Ενώ διωκτικές και δικαστικές Αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον εντοπισμό του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, ερευνάται και η ύπαρξη μεθοδευμένου σχεδίου υπόθαλψής του στην Ελλάδα, όπως στην περίπτωση του Αρτέμη Σώρρα
Το σενάριο «εξαφάνισης» α λα Αρτέμης Σώρρας, που κρυβόταν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε… γκαράζ στον Αλιμο με τη βοήθεια ενός μέλους του κόμματός του, εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τον
60χρονο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά που καταζητείται από τον Οκτώβριο. Παρότι διωκτικές και δικαστικές Αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον εντοπισμό του και η αναζήτηση «εκτείνεται» σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ερευνάται διαρκώς και η ύπαρξη μεθοδευμένου σχεδίου υπόθαλψής του στην Ελλάδα.Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, κάτι τέτοιο θα διευκολυνόταν από τις καραντίνες και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς οι όποιες κινήσεις θα καλύπτονταν από το σκοτάδι. Με κύριο ζητούμενο να κλείσει ο κλοιός γύρω του και να βρεθούν άτομα από το περιβάλλον του ή και μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που έχουν υλοποιήσει το σχέδιο της «μεγάλης φυγής» του, στελέχη της Κατεχάκη συμπληρώνουν ότι «τουλάχιστον προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται η εκδοχή που θέλει τον πρώην βουλευτή να κρύβεται σε μοναστήρι της Σερβίας ή άλλης βαλκανικής χώρας». Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατηρεί επικοινωνία με μέλη του ακροδεξιού μορφώματος που κρατούνται στις φυλακές Δομοκού – παρότι με ορισμένα εξ αυτών είχε «κακές σχέσεις» – ή με άτομα του οικείου περιβάλλοντός του μέσω (και) διαδικτυακών πλατφορμών.
Τα ίχνη τού άλλοτε νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής χάθηκαν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών της. Εκ των υστέρων, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του – την 1η Οκτωβρίου – στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Μάλιστα, είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του, εν λειτουργία, προκειμένου να μη δημιουργήσει υπόνοιες για την επικείμενη εξαφάνισή του.
Σύνδεσμοι
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. – ανάμεσα σε αυτές και η Αντιτρομοκρατική – που αναζητούν τον Παππά, ενημερώνοντας διαρκώς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξέτασαν αρχικά τον ρόλο πέντε-έξι «συνδέσμων» του που διεκπεραίωναν συνεννοήσεις του για θέματα του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής (όπου δεν εμφανιζόταν) ή άλλες προσωπικές εκκρεμότητες.
Ακόμη, εξέτασαν συναλλαγές συγγενικών προσώπων ή στελεχών της Χρυσής Αυγής, με έμφαση σε ύποπτες εκροές χρημάτων, ενώ διερευνήθηκαν πληροφορίες ότι είχε πάρει, μέσω τρίτου προσώπου, τραπεζικό δάνειο για να χρηματοδοτήσει τη διαβίωσή του στην «κρυψώνα» του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εχει, επίσης, ερευνηθεί αν έχει μετακινηθεί σε πόλεις της Γερμανίας, της Σερβίας και του Βελγίου όπου διαμένουν συγγενικά πρόσωπα, φίλοι του ή δραστήρια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Τέλος, ερευνάται το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει σε χώρες όπου είναι δυσχερής η έκδοση κρατουμένων (Νότια Αμερική, Απω Ανατολή κ.λπ.).
Αλλωστε, στις 20 Φεβρουαρίου – ύστερα από επίμονη απαίτηση της ΕΛ.ΑΣ. και ενεργοποίηση των δικαστικών Αρχών – εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του. Κι αυτό όχι γιατί υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά προκειμένου να μην παρουσιαστεί άλλο απρόοπτο. Οπως σημειώνουν στελέχη της Κατεχάκη, «ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι έχει απευθυνθεί σε κρατική υπηρεσία στο εξωτερικό ή έχει νοσηλευθεί σε άλλη χώρα και να μην έχει γίνει αντιληπτό, επειδή δεν υπήρχε διεθνής αναζήτησή του. Κάτι τέτοιο θα μας εξέθετε διεθνώς».
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η λύση του «γρίφου» μπορεί να είναι πιο απλή και ο 60χρονος να κρύβεται σε ασφαλές κρησφύγετο ακόμα και στην Αττική, ανακαλώντας ενδεικτικά την περίπτωση του επικεφαλής του κόμματος Ελλήνων Συνέλευσις που είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 στον Αλιμο. Ο Αρτέμης Σώρρας συνελήφθη – έπειτα από 14 μήνες αναζήτησης – σε ένα διαμορφωμένο υπόγειο, όπου είχαν καλύψει παράθυρα και πόρτες, με αρωγό έναν οπαδό του που επίσης συνελήφθη. Μάλιστα, είχε φροντίσει να αλλάξει εμφάνιση, μακραίνοντας τα μαλλιά του κ.ο.κ. Αντίστοιχες, εξάλλου, είναι οι περιπτώσεις των Μάκη Ψωμιάδη (απεβίωσε το 2016 σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο) και Ηλία Μαζαράκη (κατηγορείτο από το 1998 για διπλή ανθρωποκτονία και βρέθηκε το 2020 σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου