Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Τι θα πρέπει να ξέρουμε πριν από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού μας με AstraZeneca

.
 

Λίγα είναι εκείνα που θα πρέπει να μας ανησυχούν.

.

Από τότε που οι φήμες σχετικά με το εμβόλιο με AstraZeneca και μια πιθανή σύνδεσή του με θρομβώσεις έχουν αρχίσει να ακούγονται, υπάρχει κάποια ανησυχία για το τι σημαίνει αυτό για όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Εκανα την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, θα

διακινδυνεύσω να πάθω θρόμβωση στη δεύτερη»; ρωτάει η αναγνώστρια της HuffPost UK, ΄Ασλεϊ, ενώ η Ζακλίν αναρωτιέται: «Εκανα το εμβόλιο AstraZeneca τον Φεβρουάριο και ήμουν πολύ άρρωστη για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ ακόμα δεν αισθάνομαι καλά. Είμαι απρόθυμη να κάνω τη δεύτερη δόση. Θα μπορούσα να κάνω το εμβόλιο της Pfizer;»

H HuffPost UK έσκυψε πάνω από τα ερωτήματα και τα σχόλια των αναγνωστών της με τη βοήθεια του MHRA. Να τι πρέπει να ξέρουμε:

Θα πρέπει να κάνω AstraZeneca στην δεύτερη δόση;

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εάν έχουμε λάβει το εμβόλιο AstraZeneca στην πρώτη μας δόση θα πρέπει να λάβουμε και την δεύτερη δόση από τον ίδιο κατασκευαστή (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε σύντομα) Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να επιλέξουμε άλλο εμβόλιο είναι επειδή δεν ξέρουμε πόσο ασφαλές είναι να τα συνδυάζουμε - ή πόσο καλά δουλεύουν μαζί.

Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να το εξερευνήσουν. Η μελέτη Com-Cov, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ερευνά εναλλακτικές δόσεις των εμβολίων Oxford / AstraZeneca, Pfizer, Moderna και Novavax. Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η μελέτη στρατολογεί ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που έχουν λάβει τον πρώτο τους εμβολιασμό τις τελευταίες 8-12 εβδομάδες.

Για τους σκοπούς της επιστήμης (και μόνο), θα μπορούσαμε να λάβουμε διαφορετικό τύπο εμβολίου ως δεύτερη δόση.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν θα πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες δεν πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca, ακόμα κι αν έχουμε κάνει την πρώτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μας προσφερθεί μια εναλλακτική από τη Moderna ή την Pfizer.

Δεν θα πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση εάν έχουμε υπερευαισθησία στην δραστική ουσία του εμβολίου για τον ιό Covid-19 (ανασυνδυασμένο ChAdOx1-S) ή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συστατικά: L-ιστιδίνη, μονοϋδρική υδροχλωρική L-ιστιδίνη , εξαένυδρο χλωριούχο μαγνήσιο, πολυσορβικό 80, αιθανόλη, σακχαρόζη, χλωριούχο νάτριο, διένυδρο εδετικό δινάτριο.

Φυσικά, μπορεί να μην γνωρίζουμε εάν είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά τα συστατικά, καθώς είναι αρκετά εξειδικευμένα. Εδώ, η καλύτερη συμβουλή είναι ότι εάν είχαμε συστηματική αλλεργική αντίδραση (συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας) σε προηγούμενη δόση ή οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου AstraZeneca, δεν θα πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση. Εάν δεν έχουμε, μπορούμε να κάνουμε την δεύτερη δόση μας ως συνήθως.

Οι ασθενείς με ιστορικό θρομβοπενίας και θρόμβωσης που προκαλείται από ηπαρίνη (HITT ή HIT τύπου 2) θα πρέπει επίσης να έχουν διαφορετική δεύτερη δόση, σύμφωνα με την κυβερνητική (Ηνωμένο Βασίλειο) καθοδήγηση. Ως προληπτικό μέτρο, όσοι έχουν ιστορικό θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου ή αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο πριν ξεκινήσουν την επόμενη δόση.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένοι άνθρωποι έχουν βιώσει θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca. Σε αυτά τα άτομα θα πρέπει να δοθεί δεύτερη δόση διαφορετικού εμβολίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση είναι εξαιρετικά χαμηλός - στην πραγματικότητα, εάν νοσήσουμε με Covid, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουμε θρομβώσεις αίματος σε σύγκριση με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ποιο είναι το ρίσκο της θρόμβωσης μετά την δεύτερη δόση;

Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης με τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι ακόμη πιο σπάνιος. Μέχρι τις 5 Απριλίου, το MHRA ήταν ενήμερο για 100 περιπτώσεις θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από αυτές, 99 αναφορές συσχετίστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου και μία μόνο αναφορά ακολούθησε μια δεύτερη δόση, αν και αυτό το άτομο συνδεόταν με ιατρικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την κατάσταση, αυτά έχουν συμβεί σε 20,6 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και σε ένα εκατομμύριο δεύτερες δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει συνολικά.

Οι παρενέργειες είναι χειρότερες τη δεύτερη φορά;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι πιο συχνές με το εμβόλιο AstraZeneca από άλλες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 5 Απριλίου 2021, το MHRA είχε λάβει 46.309 αναφορές για ύποπτες παρενέργειες (επίσης γνωστές ως Κίτρινες Κάρτες) για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech και 129.673 αναφορές για το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca.

Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου φαίνεται να είναι πιο ήπιες και λιγότερο συχνές. Έτσι, οι πιθανότητες είναι η δεύτερη δόση με το εμβόλιο να μην είναι τόσο κακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου