Μια αντιφατική κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας: ενώ τα περιοριστικά μέτρα μειώνονται και η ψυχολογία του κόσμου μπαίνει σε ρυθμούς «κανονικότητας», ταυτόχρονα οι επιστήμονες
εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι για την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Ινδία.Άλλωστε, η λεγόμενη μετάλλαξη Δέλτα μοιάζει να είναι αυτή τη στιγμή η πιο κυρίαρχη εκδοχή του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη και αν και στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενδέχεται να είναι ένας κακός συνδυασμός με βάση τη συγκυρία. Δεν πρέπει αν ξεχνάμε πως ήδη τα κρούσματα του εν λόγω στελέχους έχουν περίπου τριπλασιαστεί στην Ελλάδα με πιο έντονη την εμφάνισή τους στην Κρήτη, όπου και εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το κομβικό σημείο και σε αυτή την πτυχή του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι οι πιθανότεροι στόχοι της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς τα εμβόλια αποτελούν αυτή τη στιγμή μονόδρομο σε επίπεδο προστασίας από κάθε μετάλλαξη.
Με απλά λόγια λοιπόν, παρά το γεγονός ότι για την ώρα οι αριθμοί δημιουργούν μια σχετική αισιοδοξία αναφορικά με το υπόλοιπο του καλοκαιριού, αν οι εμβολιασμοί δεν συνεχιστούν με την ίδια ένταση προκειμένου να υπάρξει ένα τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο τότε η αισιοδοξία θα πάει περίπατο. Έτσι κι αλλιώς πάντως, οι εκτιμήσεις λένε πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα, όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ήταν τα πρόσφατα «τηλεοπτικά» λόγια του στο πλαίσιο των οποίων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση έκρηξης των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής. Ταυτόχρονα, επικύρωσε πως όσοι προσβάλλονται είναι πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω. Από το Φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό», ήταν τα λόγια της.
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως τα mRNA εμβόλια και συγκεκριμένα της Pfizer/Biontech, προστατεύουν σε σχεδόν απόλυτο βαθμό από την νέα μετάλλαξη ενώ ικανοποιητική προστασία αλλά ελάχιστα μικρότερη παρέχει και το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρόσφατες μελέτες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δε, «έδειξαν» προστασία από σοβαρή νόσηση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε το πρωί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Με απλά λόγια, σπεύστε να εμβολιαστείτε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου