Η παραλλαγή Δ κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα - «Πρωτεύουσα» του η Κρήτη
Κινητοποίηση στην ελληνική επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η εμφάνιση κρουσμάτων στην
Συγκεκριμένα πλέον τα κρούσματα της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης στη χώρα μας φτάνουν τα 29, καθώς χθες προστέθηκαν ακόμη 18 στα ήδη 11 που είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα.
Η παραλλαγή Δ κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα – «Πρωτεύουσα» του η Κρήτη
«Πρωτεύουσα» της παραλλαγής Δέλτα μέχρι στιγμής είναι η Κρήτη, στην οποία εντοπίζονται τα 15 από τα νέα 18 μεταλλαγμένα κρούσματα.
Διαβάστε επίσης: Πορτοκαλί συναγερμός από τον Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με Χαρδαλιά
Μάλιστα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νεαρά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν ξεκινήσει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.
Η ανησυχία των ειδικών δεν επικεντρώνεται στην έλευση της παραλλαγής «Δέλτα» στην Ελλάδα, αλλά στην εξάπλωσή της. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το ECDC, το στέλεχος αυτό θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στο τέλος του Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα θα αποτελεί το 90% των συνολικών κρουσμάτων στην ΕΕ.
Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου σύμφωνα με νέα μελέτη του Cambridge δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός (και με τις δύο δόσεις).
Μικρή μείωση στα ραντεβού του Ιουλίου παρά την έκκληση για εμβολιασμό
Όμως παρά τη σαφήνεια του μηνύματος ότι «η μόνη ασπίδα κατά της ινδικής μετάλλαξης είναι ο εμβολιασμός», σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μικρή μείωση στα ραντεβού που έχουν κλείσει οι πολίτες με τα εμβολιαστικά κέντρα για τον μήνα Ιούλιο.
Η διαφορά στα ραντεβού σε σχέση με τον Ιούνιο δεν είναι μεγάλη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο Ιούλιος αποτελεί μήνα διακοπών για εκατοντάδες πολίτες, ωστόσο διαπιστώνεται σε μία περίοδο που κοινός σκοπός και στόχος είναι το χτίσιμο ισχυρού τείχους ανοσίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας τον Σεπτέμβρη.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι ειδικοί θεωρούν πως το επόμενο διάστημα και με δεδομένη την άφιξη περισσότερων τουριστών στη χώρα θα αυξηθούν αναπόφευκτα και τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, οπότε ο άμεσος εμβολιασμός τόσο των νέων (για τους οποίους άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα) όσο και των μεγαλύτερων που εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί είναι «αναγκαίο καλό» για την θωράκιση της χώρας από τον ιό.
Δεν αποκλείεται τέταρτο κύμα στη χώρα μας – Θα είναι όμως ηπιότερο
«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους».
Με αυτές τις δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατέστησε σαφές πως στη δεδομένη φάση είναι υψίστης σημασίας τόσο ο εμβολιασμός των διστακτικών, όσο και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού όσων έχουν κάνει ήδη τη πρώτη δόση.
Κι αυτό γιατί ένα τέταρτο κύμα στη χώρα μας ακόμη και ηπιότερο θα βρει εκτεθειμένους όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Προφανώς δεν θα είναι τόσο αθωράκιστοι όσο θα είναι οι αρνητές του εμβολιασμού, αλλά θα κινδυνεύουν περισσότερο από όσους έχουν πάρει τον δρόμο της… Ελευθερίας.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από μελέτες σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, η οποία κατά την τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών της Τρίτης επανέλαβε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αποτελεί και τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.
Δεν δίνουμε ραντεβού τον Σεμπέμβρη με τη δεύτερη δόση
Οι ίδιες μελέτες άλλωστε αναδεικνύουν τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, προκειμένου οι πολίτες να «οχυρωθούν» από τις μεταλλάξεις.
Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.
Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική, ώστε αφενός να βάλουμε ένα τέλος στα… απανωτά κύματα της πανδημίας, αφετέρου να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας που θα εμποδίσει την «εισβολή» των μεταλλάξεων.
Βέβαια όμως αυτό δεν θα γίνει από την μία ημέρα στην άλλη, ειδικά όταν στο τέλος Ιουνίου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών είναι ακόμη στο 31% και χρειάζεται σχεδόν άλλο τόσο, ώστε να προσεγγίσουμε το στόχο του 70% (μαζί με όσους έχουν ήδη νοσήσει) και άρα να πούμε με σιγουριά πως είμαστε επαρκώς θωρακισμένοι.
Όσοι λοιπόν σκέφτονται να επιλέξουν τις διακοπές αντί της δεύτερης δόσης του εμβολίου τον Ιούλιο, θεωρώντας πως αυτή μπορεί να περιμένει για Σεπτέμβρη, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς ακόμη και οι πιο καταξιωμένοι ειδικοί του πλανήτη προειδοποιούν πως όχι μόνο δεν έχει τελειώσει ακόμη η πανδημία, αλλά και πως οι μεταλλάξεις είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που αναμένεται να μας απασχολήσουν.
Άλλωστε όπως έγινε γίνει σαφές από τους ειδικούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα πάει διακοπές, προκειμένου να πάμε εμείς όντας πιο ασφαλείς από ποτέ απέναντι στον ιό.
Ας κλείσουμε εισιτήρια για τα νησιά λοιπόν αφού πρώτα κλείσουμε ραντεβού με την… Ελευθερία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου