Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Τριτσκό (Τρίκορφο) και Τσιράκι (Άγιος Κοσμάς) 1825-1914: Όλες οι οικογένειες των χωριών και τα επαγγέλματα

Τρίκορφο, πρώην Τριτσκό, κατοικούνταν κατά την απογραφή μετά την απελευθέρωση από 103 κατοίκους από τους οποίους ψήφιζαν οι 45. Εργάτες και κτίστες στην πλειοψηφία τους και λίγοι γεωργοί. Γνωστό μαστοροχώρι της εποχής.

Τα χρόνια του Αλή Πασά υπήρξε, όπως και τα γειτονικά χωριά

Λούντζι (Καλλονή) και Μπίσοβο (Κυπαρίσσι), τσιφλίκι του τουρκαλβανού Σαλή-μπέη ή Σαλεμέκου.

Τσιράκι (σήμερα Άγιος Κοσμάς), το έτος 1914 αριθμούσε 270 κατοίκους από τους οποίους 67 εκλογείς. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν κτίστες, λιγότεροι γεωργοί και ποιμένες.

Οι Τσιρακιώτες ήταν από τους κορυφαίους τεχνίτες της πέτρας.

Μετονομάστηκε σε Άγιος Κοσμάς το έτος 1927. Η ιστορία του χωριού έτσι όπως διασώθηκε μέσα από διηγήσεις και προφορικές μαρτυρίες μαρτυρά γιατί το χωριό πήρε αυτό το όνομα.

Η παράδοση λέει ότι στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς όταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από το χωριό  αφού κατέλυσε στο χωριό και συνάθροισε τους κατοίκους τους ενεθάρρυνε να μείνουν πιστοί στη θρησκεία και να μη παρασυρθούν από τα κηρύγματα των αλλοφύλων και ότι προπαρασκευάζεται η επανάσταση του Γένους. Επειδή  έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις προς ανάμνηση ανέπτυξε επί ενός δένδρου, σταυρόν σιδηρούν και ως σημείον διαβάσεώς του, στη Δυτική πλευρά του χωρίου στην κεντρική  είσοδο.

Η προφητεία που έκανε ο Άγιος Κοσμάς για το χωριό :

Όταν θα πέση ο κλώνος (που είνε στημένος ο Σταυρός), θα γίνη μεγάλο κακόν, που θα έλθη από το μέρος όπου θα δείξη ο κλώνος· και όταν θα πέση το δένδρον, θα γίνη ένα μεγαλύτερον κακόν”.(Ελέχθη εις χωρίον Τσιράκι, σήμερον Άγιος Κοσμάς Γρεβενών. Πράγματι τω 1940 έπεσεν ο κλώνος και ο Σταυρός προς το μέρος της Αλβανίας, όθεν επετέθησαν οι Ιταλοί, και τω 1947 το δένδρον, ότε η περιοχή κατεστράφη εντελώς από τον συμμοριτοπόλεμον). 

Δείτε τους καταλόγους :

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου