Πρόκειται για δύο από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα, που χωρίς αυτά δεν νοείται καλοκαίρι. Ποιο από τα δύο, όμως, να
προτιμούμε; Ποιο υπερέχει διατροφικά; Ποιο παχαίνει περισσότερο;Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις, που εμείς οι διαιτολόγοι καλούμαστε να απαντήσουμε πολύ συχνά στα διαιτολογικά μας γραφεία αυτή την περίοδο.
Βιταμίνες – Ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια σε βιταμίνες κυρίως C και Α. Ωστόσο το πεπόνι υπερτερεί στην περιεκτικότητα σε C (36mgvs 8mg/100gr), καθώς επίσης και στον απαραίτητο (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) ηλεκτρολύτη κάλιο.
Ειδικά το κάλιο αποβάλλεται από το σώμα μας σε μεγαλύτερες ποσότητες τώρα το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.
Ενυδάτωση. Είναι γνωστό ότι το σώμα μας χρειάζεται, κατά μέσο όρο, περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Μάλιστα οι ανάγκες αυτές αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης απομάκρυνσής του, κυρίως λόγω της εφίδρωσης.
Τα υγρά αυτά καλύπτονται κυρίως από το νερό που πίνουμε, αλλά κι από άλλες πηγές, όπως χυμοί, φρούτα καφέδες, αναψυκτικά και άλλα. Τα φρούτα, όπως και οι χυμοί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι συνεισφέρουν σε μεγάλο και ουσιαστικό βαθμό στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας.
Και τα δύο συγκεκριμένα φρούτα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Ωστόσο το καρπούζι ξεχωρίζει ελαφρώς (94% vs 92%)
Καροτενοειδή. Πρόκειται για συστατικά, τα οποία σχετίζονται με οργανοληπτικες ιδιότητες των τροφίμων, όπως χρώμα, γεύση, άρωμα και παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτελώντας, έτσι, ισχυρούς συμμάχους για την υγεία μας.
Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν δύο σημαντικά καροτενοειδη: Β-καροτινη το πεπόνι και λυκοπένιο το καρπούζι (τα οποία συμβάλλουν στα αντίστοιχα χρώματα των φρούτων). Μπορεί να είναι διαφορετικά, όμως η θρεπτική τους αξία σε απόλυτα μεγέθη είναι παρόμοια.
Επιπρόσθετα, το καρπούζι (στο λευκό τμήμα του) περιέχει ένα αμινοξύ, την κιτρουλίνη, που φαίνεται να συμβάλει στην καλύτερη αθλητική απόδοση.
Συμπερασματικά και τα δύο φρούτα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Θα μπορούσαν να καταναλωθούν ως επιδόρπιο μετά από γεύμα, ως σνακ για να μας δώσουν ενέργεια, αλλά ακόμη και στην παραλία, αναπληρώντας παράλληλα και τις απώλειες υγρών του οργανισμού μας.
Επίσης και ως συστατικά χυμών ή smoothies θα μπορούσαν να ενταχθούν εύκολα στο διαιτολόγιό μας. Δύσκολα θα βγάζαμε «διατροφικό» νικητή από αυτό το ντέρμπι, οπότε η σύστασή μας θα ήταν να φάτε αυτό που σας ταιριάζει γευστικά περισσότερο.
Και για αντιληφθείτε πόσο κοντά στο Χ είναι η πρόβλεψη, το αρχαιοελληνικό όνομα του καρπουζιού ήταν “υδροπέπων”.
*Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διατολόγος – Διατροφολόγος, youtube: drpapalazarou, Instagram: drpapalazarou.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου