Ο Τσάρλυ αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού των Δανών που, φτάνοντας στα ημιτελικά του Euro 2020, είναι πλέον ικανοί για τα πάντα.
Ο Κάσπερ Χιούλμαντ, πριν αρχίσει η διοργάνωση, δεν ήταν γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό μακριά από την πατρίδα του. Είχε δοκιμάσει την τύχη του στην Μάιντς, αλλά δεν μακροημέρευσε. Μέχρι να έρθει το τρέχον Euro, η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το
πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει με τη Νόρντζελαντ, το 2011-12. Με τον τρόπο όμως που διαχειρίστηκε το κενό που άφησε ο Έρικσεν ανάγκασε τον πλανήτη του ποδοσφαίρου, να τον μάθει καλά.Το μεγάλο γεγονός της δεύτερης ημέρας των προημιτελικών δεν ήταν η 4άρα των Άγγλων, αλλά η πρόκριση της Δανίας επι της Τσεχίας.
Εμφατική 4άρα απέναντι στη χειρότερη ομάδα των νοκ άουτ
Οι Άγγλοι κατάφεραν μία εμφατική πρόκριση που όμως ήρθε απέναντι στη με διαφορά χειρότερη ομάδα, όχι των προημιτελικών, αλλά συνολικά των ομάδων που κατάφεραν να συνεχίσουν στα νοκ άουτ. Η Ουκρανία βρέθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης επειδή στον όμιλο της συνυπήρξε με τη χειρότερη ομάδα του τουρνουά, τη Βόρεια Μακεδονία, και στους 16 αξιοποίησε το γεγονός πως η Σουηδία δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν έχει ταλέντο για να επιτίθεται.
Το βάρος του φαβορί
Το 4-0 την Αγγλία τη γέμισε αυτοπεποίθηση, της φέρνει όμως και το βάρος του φαβορί. Ο ημιτελικός με τους Δανούς μόνο εύκολος δεν θα είναι, γιατί οι παίκτες του Χιούλμαντ θα έχουν το πλεονέκτημα πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Έκαναν περισσότερα απ' όσα τους υπολόγιζαν ότι μπορούν να κάνουν, στην πράξη όμως δεν υπήρξε η παραμικρή υπέρβαση. Νίκησαν ομάδες από τις οποίες ήταν πολύ ανώτεροι. Από τη στιγμή μάλιστα που κατάφεραν να βρουν την ψυχική ηρεμία τους και πλάνο χωρίς τον Έρικσεν "διέλυσαν" με 4άρες τους Ρώσους και τους Ουαλούς, πήραν εύκολο και γρήγορο προβάδισμα και έκαναν διαχείριση με τους Τσέχους. Όλα αυτά σημαίνουν πως υπάρχουν κρατημένες δυνάμεις και περιθώρια για ένα βήμα παραπάνω.
Οι Άγγλοι με την τεσσάρα που πέτυχαν, δημιούργησαν ένα αίσθημα υπεροχής, έβαλαν στον εαυτό τους την ταμπέλα του φαβορί, όμως οι Δανοί δεν έχουν ρίξει μία 4άρα στο τουρνουά, αλλά δύο. Ο ημιτελικός θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολος για τους Άγγλους και αν αυτό αποδειχθεί και στο γήπεδο, η διαχείριση αυτής της πραγματικότητας μπορεί να αποδεχθεί βαριά για εκείνους.
Θυμίζω πως στα δύο πρόσφατα παιχνίδια που είχαν δώσει οι Άγγλοι με τους Δανούς, για το Nations League, δεν δέχθηκαν γκολ. Όχι πολύ μακριά στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020 έφεραν εντός έδρας 0-0 και πέντε εβδομάδες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου κέρδισαν1 -0 στο Γουέμπλεϊ.
Για να μην πιαστούν λοιπόν τα "λιοντάρια" κορόιδα για ακόμα μία φορά, θα πρέπει να τα θυμούνται και να καταλάβουν πως δεν έκαναν τίποτα περισσότερο στη Ρώμη απ' αυτό που έχουν ήδη πετύχει δύο φορές οι Δανοί απέναντι σε αντιπάλους παρόμοιας δυναμικότητας - δεν αποκλείεται και οριακά ανώτερους. Η πίεση για τον ημιτελικό της Τετάρτης θα είναι στους Άγγλους. Οι Δανοί ζουν μέρες 1992, έχουν ιστορική ευκαιρία να πάνε μέχρι το τέλος, ακόμα όμως και να σταματήσουν εδώ έχουν μία απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση.
Ο Κάσπερ Χιούλμαντ πέταξε το αρχικό πλάνο
Σε πολύ μεγάλο βαθμό, τεράστιο ρόλο σε αυτήν την επιτυχία, έχει παίξει ο 42 ετών προπονητής Κάσπερ Χιούλμαντ. Είχε ένα έτοιμο πλάνο, βασισμένος σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του Έρικσεν, το οποίο το είδε να καταστρέφεται. Μετά από όσα έγιναν στο παιχνίδι με την Φιλανδία, το άλλοθι αποτυχίας ήταν μεγάλο και πολύ ισχυρό. Κανένας δεν θα τολμούσε να ψελλίσει ούτε λέξη, κατά toy ανθρώπου που βρέθηκε στο γήπεδο την ώρα που έπεσε ο ηγέτης της ομάδας.
Πέρα από το τεράστιο ψυχολογικό σοκ, όλα τα πλάνα καταστράφηκαν. Η Δανία ήταν ένα σύνολο που έπαιζε ένα σκληρό, σε χαμηλά μέτρα 4-2-3-1, το οποίο ξεδιπλωνόταν από τη στιγμή που η μπάλα πήγαινε στα πόδια του Έρικσνεν. Στην πλάτη τους υπήρχε η ασφάλεια των Χόιμπεργκ - Ντόλμπεργκ και στην επίθεση λύσεις για μία πολύ απειλητική -για κάθε αντίπαλο- επιθετική τριάδα. Επειδή ο Έρικσεν μπορούσε να φέρει εύκολα την μπάλα μέσα στην περιοχή, οι δύο ακραίοι μπακ, Μέλε και είτε ο Λάρσεν είτε ο Βας, έπαιζαν πιο συντηρητικά και στα δύο άκρα της επιθετικής τριάδας υπήρχαν ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να κόψουν προς τα μέσα. Δηλαδή έπαιζαν οι Πόουλσεν, Μπρεϊθγουέιτ με στόχο να έχουν οι Δανοί τρείς παίκτες που να μπορούν να αξιοποιήσουν την κάθετη του Έρικσεν.
Το τέρμα με το οποίο ισοφάρισε στο φιλικό τους Γερμανούς ο Πόουλσεν, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η διοργάνωση, αποτελούσε το σήμα κατατεθέν για το πώς "χτυπούν". Η μπάλα στον Έρικσεν, άμεσο τρέξιμο στον χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στον αντίπαλο μπακ και στον στόπερ, εντυπωσιακή μεταβίβαση του και γρήγορη εκτέλεση.
Αυτό το πλάνο λειτουργούσε και είχε φέρει τη Δανία στη διοργάνωση με καλή ψυχολογία και προσδοκίες. Πετάχτηκε όμως στα σκουπίδια.
Τα άλλαξε όλα
Θυμάμαι τις ημέρες μετά το περιστατικό του Έρικσεν να διαβάζω, σε ξένες ιστοσελίδες, πως ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει ποιοτική μεταβίβαση και μπορεί να αντικαταστήσει τουλάχιστον, σε αυτό το κομμάτι, τον Έρικσεν, είναι ο Γένσεν της Μπόρνμουθ. Όλοι για το παιχνίδι με το Βέλγιο έδιναν το ίδιο 4-2-3-1, με βασικό τον Γένσεν αντί του Έρικσεν και τον Ντόλμπεργκ στην κορυφή της επίθεσης, αντί του Βιντ, που είχε σπαταλήσει πολλές ευκαιρίες στην πρεμιέρα με τη Φιλανδία.
Ο Κάσπερ Χιούμαλντ έκανε την λογική σκέψη πως ποδοσφαιριστής να αντικαταστήσει την ποιότητα σε δημιουργία του Έρικσεν δεν υπάρχει και έφερε τα πάνω κάτω. Μέσα ο Βέστεγκαρντ, μέσα ο γρήγορος εξτρέμ της Σαμπντόρια Ντάμσγκαρντ, αξιοποίηση της ποιότητας του Μέλε και συνθήκες για πίεση πιο ψηλά. Η Δανία έχασε τον ηγέτης της, κέρδισε όμως με το νέο της πλάνο μέτρα, ένταση, επιθετικότητα και δημιουργία από τις πλευρές. Οι τρεις στόπερ και η δημιουργία γρήγορης επιθετικής τριάδας έφεραν τις συνθήκες για να μπορεί να πιέζει πιο ψηλά στο γήπεδο.
Με το Βέλγιο το πάθος προσπερνούσε τη σκέψη
Στο παιχνίδι με το Βέλγιο οι Δανοί μπήκαν με μία απίστευτη ένταση, σαν να μην πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά για ένα ιερό πόλεμο. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν καταιγιστικοί, όμως το πάθος προσπερνούσε την σκέψη και δυνάμεις για την επανάληψη δεν είχαν κρατηθεί.
Ο πραγματικός τελικός της Δανίας ήταν με τους Ρώσους
Ο Χιούμαλντ, πριν από τον τελικό με την Ρωσία που αποτελούσε στην πράξη την έναρξη της διοργάνωσης, αλλά και τον πραγματικό τελικό για τους Δανούς, έπρεπε να τους κάνει να ηρεμήσουν και να καταλάβουν πως πρέπει να αφήσουν έξω το συναίσθημα. Ή να το κρύψουν για να το βγάλουν όταν χρειάζεται. Το μεγαλύτερο παιχνίδι για τη Δανία ήταν αυτό με τους Ρώσους. Το παιχνίδι με το Βέλγιο ήταν ειδικών συνθηκών, στην πράξη το νέο πλάνο σωστά δεν είχε δοκιμαστεί. Οι Δανοί έπρεπε με κάτι που δεν είχαν ξαναπαίξει, να κερδίσουν για να συνεχίσουν στην διοργάνωση.
Τελικά το σχέδιο του Κάσπερ Χιούλαμντ ήταν 100% σωστό. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να μην ξαναμπούν σε παιχνίδι με την ορμή που είχαν με τους Βέλγους. Αυτό έγινε και υπήρχαν δυνάμεις για ολόκληρο το 90λεπτό. Δυνάμεις που έφεραν εμφατική 4άρα επί της Ρωσίας και πρόκριση στα νοκ άουτ.
Ξαφνικά εμφανίστηκε ο κανονικός Ντόλμπεργκ
Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Ο Κάσπερ Χιούμαλντ είχε να αντιμετωπίσει ακόμα μία σοβαρή απώλεια. Ο ποδοσφαιριστής που έδειξε πως μπορεί να κάνει στο επιθετικό κομμάτι την διαφορά, ο Πόουλσεν τραυματίστηκε και δεν υπολογιζόταν για το παιχνίδι με την Ουαλία. Ο Πόουλσεν έμοιαζε να κουμπώνει καλύτερα στο νέο πλάνο, καθώς έπαιζε στην κορυφή της επίθεσης, ερχόταν από πίσω, χτυπούσε στον χώρο αλλά και αξιοποιούσε τα λάθη της αντίπαλης άμυνας. Ο Βιντ της Κοπεγχάγης απέτυχε στην πρεμιέρα, ενώ ο Ντόλμπεργκ προερχόταν από άθλια σεζόν στη Νις με μόλις 6 τέρματα σε 25 παιχνίδια. Αποδείχθηκε όμως πως το νερό είχε μπει στο αυλάκι, ένας καθαρός σέντερ φορ βοήθησε για ν' ανοίξει πιο εύκολα στην πίεση η άμυνα των Ουαλών, ο Ντόλμπεργκ πέτυχε τα δύο πρώτα τέρματα και ακολούθησε και δεύτερη 4άρα.
Διαχείριση και φρένο με την Τσεχία
Στον ημιτελικό με την Τσεχία το προβάδισμα ήρθε γρήγορα και εύκολα, όπως και το δεύτερο τέρμα. Από τη στιγμή που προηγήθηκε η Δανία με 2-0, θα ήταν αφύσικο και πιθανότατα λανθασμένο για πολλούς λόγους να ψάξει και τρίτη στην σειρά 4άρα. Επέλεξε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα, έμεινα χαμηλά, στην πράξη εύκολα κράτησε την νίκη. Ως όπλο για την συνέχεια η επιστροφή του Πόουλσεν που ήρθε από τον πάγκο και έβγαλε δύο καλές επιθέσεις στην αντεπίθεση. Θα έχει ενδιαφέρον πλέον ποιον θα προτιμήσει ο Κάσπερ Χιούμαλντ στον ημιτελικό της Τετάρτης, τώρα που θα τους έχει και τους δύο στην διάθεση του.
Αουτσάιντερ ικανό για όλα
Το σίγουρο είναι πως αυτή η επιτυχία έχει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή ενός προπονητή που εκτός Δανίας ήταν άσημος και έχει βάλει υποψηφιότητα για κορυφαίος του τουρνουά. Αξιολογώντας τα όσα έχει κάνει στην διοργάνωση, ασφαλώς και αξίζει αυτόν τον τίτλο, αυτό το επίτευγμα είναι όλο δικό του.
Χρειάστηκε να στύψει το μυαλό του για να βρει νέο πλάνο, όταν το αρχικό καταστράφηκε και το πέτυχε. Χρειάστηκε να πείσει τους παίκτες του αρχικά πως δεν τελείωσε το τουρνουά και στη συνέχεια πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το υπερβολικό πάθος, αν δεν φιλτράρεται από μυαλό. Τα κατάφερε και οι Δανοί μπορεί να θεωρούνται αουτσάιντερ, αν δούμε όμως τα πρόσφατα αποτελέσματα, τόσο στην διοργάνωση όσο και απέναντι στους Άγγλους, είναι ένα πολύ επικίνδυνο αουτσάιντερ. Ικανό για όλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου