Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Μαρία Σάκκαρη: Η «απάντησή» της στη χυδαία σεξιστική επίθεση που δέχθηκε

 

      

© 2021 Michel Euler/AP IMAGES

Μετά τα «Η Μαρία Σάκκαρη μάς έκανε περήφανους» και τα «Το χρυσό κορίτσι που γράφει ιστορία» ξημέρωσε η μέρα που διαβάσαμε πως η Μαρία Σάκκαρη οφείλει την προβολή της από τη δημόσια τηλεόραση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην προσωπική της σχέση με τον γιο του Κυριάκου Μητσοτσάκη,

Κωνσταντίνο.

Και πόση περηφάνια να αντέξουμε πια κι εμείς, θα σκέφτηκε η Άννα Ελεφάντη και είπε να το ελαφρύνει το κλίμα να πάρουμε μία ανάσα, να βρούμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε πόσες δεκαετίες ακόμα θα μαχόμαστε για την ισότητα των φύλων. Τέτοια ανάσα μάς έδωσε που βρήκαμε και χρόνο να ξεράσουμε διαβάζοντας την ανάρτηση για τη Μαρία Σάκκαρη. Η οποία πήγε κάπως έτσι:

«Ζούμε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόμενο τον γιο του Πρωθυπουργού. Γκόμενος: αυτός με τον οποίο κάποια/ος έχει ερωτικές σχέσεις. Ο ωραίος άντρας».

Να καυτηριάσουμε την ΕΡΤ που δεν φρόντισε να δείξει τον προκριματικό αγώνα του Λευτέρη Πετρούνια και του Παναγιώτη Γκιώνη αλλά να μην χυθεί και το μυαλό από το κεφάλι μας ρε παιδιά. Τι ζητάμε δηλαδή;

Η Μαρία Σάκκαρη δεν χρωστά τίποτα και σε κανέναν. Με κοπιώδη δουλειά ανεβαίνει τα σκαλιά της επιτυχίας. Με αγώνα, με στερήσεις, με τραυματισμούς, με αγωνία. Η Μαρία Σάκκαρη δεν οφείλει να λογοδοτήσει για τον τρόπο που διαχειρίζεται την αυτοδιάθεσή της.

Όπως και η κάθε Μαρία εκεί έξω δεν είναι υποχρεωμένη να ακούει πως κάτι άλλο (ξέρεις τώρα πώς κλίνεται το ρήμα κάθομαι) κρύβεται πίσω από την επιτυχία της.

Η Μαρία Σάκκαρη είναι μία πρωταθλήτρια που η ποιότητα του χαρακτήρα της θα είναι η μεγαλύτερη και παντοτινή κατάκτησή της.

Τα περί γκομενικής συσχέτισης μόνο ως υπέρμετρη ανοησία και επικίνδυνη χυδαιότητα μπορούμε να τα εκλάβουμε. Γιατί όπως ορθά έγραψε και η Νατάσα Γιάμαλη, η Μαρία Σάκκαρη δεν χρήζει ετεροκαθορισμού καθώς πρόκειται για μία κορυφαία αθλήτρια.

Η Μαρία Σάκκαρη θα απαντά στα γήπεδα.

Μαρία Σάκκαρη: Η «απάντηση» σε κάθε σεξιστική επίθεση είναι αυτή και μόνο αυτή

Η Μαρία Σάκκαρη βρίσκεται στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σήμερα. Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1995 στην Αθήνα.

Άρχισε στα 5 της χρόνια να παίζει τένις και σύντομα ο παππούς της, Δημήτρης Κανελλόπουλος ένας από τους καλύτερους προπονητές τένις στην Ελλάδα, ανέλαβε να την προπονεί.

Στα 11 της χρόνια κερδίζει στη Λαμία το πρώτο της τουρνουά και δέκα χρόνια μετά φτάνει στον 2ο γύρο στο Wimbledon.

Στα 18 της χρόνια μετακόμισε στη Βαρκελώνη για τέσσερα χρόνια. Το 2017 επέστρεψε στην Αθήνα. Ο προπονητής της από το 2017 είναι ο Άγγλος Tom Hill, ο νεαρότερος προπονητής αυτή τη στιγμή στο γυναικείο τουρ (25 ετών), και πλέον διαμένει στο Μόντε Κάρλο.

Το 2010, σε ηλικία μόλις 15 χρονών, συμμετέχει σε πρωταθλήματα στη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και την Αφρική. Ένα χρόνο μετά, τα πρωταθλήματα γίνονται 11 και το 2012 αγγίζουν τα 21. Στο πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης έφτασε στον τελικό και στο πρωτάθλημα του Ηρακλείου στους ημιτελικούς.

Έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012 με την Εθνική Ελλάδας στο Fed Cup. Η πρώτη στης WTA νίκη ήρθε στον 1ο γύρο του Australian Open το 2016, όπου έφτασε μέχρι τον 2ο γύρο ξεκινώντας από τα προκριματικά.

Έχει κορυφαία κατάταξη τα νούμερα 18 (17/05/2021) και 169 (09/09/2019) στα μονά και τα διπλά αντίστοιχα και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, μετά τη Λένα Δανιηλίδου (Ρεκόρ Καριέρας Νο.14).

Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε διοργάνωση Grand Slam καθώς αγωνίστηκε στο Αμερικανικό Όπεν φτάνοντας μέχρι τον πρώτο γύρο, ξεκινώντας την προσπάθειά της από τα προκριματικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ταξιδεύει στην Κίνα, όπου συμμετέχει στο τουρνουά της Γουχάν και φτάνει έως τα ημιτελικά.

Το 2018 στο Σαν Χοσέ θα φτάσει στον πρώτο τελικό της καριέρας της. Το 2019 στο Μαρόκο θα κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της. Από το 2016 έως το 2020 έχει κερδίσει 9 παίκτριες που ήταν στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης.

To 2019, η κατάκτηση του πρώτου τουρνουά της καριέρας της, στο Ραμπάτ, εκτόξευσε τη Μαρία Σάκκαρη στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης και η 23χρονη τότε πρωταθλήτρια σκαρφάλωσε στο νούμερο 39 με 1.367 βαθμούς.

Από το 2015 δίνει δυναμικά το παρών σε κάθε μία από τις τέσσερις διοργανώσεις grand slam, όπου έφτασε μέχρι τον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν (1η φορά: 2020) και τον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον (1η φορά: 2017), του Αμερικανικού Όπεν (1η φορά: 2017). Tο 2021 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στα ημιτελικά του Roland Garros. Η επίσημη ιστοσελίδα του Roland Garros έγραψε: «Η Σάκκαρη φεύγει από το Παρίσι με ψηλά το κεφάλι».

Η Μαρία Σάκκαρη κέρδισε το βραβείο «Breakthrough player of the month» της WTA για το μήνα Αύγουστο του 2020. Τον Ιούλιο του 2021 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και έφτασε μέχρι τη φάση των 16.

Και έπεται συνέχεια…

https://www.ladylike.gr/opinions/maria-sakkari-i-apantisi-tis-sti-xidaia-sexistiki-epithesi-pou-dexthike/?utm_source=Contra&utm_medium=BestofNetwork_HP&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου