Ξημέρωμα Πέμπτης και μπροστά από το μπρούτζινο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην παλιά Βουλή ξεπροβάλλουν έξι άλογα. Δεν πρόκειται για αναπαράσταση κάποιας μάχης του 1821 αλλά η αρχή των κινητοποιήσεων των ανθρώπων που εργάζονται και επιχειρούν
στον ελληνικό ιππόδρομο. Το πως βρέθηκαν τα έξι άλογα από το Μαρκόπουλο στη Σταδίου και γιατί η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες νωρίτερα με την οποία απαγόρευε τα ιπποειδή σε όλη την Αττική, είναι μία τραγελαφική ιστορία που όμως περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις δραματικές εξελίξεις της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης που έγινε πριν από 5,5 χρόνια και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο πριν συμπληρωθεί το 1/4 της χρονικής διάρκειας της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ ΑΕ (Ιπποδρομίες ΑΕ) και Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).Zητούν παρέμβαση Μητσοτάκη
Μεταξύ των Συμπληγάδων και άμεσα θιγόμενοι είναι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των αλόγων που με τις κινητοποιήσεις του ζητούν πλέον την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να σωθεί ο Ιππόδρομος από το λουκέτο βλέποντας πως ΟΠΑΠ Α.Ε. και ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο αδυνατούν να δώσουν συναινετικές λύσεις αλλά έχουν πάρει και θέσεις μάχης για την τελική σύγκρουση.
Το κουβάρι των συγκρούσεων
Προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι ξεπροβάλλει άπειρο παρασκήνιο, ίντριγκες, πολιτικές έριδες, οικονομικές πιέσεις, προσωπικές αντιπαραθέσεις και δικαστικές διαμάχες που χάνονται στο βάθος του χρόνου με πρόσωπα δημόσια αλλά και αθέατα.
Οι ανθρωποι που έχουν ζήσει και έχουν υπηρετήσει τον Ιππόδρομο από διάφορα πόστα, από τους ιδιοκτήτες των αλόγων, τους αναβάτες, τους προπονητές, τους εργαζομένους, μέχρι τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους εκπροσώπους Ενώσεων και φορέων αλλά και τους τελευταίους των Μοϊκανών από πλευράς παικτών, καταλήγουν στα ακόλουθα κοινά συμπεράσματα:
"Χρησιμοποιούν" τα άλογα και τους εργαζόμενους
Ο Ιππόδρομος έχει πάψει να έλκει το ενδιαφέρον του κοινού για τις επιδόσεις των αλόγων ή για το στοιχηματικό του ενδιαφέρον. Έχει απαξιωθεί ως προϊόν. Από τη μία αποτίναξε μέρος της κακής φήμης του παρελθόντως, αλλά στη συνείδηση των πολιτών παραμένει ως μία μπίζνα που προκαλεί αποστροφή στο μέσο πολίτη, ενώ η απόγνωση και η αγωνία των 2.000 εργαζομένων χρησιμοποιείται από όλους ως μοχλός πίεσης ανάλογα με τα συμφέροντα των συγκρουόμενων κέντρων.
Η μεγάλη πληγή για τον ΟΠΑΠ
Από τη μία πλευρά είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ η οποία μέσω της Ιππόδρομος Α.Ε. αγόρασε τον Ιππόδρομο ωστόσο η μαμά εταιρεία έχει ζημιωθεί περί τα 80.000.000 Ευρώ την τελευταία πενταετία. Στη μισή ζημιά (40.000.000) υπολογίζεται η αγορά του Ιπποδρόμου και στην άλλη μισή η απώλεια 40.000.000 Ευρώ σε 5 χρόνια, δηλαδή, απώλεια 8.000.000 Ευρώ το χρόνο.
Η διοίκηση και οι μέτοχοι της ΟΠΑΠ ΑΕ δεν θέλουν να χάνουν άλλα χρήματα σε μία ήδη "χαμένη" επένδυση και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Έχει κάνει προτάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ για αλλαγή των όρων χρήσης στη μεταξύ τους σύμβαση αλλά οι "φρουροί" των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου αρνούνται κατηγορηματικά να ανοίξουν οποιαδήποτε συζήτηση, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί νίπτουν τα χέρια τους κι έτσι το κάρο του Ιπποδρόμου μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη λάσπη.
"Είμαστε στη μέση της κόντρας"
"Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης", είπε στο ethnos.gr o Xάρης Χαραλάμπους, ιδιοκτήτης αλόγων και ένας από τους κορυφαίους προπονητές και εξηγεί: "Δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρουν ο ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ για τους λόγους που θα σας εξηγήσω. Πρόθεση του ΟΠΑΠ είναι να σταματήσει να λειτουργεί ο Ιππόδρομος με αυτούς τους όρους συμβουλαίου και πιέζει για αλλαγή των οικονομικών ανταλλαγμάτων. Οπως υποστηρίζει ο ΟΠΑΠ χάνει 8 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο. Θα προτιμήσει να πληρώσει τις ρήτρες του κλειστού Ιπποδρόμου που είναι 500.000 Ευρώ το χρόνο. Από την άλλη το ΤΑΙΠΕΔ μένει αμετακίνητο. Κάθεται πάνω στη σύμβαση και υποστηρίζει πως το κράτος έχει προϋπολογίσει αυτά τα έσοδα και δεν ανοίγει καμία συζήτηση για αλλαγή των οικονομικών όρων της μεταξύ τους σύμβασης η οποία έχει διάρκεια μέχρι το 2036. Εμείς οι προπονητές, αναβάτες, εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες αλόγων είμαστε στη μέση. Για άλλη μία φορά μας χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης. Από τη μία ο ΟΠΑΠ πιέζει την κυβέρνηση και από την άλλη το ΤΑΙΠΕΔ σφυρίζει αδιάφορα. Εμείς δεν θα κάτσουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια".
Το μεγάλο παράπονο του ΟΠΑΠ
Το 2016 στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που προέβλεπαν τα μνημόνια, η ΟΠΑΠ ΑΕ πρόσφερε 40,5 στο Ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας τον Ιππόδρομο. Οι επικριτές του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν έδωσε τον Ιππόδρομο σε "γκουρού" της ιπποδρομιακής αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το εγχείρημα να πάρει λάθος δρόμο.
Ωστόσο, στελέχη του ΟΠΑΠ υπεραμύνονται τη στρατηγική της εταιρείας τονίζοντας πως πήρε ένα απαξιωμένο προϊόν, το αναβάθμισε χωροταξικά και οργανωτικά, επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, έφτασε τα έπαθλα μέχρι και 3.000.000 Ευρώ, δημιούργησε περιβάλλον ανάπτυξης μέχρι και 35% στον χώρο, αλλά "προδόθηκε" από την αλλαγή πλεύσης του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις εκλογές του 2019.
Η ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδρειο
Η μεγάλη ζημιά για τον ΟΠΑΠ που οδήγησε και τη διοίκηση του να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα έπαθλα και να ανταποκρίνεται πλέον μόνο στις βασικές δεσμεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδρειο τον Ιούλιο του 2020, του νόμου του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ψηφίστηκε το 2018 και άλλαζε τους όρους χρήσης του Ιπποδρόμου.
Οι αλλαγές Τσακαλώτου που ακυρώθηκαν
Εκείνο το νομοσχέδιο περιελάμβανε χοντρικά τρεις βασικές αλλαγές:
Η πρώτη αφορούσε τη μείωση του ενοικίου περίπου κατά το 1/10 του αρχικού τιμήματος. Ο ΟΠΑΠ ΑΕ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει 2.500.000 Ευρώ το χρόνο ως ενοίκιο στο Ελληνικό Δημόσιο για την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου. Το αντάλλαγμα με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε στις 250.000 Ευρώ το χρόνο. Μάλιστα λέγεται πως το μεγαλύτερο μέρος των 2,5 εκ. Ευρώ πηγαίνουν στην Ιντραλότ για χρήματα που της όφειλε ο πρώην ΟΔΙΕ.
Η δεύτερη αλλαγή αφορούσε τη χρήση γης. Η τρίτη αφορούσε στη συγχώνευση των εταιριών του ΟΠΑΠ Α.Ε. και της Ιππόδρομος Α.Ε. προκειμένου οι ζημιές της δεύτερης να απορροφηθούν από τα κέρδη της πρώτης.
"Αλλαξε η κυβέρνηση και όλα άλλαξαν"
"Μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε ικανοποίηση στον ΟΠΑΠ. Αρχικά υποσχέθηκαν σε όλους μας πως θα γίνουν πολλές αλλαγές, πως θα γίνει μεγάλη προβολή και πως ο ιππόδρομος θα μπει σε όλα τα πρακτορεία ανεβάζοντας τον τζίρο του. Δεκάδες ήταν αυτοί που πίστεψαν τις εξαγγελίες της διοίκησης του ΟΠΑΠ και επένδυσαν στον ελληνικό ιππόδρομο. Αγόρασαν άλογα, επένδυσαν σε εγκαταστάσεις. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ακύρωσε το νομοσχέδιο του Τσακαλώτου κρίνοντας το ως ασύμφορο για το Ελληνικό Δημόσιο, η διοίκηση του ΟΠΑΠ άλλαξε εντελώς στάση και κάπως έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση", λέει ο Χάρης Χαραλάμπους.
"Δεν συζητάμε κλείσιμο του Ιπποδρόμου"
Ο Χρήστος Θεοδωράκης είναι επίσης ένας από τους έμπειρους του χώρου που στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος των ιδιοκτητών αλόγων και της Ενωσης προπονητών είναι ξεκάθαρος: "Θέλω να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό. Ο Ιππόδρομος δεν είναι υπό διαπραγμάτευση για να κλείσει. Μπορούμε να κλείσουμε το ποδόσφαιρο; Μπορούμε να κλείσουμε το μπάσκετ; Δε μπορεί να σβήσει ως θεσμός και άθλημα ο Ιππόδρομος. Μιλάμε για ιστορία 100 ετών και κανείς δε διαπραγματεύεται το κλείσιμο του. Μιλάμε για ένα λαϊκό άθλημα με παράδοση και καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρει βιώσιμες λύσεις".
"Ξέρει ο Μητσοτάκης τι γίνεται"
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει για να βγει ο Ιππόδρομος από το αδιέξοδο είπε: "Δεν θα υποδείξω εγώ στον πρωθυπουργό τι θα κάνει. Ξέρει εκείνος τι πρέπει να κάνει και μας ησυχάζει το γεγονός πως γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει. Δεν θα σβήσει ο Ιππόδρομος επειδή το θέλουν κάποιοι. Φυσικά και έχουν όλοι ευθύνες αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο ΟΠΑΠ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Τσακαλώτου έκανε πολλά πράγματα. Εγιναν μεγάλες επενδύσεις. Με την ακύρωση του νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδρειο ο ΟΠΑΠ έκανε πίσω σε όλα και τηρεί μόνο τις βασικές δεσμεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να την πληρώσουμε όλοι εμείς που έχουμε μείνει ξεκρέμαστοι".
Οι περικοπές στα έπαθλα
"Όταν το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Ιούλιο του 2020 άρχισε το δράμα μας. Ο ΟΠΑΠ ΑΕ προφανώς δυσαρεστημένος από την ακύρωση του νόμου Τσακαλώτου αθέτησε με τη σειρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις που μας είχε δώσει. Εκανε περικοπές παντού και ειδικά στα έπαθλα με αποτέλεσμα να μην είμαστε βιώσιμοι όλοι εμείς που ζούμε από το 17% του ποσοστού των επάθλων που λαμβάνει κάθε άλογο", εξηγεί ο Χάρης Χαραλάμπους.
"Δεν είναι παράνομος, κάνει τα απαραίτητα"
"Ο ΟΠΑΠ δεν έχει κάτι παράνομο μέχρι τώρα. Δεν έχει παραβεί κάποιο όρο των υποχρεώσεων του απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. Προσπάθησε πολύ για την "απενοχοποίηση" του Ιπποδρόμου αλλά όπως αποδείχτηκε τα όσα έκανε δεν έφεραν αποτέλεσμα ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πανδημία με την διακοπή των αγώνων για πάνω από ένα χρόνο. Η ταφόπλακα ήταν η απόφαση ακύρωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μπλοκάρισε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΟΠΑΠ ΑΕ βλέποντας πως το εγχείρημα του δεν είναι βιώσιμο άλλαξε στάση. Συρίκνωσε τα πάντα. Μείωσε τα έπαθλα κατά 70% και δίνει τα ελάχιστα που προβλέπει η σύμβαση οδηγώντας όλους τους εμπλεκομένους σε οικονομική καταστροφή".
Χάνουμε 6.000 Ευρώ για κάθε άλογο
Σε πραγματικά νούμερα η μείωση για τους ιδιοκτήτες των αλόγων μεταφράζεται σε απώλειες κοντά στα 6.000 Ευρώ το χρόνο για κάθε άλογο, ενώ πενιχρές είναι οι απολαβές των αναβατών και των υπολοίπων εργαζομένων. "Η αγορά ενός αλόγου κοστίζει κατά μέσο όρο 8.000 Ευρώ. Αν υπολογίσετε την τροφή του, τους γιατρούς του, την εκγύμναση του, την συντήρηση του φτάνουμε πάνω από 10.000 Ευρώ το χρόνο. Αφαιρούμε τα λίγα πλέον έσοδα από τα έπαθλα, η ζημιά στην καλύτερη περίπτωση είναι γύρω στα 6.000 Ευρώ για κάθε άλογο".
Μείωση επάθλων 70%
Όσον αφορά τις αμοιβές των αναβατών και των προπονητών είπε: "Το 17% από το έπαθλο κάθε αλόγου το εισπράττουν οι προπονητές. Οι αναβάτες εισπράτουν ποσοστό 5,5% επί του επάθλου και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στον ιδιοκτήτη. Επομένως φανταστείτε τι σημαίνει η μείωση του 70% στα έπαθλα. Οι αναβάτες που κάποτε ήταν άρχοντες και είχαν σταθερό μεροκάματο από την εκγύμναση των αλόγων και έπαιρναν συντάξεις σε μικρή ηλικία, τώρα έχουν μπει και αυτοί σε ελάχιστες ασύμφορες αμοιβές και όλα αυτά προκύπτουν μετά τη μεγάλη μείωση των επάθλων".
Έτσι θα κλείσει ο Ιππόδρομος
Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε ασφυξία τον Ιππόδρομο έχει να κάνει με τον αριθμό και την ηλικία των αλόγων. Αυτή τη στιγμή συμπληρώνεται οριακά ο αριθμός των 300 αλόγων που με βάση του κανονισμούς απαιτούνται για να γίνει μία ιπποδρομιακή αγωνιστική ημέρα. Αυτή πλέον γίνεται κάθε Δευτέρα όταν στο παρελθόν είχαμε κούρσες επιπλέον την Τετάρτη και την Παρασκευή. "Αυτή τη στιγμή έχουμε 301 άλογα. Βρισκόμαστε οριακά πάνω από το 300 που προβλέπει η σύμβαση για τη διεξαγωγή ιπποδρομιακής ημέρας. Ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για να γίνει μία ιπποδρομιακή ημέρα είναι 300 άλογα. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει ο ΟΠΑΠ με το ΤΑΙΠΕΔ εάν τα άλογα είναι λιγότερα από 300 τότε ο ΟΠΑΠ δεν είναι υποχρεωμένος να διεξάγει ιπποδρομίες. Κάπως έτσι θα κλείσει ο ΟΠΑΠ τον Ιππόδρομο".
Ιππόδρομος... 300 ίππων
"Θα δείξει πως δεν υπάρχουν 300 άλογα και θα σταματήσουν οι κούρσες. Όλοι εμείς οι προπονητές και οι ιδιοκτήτες κρατάμε τον Ιππόδρομο ανοικτό αλλά δεν θα αντέξουμε για πολύ. Τα άλογα δεν ανανεώνονται. Λόγω κόστους δεν αγοράζονται νέα άλογα. Αυτά που έχουμε οδεύουν σε ηλικία απόσυρσης ή τραυματίζονται και έτσι κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να δηλώσουμε 300 άλογα και θα σταματήσουμε. Κάποτε είχαμε 1.200 άλογα", τόνισε ο Χάρης Χαραλάμπους.
Το τέλος θα έρθει με τη σύνταξη 60 αλόγων
Περίπου 60 από τα 301 ενεργά άλογα ετοιμάζονται να βγουν στην... σύνταξη μέσα στην επόμενη χρονιά κι αυτό θα επιφέρει το έμφραγμα: "Με την παρούσα κατάσταση κανείς δεν πρόκειται να φέρει νέο άλογο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 60 άλογα που είναι 7 ετών και σταδιακά οδεύουμε στην απόσυρση τους. Αν υπολογίσουμε πως έχουμε περίπου 30 νέα άλογα τότε με μία απλή αφαίρεση προκύπτει πως σύντομα θα είμαστε μείον 30 άλογα. Επομένως είναι ζήτημα χρόνου να μην συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 300 αλόγων για να γίνει η ιπποδρομιακή ημέρα και έτσι ο ΟΠΑΠ θα αναστείλει την λειτουργία των αγώνων του Ιπποδρόμου. Αυτό θα είναι το τέλος".
Δεν έχει σωτηρία αν δεν παρέμβει ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με τον Χαραλάμπους εάν μέχρι τέλος Μαρτίου δεν βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τότε ο Ιππόδρομος θα βάλει λουκέτο: "Αν το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δεν ασχοληθεί σοβαρά για να δώσει λύση τότε ο Ιππόδρομος θα κλείσει. Δεν έχει σωτηρία. Νομικοί που χειρίζονται την υπόθεση και ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες συμφωνούν σε δύο πράγματα: Δεν είναι δυνατόν να γίνει η συγχώνευση του ΟΠΑΠ ΑΕ και του Ιπποδρόμου Α.Ε. λόγω νομικών αδιεξόδων και πως ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ αποκλείεται να βρουν από μόνοι τους λύση".
Θα χρεοκοπήσουμε όλοι
Το συμβόλαιο μεταξύ ΟΠΑΠ ΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ είναι διάρκειας 20 ετών αλλά πριν κλείσει ο έκτος χρόνος οδεύουμε στο λουκέτο: "Πήγαμε σε πολλούς υπουργούς και είδαμε και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Τα εμπλεκόμενα μέρη δεν κάνουν πίσω αλλά πρέπει να αλλάξουν στάση. Δεν πιστεύω πως ο ΟΠΑΠ θα αφήσει τελικά τον Ιππόδρομο. Όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι δύναμης και πίεσης για να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Εμάς όμως μας χρησιμοποιούν και δεν αντέχουμε άλλο. Θα χρεοκοπήσουμε όλοι και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη".
Θα κατεβάσουμε 300 άλογα στη Λεωφόρο Αθηνών
Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως λέει ο Χαραλάμπους το κατέβασμα των έξι αλόγων στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2021 ήταν μόνο η αρχή καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις: "Ξεκινήσαμε με κινητοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν δεν δούμε κάποια εξέλιξη θα κατεβάσουμε άλογα στο Μαξίμου, ακόμα και στον ΟΠΑΠ".
"Πήγαν να μας συλλάβουν"
Η πρώτη κοινοποίηση έξω από το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήταν εύκολη και έγινε μετά από πολλά ευτράπελα: "Αρχικά είχαμε πάρει άδεια για να φέρουμε τα άλογα στην Αθήνα αλλά η αστυνομία αργά το βράδυ της προηγουμένης έβγαλε ανακοίνωση όπου ανέφερε "πως απαγορεύεται η κίνηση ιπποειδών στην Αττική". Φυγαδεύσαμε τα άλογα από το Μαρκόπουλο πριν έρθει η αστυνομία στην πύλη της εγκατάστασης. Δώσαμε ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας αλλά πήγαμε από διαφορετικούς δρόμους ώστε εάν μας σταματήσουν να φτάσουν έστω και δύο άλογα στο σημείο της διαμαρτυρίας. Τελικά φτάσαμε όλοι, κάναμε κόσμια διαμαρτυρία παρότι δεχτήκαμε απειλές πως θα μας συλλάβουν. Το μήνυμα πιστεύω πως έφτασε στα αφτιά του πρωθυπουργού".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου