Είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τρέφονται οι μαύρες τρύπες.
Έκρηξη μαύρης τρύπας
Μια νέα μελέτη στην πλησιέστερη στην γη, ενεργά τροφοδοτούμενη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, αποκάλυψε ότι η ίδια εκπέμπει «φυσαλίδες» ραδιοκυμάτων που εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy στις 22 Δεκεμβρίου, ο Δρ. Μπέντζαμιν ΜακΚίνλει από το Πανεπιστήμιο Καρτίν του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, λέει ότι αυτή η «πιο ολοκληρωμένη» εικόνα μέχρι σήμερα, δείχνει την αλήθεια, δηλαδή την έκταση της διαταραχής στο διάστημα που προκαλείται καθώς τροφοδοτούνται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.
Η έρευνα του ΜακΚίνλει παρέχει τις καλύτερες εικόνες μέχρι σήμερα για τον πλησιέστερο γειτονικό γαλαξία της Γης, τον Κένταυρο Α, ένα αστρικό σύστημα που βρίσκεται 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά με μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του.
Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το τηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA) στο εξωτερικό της Αυστραλίας δείχνουν «φυσαλίδες» ραδιοκυμάτων, που δημιουργούνται όταν οι μαύρες τρύπες τρέφονται από εισερχόμενα αέρια και εκτοξεύουν υλικό με ταχύτητα σχεδόν φωτός.
Αυτές οι «φυσαλίδες» ραδιοκυμάτων, φαίνονται να είναι 48 φορές το μέγεθος του ίδιου του γαλαξία και επί του παρόντος εκτείνονται περίπου στο μήκος 16 φεγγαριών της Γης αν βρίσκονταν δίπλα-δίπλα.
Ο
αστρονόμος λέει ότι η μελέτη είναι μόνο η αρχή, με άλλους επιστήμονες
να προσπαθούν να αναπτύξουν μια πληρέστερη κατανόηση του τρόπου με τον
οποίο τρέφονται οι μαύρες τρύπες και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον
τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου