Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ραλφ Ράνγκνικ: Ο «επαναστάτης» που έκανε τον Τούχελ προπονητή και τον Κλοπ μάστερ

Ραλφ Ράνγκνικ: Ο «επαναστάτης» που έκανε τον Τούχελ προπονητή και τον Κλοπ μάστερ

Συγκεντρωτικός, μα θιασώτης της αλλαγής. Ο Ραλφ Ράνγκνικ έδειξε τον δρόμο στον Κλοπ, τον Τούχελ και κάθε απότοκο της νεογερμανικής σχολής προπονητών που σύστησε ο ίδιος κι αναλαμβάνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μια δεύτερη... επανάσταση.

Πολλοί τον αποκαλούν «δικτάτορα». Ένα από τα δύο παρατσούκλια που συμπορεύονται με την καριέρα του. Εναλλακτικά, «ο προφέσορας». Στην πραγματικότητα, ο Ραλφ Ράνγκνικ δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένας επαναστάτης. Κι όπως ορίζει το διάσημο οργουελικό ρητό, «δεν επιβάλλεις δικτατορία για να περιφρουρήσεις την επανάσταση. Κάνεις επανάσταση για να επιβάλλεις δικτατορία».

Κι αυτό ακριβώς έκανε στις αρχές του μιλένιουμ ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πριν εφαρμόσει το (πράγματι) συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας του. Μια εκ βάθρων αναδόμηση του τρόπου σκέψης κι εκτέλεσης του ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Η τετράδα στην άμυνα, η απαρχαίωση του λίμπερο και η είσοδος δεύτερου καθαρόαιμου χαφ στον άξονα. Το περίφημο Gegenpressing, η εμμονή στην υψηλή πίεση στη μπάλα με σκοπό την άμεση επανάκτησή της από τον αντίπαλο. Το εξελιγμένο μοντέλο scouting και η επάνδρωση μιας ομάδας με νεαρούς παίκτες, στοχεύοντας στη δημιουργία υπεραξίας, εμπορικής κι αγωνιστικής. Όλα αυτά τα στοιχεία που καθρεπτίζουν με εντυπωσιακή ευκρίνεια το ποδόσφαιρο του σήμερα, ο 63χρονος πια τεχνικός τα είχε στο μυαλό του και τα εμφύσησε στην πατρίδα του από τα τέλη του περασμένου αιώνα.

Ήταν 1998 όταν σε μια εκπομπή του ZDF, είχε πραγματοποιήσει το πρώτο του «masterclass». Τότε, ήταν απλά ο τεχνικός της Ουλμ, την οποία είχε ανεβάσει από τη Regionalliga στην Τσβάιτε και από εκεί θα την ανέβαζε και στα σαλόνια της Bundesliga την επόμενη χρονιά. Ακολούθησαν δεκάδες στιγμές διδασκαλίας, σε συνέδρια, διαλέξεις, διαδικτυακά σεμινάρια, προς όλους τους φερέλπιδες coach του νέου γερμανικού ρεύματος. Της άτυπης σχολής που σύστησε ο ίδιος κι από το οποίο ουσιαστικά όρμησαν οι κορυφαίοι.

Το «μέσο» του Τούχελ, η έμπνευση του Κλοπ

Ο Ραλφ Ράνγκνικ ακολούθησε τον δρόμο του ποδοσφαιριστή που πέρασε και δεν ακούμπησε στις μικρότερες κατηγορίες (Ουλμ, Χάιμπρον μεταξύ άλλων), αλλά χρησιμοποίησε τα μαθήματα και την καθημερινή τριβή για να εξελίξει τη φιλοσοφία του. Κι ως προπονητής, είχε επίσης αφετηρία τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, μέχρι να φτάσει σε σημείο να αναγνωριστεί διεθνώς και να μεταπηδήσει στην ελίτ. Από την Ουλμ, μετακόμισε στη Στουτγκάρδη όπου κατέκτησε το Κύπελλο Ιντερτότο το 2000 κι έπειτα στο Ανόβερο και τη Σάλκε, με την οποία τερμάτισε στη 2η θέση τη σεζόν 2004-05 και σήκωσε το Ligapokal (πρόδρομο του Σούπερ-Καπ). Η πενταετία του στη Χόφενχαϊμ (2006-2011) ήταν το ορόσημο της υπέρ-προπονητικής λειτουργίας του, ο πρώτος σταθμός στο management, την οργάνωση και τη διαχείριση ολόκληρων project κι όχι απλά του τακτικού πλάνου εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ράνγκνικ

Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως «Δεν είμαι υπηρεσιακός. Με αυτόν τον ρόλο τα media και οι παίκτες σε βλέπουν απλώς ως τον "προπονητή για τέσσερις μήνες", σαν έναν πολιτικό προς αποχώρηση». Να που έγινε, με τον ορίζοντα πάντα του ιθύνοντα νου πίσω από την αγωνιστική στρατηγική των Κόκκινων Διαβόλων. Συμπτωματικά, η πιο σημαντική στιγμή του ως προπονητής του κορυφαίου επιπέδου, σημειώθηκε με την ταμπέλα του «υπηρεσιακού»! Και μάλιστα, με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Τον Μάρτιο του 2011 διαδέχθηκε τον Φέλιξ Μάγκατ στη Σάλκε και μέσα σε λίγες εβδομάδες έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της που την οδηγεί σε ημιτελικά Champions League, μετά το αλησμόνητο συνολικό σκορ 7-3 με το οποίο προκρίθηκε επί της υπερασπιζόμενης τροπαιούχου, Ίντερ. Η Γιουνάιτεντ έβαλε «φρένο» στην πορεία των Βασιλικών Μπλε, όμως, ο Ράνκνικ μονιμοποιήθηκε, μέχρι να αποχωρήσει οικειοθελώς τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους λόγω... burnout, επικαλούμενος δηλαδή χρόνια κόπωση και την ανάγκη για time-out.

Τα μεγαλύτερα παράσημα του Ραλφ Ράνγκνικ που κουβαλά μαζί του στον δρόμο προς το Νησί και στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν είναι υλικά. Δεν είναι τρόπαια ή βραβεία. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι δύο έτεροι managers της Premier League. Ο Τόμας Τούχελ και ο Γιούργκεν Κλοπ. Και τους δύο τους βοήθησε, με διαφορετικό αλλά καθοριστικό τρόπο. Τον πρώτο τον έβαλε στον κόσμο της προπονητικής, όταν ήταν απλά ένας βετεράνος παίκτης που δούλευε για τα προς το ζην σε μπαρ της Στουτγκάρδης. Το 1998, ο τότε τεχνικός της Ουλμ, Ράνγκνικ έπεισε τον 26χρονο Τούχελ που θα αποσυρόταν πρόωρα από τα γήπεδα λόγω τραυματισμού, να πιάσει άμεσα δουλειά στην Κ-15 του συλλόγου. Δύο χρόνια αργότερα, τον πήρε μαζί του στη Στουτγκάρδη, για την πρώτη επίσημη δουλειά ως προπονητής στο βιογραφικό του. Μετά από 21 χρόνια, ο Τούχελ είναι ο τρέχων πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι και στοχεύει στην κατάκτηση της Premier League.

Όσο για τον Κλοπ, μπορεί να μην τον έσπρωξε στους πάγκους, αλλά μία συνάντησή τους έμελλε να αποδειχθεί καρμική για το ποδόσφαιρο με το οποίο ο προπονητής από τον Μέλανα Δρυμό οδήγησε τη Λίβερπουλ στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Την πρώτη σεζόν της Χόφενχαϊμ στη Bundesliga το 2008 όταν και τερμάτισε 7η, ο Ράνγκνικ είχε κατατροπώσει τη Ντόρτμουντ του Κλοπ με 4-1. Παίζοντας ακριβώς όπως ονειρευόταν ο «Κλόπο», ο οποίος αφομοίωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και σταδιακά τα ενέταξε στους Βεστφαλούς, μεταμορφώνοντάς τους τα επόμενα χρόνια σε πρωταθλητές. Σε δεύτερο επίπεδο, ο Ράνγκνικ ευεργέτησε τον τεχνικό των Reds και μέσω... τρίτων. Αρκεί να καταλάβει κανείς ότι την τελευταία του χρονιά στη Χόφενχαϊμ έφερε τον Ρομπέρτο Φιρμίνο στην Ευρώπη και ήταν εκείνος που επί των ημερών του στη Red Bull, ο Σαντιό Μανέ ξεκίνησε το ταξίδι της αναρρίχησης μέχρι τη Λίβερπουλ από τη Ζάλτσμπουργκ.

Τα τρία C's, οι απαράβατοι όροι για το αύριο της Γιουνάιτεντ

  • C, όπως «concept», δηλαδή ταυτότητα.

Το DNA του κλαμπ, η ταυτότητα που κανείς δεν μπορούσε να διακρίνει στο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ επί Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ήθελε να παίζει παθητικά περιμένοντας τον αντίπαλο; Με αντεπιθέσεις, με επιθετικό pressing, με στόχευση στους ακραίους μπακ; Κανείς δεν ήξερε, ή δεν μπορούσε να προβλέψει με βεβαιότητα. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε συνοψίσει αυτό το θολό τοπίο στο πλάνο της Γιουνάιτεντ πριν από το μεταξύ τους ντέρμπι, όταν σύμφωνα με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, διέλυσε την τακτική ανάλυση μετά από 10 λεπτά λέγοντας «δεν ξέρουμε πώς πρόκειται να παίξουν». Πλέον, αυτό θα αποτελέσει άμεσα παρελθόν. Ο Ράνγκνικ θα «ζήσει» ή θα «πεθάνει» με μια αποκρυσταλλωμένη ιδέα για την ομάδα στο χορτάρι. Η αρχή θα γίνει τους έξι μήνες που θα αναλάβει ως υπηρεσιακός, μα η διαδικασία δεν θα σταματήσει όσο θα βρίσκεται σε ρόλο συμβουλάτορα.

  • C, όπως «competence», δηλαδή ικανότητα.

Ο Ράνγκνικ ανακατεύει διαρκώς την τράπουλα των συνεργατών του και των μελών του σταφ, επιδιώκοντας την πρόοδο, την αναβάθμιση. Πρωτίστως και πάντοτε, την επάρκεια ικανοτήτων σε κάθε πόστο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Δημιουργεί διαρκώς κίνητρα στους συνεργάτες του, τους προκαλεί να ξεπεράσουν τα όρια τους, δεν υπάρχει εφησυχασμός, υπάρχει πάντοτε το καλύτερο.

  • C, όπως «capital», δηλαδή κεφάλαιο.

Η φιλοσοφία του Ράνγκνικ είναι αλληλένδετη με το μπάτζετ. Όχι στο επίπεδο συμβολαίων και δαπανών για «αστρονομικές» μεταγραφές. Αλλά για τους πόρους που απαιτούν οι επενδύσεις του. Η Γιουνάιτεντ αν μη τι άλλο έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως έχει την οικονομική δυνατότητα. Το θέμα είναι να λάβει ο Ράνγκνικ τη «λευκή επιταγή» από τους Γκλέιζερς και να εισακούγονται οι εισηγήσεις του, ώστε να εκπληρωθεί το τρίτο C, το οποίο ουδόλλως υποκαθιστά τις λέξεις «ταυτότητα» και «ικανότητα». Το πιο σωστό είναι ότι χωρίς αυτές, το κεφάλαιο είναι μάλλον ανίσχυρο να φέρει την αλλαγή. Τι πιο αντιπροσωπευτικό, άλλωστε, από τη Γιουνάιτεντ της μετά Σερ-Άλεξ εποχής.

«Από τότε που έφυγε ο Σερ Άλεξ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπολειτουργεί. Δεν έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα έκτοτε. Σε οποιονδήποτε σύλλογο, αν δεν μπορείς να πάρεις τους σωστούς παίκτες, πρέπει τουλάχιστον να μην παίρνεις τους λάθος.

Βρίσκεσαι σε μπελάδες αν το κάνεις αυτό για ένα, δύο ή τρία σερί μεταγραφικά παράθυρα. Το χτίσιμο ενός συλλόγου βασίζεται στο χτίσιμο της σωστής ομάδας πουλώντας τους κατάλληλους παίκτες και έχοντας τουλάχιστον 50% επιτυχία στους παίκτες που αποκτάς.

Από εκεί και πέρα πρέπει να διαθέτεις τους καλύτερους δυνατούς προπονητές για να εξελίξεις αυτούς τους παίκτες. Υπάρχει πολύς χώρος για όραμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια για τη νυν ομάδα του.

Ράνγκνικ

Αν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής της Γιουνάιτεντ στις επιτυχίες και την ομαλή ποδοσφαιρική λειτουργία υπό τον Ραλφ Ράνγκνικ, οι έννοιες που αναπαριστούν τα 3 C's θα πρέπει να γίνουν το mantra των Κόκκινων Διαβόλων. Ο Ραλφ Ράνγκνικ είναι με βεβαιότητα η πιο λογική και ποδοσφαιρική επιλογή της διοίκησης την τελευταία εννιαετία, μα θα πρέπει να υποστηριχθεί κατάλληλα. Όλως τυχαίως, η διετία από διαφορετικό πόστο ήταν κάτι που πίεσε για να συμβεί ο Εντ Γούντγουορντ, στην πιο σημαντική απόφασή του έστω και στο 90' της θητείας του (αποχωρεί το καλοκαίρι). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γιουνάιτεντ δεν χρειάζεται πια να ζηλεύει το ποδόσφαιρο της Λίβερπουλ ή της Τσέλσι. Διότι διαθέτει πια στο τιμόνι της τον πραγματικό εμπνευστή του.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου