Το γήπεδο της Γλασκώβης μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως καταραμένο...
Οι ποδοσφαιρικές τραγωδίες, είναι δυστυχώς πάρα πολλές στις σελίδες της ιστορίας του δημοφιλέστερου αθλήματος του πλανήτη. Η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στον ίδιο χώρο σε τόσο τακτά διαστήματα, οι κακοτεχνίες, το εύκολο κέρδος και οι λανθασμένοι
υπολογισμοί και χειρισμοί της Αστυνομίας, έχουν δημιουργήσει μία μακρά λίστα με θύματα οπαδούς που πήγαν να δουν την ομάδα τους, δεν γύρισαν όμως ποτέ στο σπίτι τους.Η περίπτωση του «Άιμπροξ» της Γκλασκώβης είναι ίσως μοναδική στην μαύρη λίστα με τα «καταραμένα» στάδια που βάφτηκαν με το αίμα οπαδών. Δύο τραγωδίες σημειώθηκαν στο γήπεδο της Ρέιντζερς. Η πρώτη ήταν το 1902 και η δεύτερη το 1971. Είκοσι πέντε νεκροί ανασύρθηκαν στην πρώτη τραγωδία και 66 στην δεύτερη. Συνολικά 91 άνθρωποι ξεψύχησαν στο «Άιμπροξ» καθιστώντας το γήπεδο ως ένα από τα πλέον «καταραμένα» του κόσμου. Σ' αυτούς προσθέτουμε και την τραγική περίπτωση του τερματοφύλακα της Σέλτικ Τζον Τόμσον που σκοτώθηκε εν ώρα δράσης το 1931.
Η τραγωδία του 1902
Η κατάρρευση των κερκίδων ήταν ο λόγος που 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο «Άιμπροξ» στον αγώνα της Εθνικής Σκοτίας με την Εθνική Αγγλίας. Άλλοι 517 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το παιχνίδι έγινε στις 5 Απριλίου του 1902 για το Βρετανικό Πρωτάθλημα.
Η κερκίδα «Γουέστ Τρίμπιουν» κατέρρευσε αφού είχε δεχθεί την έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών και υπό το βάρος των εκατοντάδων οπαδών που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο «Άιμπροξ». Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει μέρος της ξύλινης κερκίδας και οι οπαδοί να πέφτουν σε κενό 12 μέτρων. Η τραγωδία έλαβε χώρα στο 51ο λεπτό της συνάντησης. Τα έσοδα της επαναληπτικής συνάντησης των δύο ομάδων που έγινε στο Βίλα Παρκ, πήγαν για την στήριξη των ανθρώπων που πλήγηκαν από την τραγωδία.
Οι επανάληψη του τρόμου
Η δεύτερη τραγωδία που έπληξε το «Άιμπροξ» συνέβη 69 χρόνια αργότερα, σε διαφορετικές συνθήκες και με πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία της Σκοτίας. Στις 2 Ιανουαρίου 1971, η Ρεϊντζερς αντιμετωπίζει τη Σέλτικ σ' ένα σπουδαίο παιχνίδι με το σκηνικό του τρόμου να εκτυλίσσεται στην θύρα «13» του «Άιμπροξ». Η νέα χρονιά, 2 Ιανουαρίου 1971, ξεκινάει μ' ένα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες ομάδες της Σκοτίας, σε δύο «αιώνιους» εχθρούς. Χιλιάδες οπαδοί αναμένουν το μεγάλο παιχνίδι και φυσικά πολλές χιλιάδες βρίσκονται στο «Άιμπροξ» για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Παρά τις προσδοκίες του κοινού, ο αγώνας παραμένει χωρίς σκορ μέχρι το 90΄. Στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα, η Σέλτικ σκοράρει και το γήπεδο «παγώνει» για τα καλά. Αρκετοί οπαδοί θα σηκωθούν από τη θέση τους οδεύοντας προς την έξοδο, αφού το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ήθελαν. Στις καθυστερήσεις όμως η Ρέιντζερς θα σκοράρει! Το 1-1 και οι πανηγυρισμοί των οπαδών που παραμένουν στις θέσεις τους, κάνουν αυτούς που φεύγουν να επιστρέψουν στο γήπεδο. Εκεί, στην θύρα «13» του «Άιμπροξ» θα συμβεί το μοιραίο.
Δεκάδες θα ποδοπατηθούν και οι πλείστοι θα πεθάνουν από ασφυξία. Οι νεκροί θα φτάσουν τους 66 και οι τραυματίες θα ξεπεράσουν τους 200. Πάντως οι αξιωματούχοι θεωρούν ως ανυπόστατη την θεωρία ότι κάποιοι οπαδοί επέστρεψαν πίσω στο γήπεδο και ότι αυτή ήταν η αιτία της τραγωδίας, καθώς όλα τα θύματα είχαν την ίδια κατεύθυνση κι αυτή ήταν προς την έξοδο του γηπέδου.
Περισσότερα μέτρα
Η τραγωδία κινητοποίησε εκ νέου τις Αρχές να βρουν τρόπους προστασίας των θεατών από τέτοιου είδους τραγωδίες. Το ίδιο το «Άιμπροξ» άλλαξε ριζικά. Ο τότε μάνατζερ της Ρέιντζερς Γουίλι Γέιντελ επισκέφθηκε το γήπεδο της Ντόρτμουντ για να... εμπνευστεί τις αλλαγές στο γήπεδο της Γλασκώβης. Το 80.000 θέσεων «Άιμπροξ» την χρονιά της τραγωδίας (1971), έγινε 10 χρόνια μετά, μόλις 44.000 θέσεων. Σήμερα το στάδιο έχει πάρει 5 αστέρια από την ΟΥΕΦΑ και έχει χωρητικότητα 50.000 θεατές.
Στα 30 χρόνια από την τραγωδία, στήθηκε έξω από το γήπεδο το άγαλμα του τότε αρχηγού της Ρέιντζερς Τζον Γκρεγκ, το οποίο συνοδεύεται από 66 πλάκες αφιερωμένες στη μνήμη των θυμάτων.
- Το 2011, 40 χρόνια μετά την τραγωδία, στο «Ολντ Φιρμ» κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 66 θύματα με τις δύο ομάδες να φέρουν μαύρα περιβραχιόνια.
Νεκρός τερματοφύλακας στο... «Άιμπροξ»
Ένα άλλο τραγικό συμβάν έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση ότι το «Άιμπροξ» είναι... καταραμένο. Το 1931, ο τερματοφύλακας της Σέλτικ Τζον Τόμσον χάνει τη ζωή του εν ώρα δράσης, μετά από σύγκρουση που έχει με τον ποδοσφαιριστή της Ρέιντζερς Σαμ Ίνγκλις. Ήταν μόλις 22 ετών. Το παιχνίδι έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1931. Σε μία διεκδίκηση της μπάλας, το κεφάλι του Τόμσον κτυπά στο γόνατο του Ίνγκλις. Μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου με φορείο, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν καταλάβει πόσο σοβαρή ήταν η κατάστασή του. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η πίεση στον εγκέφαλο του Τόμσον ήταν τεράστια μετά το κτύπημα στο κρανίο και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία άκρως επικίνδυνη επέμβαση. Ήταν αποτυχημένη. Ο Τόμσον έχασε τη μάχη...
ΠΗΓΗ: mentality10.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου