Υπάρχουν δύο λίμνες, γνωστές και ως Ζερέλια, πολύ κοντά στο Βόλο, στην περιοχή του Αλμυρού, που δεν μοιάζουν με καμία άλλη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ο

λόγος, ο τρόπος που δημιουργήθηκαν από έναν μετεωρίτη που προσέκρουσε στη Γη, δημιουργώντας δύο κρατήρες οι οποίοι μετέπειτα μετατράπηκαν στις εν λόγω λίμνες.

Ζερέλια: Δύο λίμνες- «εξωγήινη» δημιουργία δίπλα στο Βόλο

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Βόλο, πολύ κοντά στην πόλη του Αλμυρού, οι λίμνες Ζερέλια αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο, που όμοιό του δεν συναντά πουθενά κανείς. Η δημιουργία τους περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν προέκυψε όταν ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη με αποτέλεσμα το σχηματισμό δύο κρατήρων. Ένα φαινόμενο που είχε ως αφορμή τη δημιουργία αυτού του μοναδικού φυσικού «θαύματος», που αποτελεί πια ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα την περιοχή.

Οι λίμνες απέχουν μεταξύ τους 250 μέτρα και συναντώνται μόλις 4 χλμ. νοτιοδυτικά του Αλμυρού. Η μεγαλύτερη από τις δύο λίμνες έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος οκτώ, ενώ η πιο μικρή 150 και 6 μέτρα αντίστοιχα, με τον πυθμένα της να δημιουργεί την εντύπωση πιάτου. Εκτός από την ιστορική τους σημασία, οι λίμνες, πια, αποτελούν κατοικία και για διάφορα είδη πτηνών όπως νερόκοτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, λευκοί πελαργοί. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο έχει ανακαλυφθεί και προϊστορικός οικισμός που κατοικήθηκε μέχρι την εποχή του Χαλκού.

Ζερέλια: Οι δίδυμες λίμνες που στο βυθό τους κρύβουν έναν ναό

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που διακρίνει τις ιδιόμορφες αυτές λίμνες είναι το γεγονός ότι όταν η στάθμη του νερού πέφτει, από τον πυθμένα αναδύεται ένας ναός. Σύμφωνα με την ομάδα του Η. Reinder Reinders, της Ολλανδικής Αρχαιολογικής Σχολής, στο λόφο που βρίσκεται στην περιοχή ανακαλύφθηκαν κεραμικά θραύσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού.

Ενώ, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Θεοχάρης, ισχυρίζεται ότι σε μία από τις δύο λίμνες είναι βυθισμένος ο ναός της Αθηνάς Ιτώνιδος, ο οποίος γίνεται ορατός μόνο όταν η στάθμη του νερού πέσει. Κάτι, ωστόσο, που ο επικεφαλής της ανασκαφής Reinders αμφισβητεί. Πιθανολογείται, επίσης, ότι επί Τουρκοκρατίας στη θέση Μαγούλα Ζερέλια εντοπιζόταν το τουρκικό χωριό Ικίζ Γκιολ.