Επισήμως, η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή... Ανεπισήμως όμως...

Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αφορούν και την περιουσία του προέδρου Πούτιν.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας; Το ύψος της

περιουσίας του Ρώσου ηγέτη, είναι αρκετά συχνά θέμα αντιπαράθεσης και κανείς δεν ξέρει για πόση ακριβώς περιουσία μιλάμε.

Πόση είναι πραγματικά η περιουσία του Πούτιν;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος βγάζει 140.000 δολάρια τον χρόνο και έχει στην κατοχή του 3 αυτοκίνητα, ένα τρέιλερ και ένα διαμέρισμα 800 τ.μ. Ακόμα χρησιμοποιεί και ένα σπίτι 1.600 τ.μ στη Μόσχα.

Κάποιοι χρηματιστές θεωρούν ότι ο Πούτιν είναι πλουσιότερος και από τον Τζεφ Μπέζος

Παρόλα αυτά ο στενός κύκλος του Πούτιν, εμφανίζεται να είναι εξωφρενικά πλούσιος, κάτι που δημιουργεί υποψίες πως και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος είναι μάλλον… πλουσιότερος απ’ όσο λέει το Κρεμλίνο. Διαρροές όπως τα Panama και τα Pandora Papers, που περιέχουν πληροφορίες για αυτούς που έκρυβαν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύπτουν πως Ρώσοι ολιγάρχες με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν έκρυβαν περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με πληροφορίες από το fortune.com.

Όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν, ο Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι απαγορεύεται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες. Υπάρχουν μερικές εκτιμήσεις για την περιουσία του Πούτιν, κι αυτές τοποθετούν τον Πούτιν μεταξύ των πλουσιότερων ηγετών του κόσμου.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την αξία του

Ο Στάνισλαφ Μπελκόφσκι, ένας Ρώσος πολιτικός αναλυτής και επικριτής του Πούτιν, εκτιμούσε για το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας την περιουσία του Ρώσου προέδρου στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται κυρίως στις πληροφορίες που θέλουν τον Πούτιν να διατηρεί μετοχές στην Gazprom και την Surgutnetftegas.

Ο Άντερς Άσλουντ, Σουηδός οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Russia Crony Capitalism», δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση ισχυριζόμενος πως η περιουσία του Πούτιν φτάνουν τα 100 με 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Άσλουντ βασίζει την εκτίμησή του στον πλούτο των έμπιστων του Πούτιν. Ο Σουηδός εκτιμά ότι κάθε ένας από τους φίλους του Πούτιν «κρύβει» για τον Ρώσο πρόεδρο από 500 εκατομμύρια μέχρι 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλουσιότερος και από τον Τζεφ Μπέζος

Η πιο εξωφρενική αποτίμηση της περιουσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν όμως ανήκει στον χρηματιστή Μπιλ Μπρόουντερ, ένα σφοδρό πολέμιο του Ρώσου προέδρου, ο οποίος έχει καταθέσει και μπροστά στη Γερουσία των ΗΠΑ, πως πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια τέτοια περιουσία θα έκανε βέβαια τον Πούτιν πλουσιότερο από τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπίλ Γκέιτς και τον Έλον Μάσκ. Βασίζει αυτή του την πεποίθηση στην πίστη του ότι ο Πούτιν διέταξε τους πλουσιότερους Ρώσους ολιγάρχες να του δώσουν κομμάτι της περιουσίας τους, μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ιδρυτή της πετρελαϊκής Yukos, το 2003, για απάτη.

Άλλοι πάλι θεωρούν την προσπάθεια να υπολογιστεί ο πλούτος του Πούτιν ανώφελη. Ισχυρίζονται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει τέτοιο έλεγχο πάνω στη ρωσική οικονομία, που ο υπολογισμός καταλήγει χωρίς νόημα. Ο εξόριστος Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Σεργκέι Πουγκάτσεφ έλεγε στον Guardian το 2015, «Ό,τι υπάρχει στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πούτιν το θεωρεί δικό του. Κάθε προσπάθεια να υπολογιστεί η περιουσία του είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Όλες πάντως οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εικασίες. Σε ό,τι το αφορά, το περιοδικό Forbes δεν συμπεριλαμβάνει τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, σημειώνοντας για παράδειγμα το 2015 πως «δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί αν η περιουσία του ξεπερνά ή όχι το 1 δισεκατομμύριο δολάρια».

https://www.in.gr/2022/02/26/world/poutin-poia-einai-pragmatiki-periousia-tou-rosou-proedrou/