Ο 42χρονος τεχνικός είναι ο τρίτος άνθρωπος που κάθεται στην άκρη του πάγκου φέτος, αλλά ο πρώτος που γεννά προσδοκίες για κάτι καλό. Ο Ρόναλντ Κούμαν είχε “καεί” από την περσινή σεζόν και η παραμονή του μέχρι την 29η Οκτωβρίου ήταν μία έκπληξη από πλευράς Τζουάν Λαπόρτα, ο Σέρχι Μπαρχουάν που ανέλαβε ως υπηρεσιακός πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού ότι θα χαλάσει η διαπραγμάτευση του συλλόγου με την Αλ Σαντ και από προπονητής της Μπαρτσελόνα Β θα προωθηθεί μόνιμα στην πρώτη ομάδα.
Ο Τσάβι ανέλαβε τελικά στις 8 Νοεμβρίου σε μία παρουσίαση που θύμιζε ανακοίνωση μεταγραφής επιπέδου Χρυσής Μπάλας και από τότε, αργά αλλά σταθερά, άρχισε να βάζει τις πινελιές του στην ομάδα που ήθελε να χτίσει.
Οι αλλαγές του Τσάβι
Η μεγάλη ανησυχία των τελευταίων ετών στην Μπαρτσελόνα είχε να κάνει με την απομάκρυνση από το αγωνιστικό DNA της. Όταν τα αποτελέσματα ήταν θετικά και έρχονταν τίτλοι, τότε όλοι συγχωρούσαν πχ. στον Ερνέστο Βαλβέρδε το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε Μπαρτσελόνα στο χορτάρι. Όταν δεν υπήρχαν Μπαρτσελόνα και αποτελέσματα, τότε προπονητές όπως ο Κούμαν έμοιαζαν καταδικασμένοι, αφού δέχονταν πόλεμο ακόμα και από τους παίκτες που είχαν εμποτιστεί από τον παραδοσιακό τρόπο της ομάδας.
Το 3-5-2 που δοκίμασε αρκετές φορές ο Ολλανδός τεχνικός λόγω του προβληματικού ρόστερ που διέθετε οδηγούσε σε μία εικόνα που δεν μπορούσε να αντέξει κι ο λιγότερο απαιτητικός φίλαθλος. Πενιχρή δημιουργία, ελάχιστες ευκαιρίες, μηδαμινά γκολ.
Όταν υπέγραψε ο Τσάβι πολλοί πίστεψαν ότι για τουλάχιστον δύο μήνες θα καλούταν να διαχειριστεί το ρόστερ του Κούμαν, οπότε θα μπορούσε να κάνει ελάχιστες αλλαγές. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ο Ισπανός τεχνικός στάθηκε τυχερός ως προς τις αποθεραπείες ορισμένων ποδοσφαιριστών την κατάλληλη στιγμή, όμως κίνησε κι ο ίδιος τα νήματα για να “αλλάξει” το ρόστερ, χωρίς μεταγραφές.
Ζητούσε έναν ακραίο επιθετικό, καλός στο ένας εναντίον ενός. Δεν τον είχε λόγω των τραυματισμών των Ουσμάν Ντεμπελέ και Άνσου Φάτι, όμως τον βρήκε στο πρόσωπο του Αμπντέ Εζαλζουλί, του 20χρονου Μαροκινού δαίμονα από τη δεύτερη ομάδα. Αντί να μεμψιμοιρεί περιμένοντας το μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου, έδωσε χρόνο στον 23χρονο επιθετικό Φεράν Τζουτγκλά, ακόμα και στον 17χρονο εξτρέμ Ιλιάς Ακομάς.
Άρχισε να φτιάχνει το πρότυπο του παιχνιδιού που θέλει να εμφυσήσει στην ομάδα πριν πάρει τους παίκτες που θα τον βοηθήσουν να το κάνει πράξη. Όταν τους πήρε δε, αρκετοί αναρωτήθηκαν πως τρεις επιθετικοί όπως οι Φεράν Τόρες, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Ανταμά Τραορέ και ένας 38χρονος δεξιός μπακ, ο Ντάνι Άλβες, θα λύσουν τα τεράστια αμυντικά προβλήματα.
Οι… Τσάβι έφτιαξαν την άμυνα
Η φετινή σεζόν ήταν δύσκολη για τους κεντρικούς αμυντικούς της Μπαρτσελόνα, αφού οι συνεχόμενοι τραυματισμοί τους οδηγούσαν σε πολλές δυσκολίες τον Κούμαν. Ο Τσάβι στάθηκε πιο τυχερός σε αυτό το επίπεδο, όμως δεν αρκεί να είναι υγιείς όλοι οι στόπερ για να έχει καλή αμυντική λειτουργία η ομάδα. Εξάλλου, την περσινή σεζόν οι υγιείς στόπερ ήταν μία μεγάλη απογοήτευση.
Η μεταμόρφωση της ομάδας ακόμα και στην ανασταλτική λειτουργία οφείλεται στο νέο τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα. Ο σχηματισμός μοιάζει με ένα κλασικό 4-3-3, όμως η μέθοδος με την οποία αυτό εφαρμόζεται, βοηθάει τόσο τους παίκτες στα μετόπισθεν, όσο φυσικά και την επιθετική λειτουργία της ομάδας.
Κομβικό ρόλο έχουν οι δύο προωθημένοι μέσοι, συνήθως οι Ντε Γιονγκ και Πέδρι, οι οποίοι έχουν εντολή να κινούνται στα half-spaces (οι χώροι ανάμεσα στον κεντρικό κάθετο άξονα και στις πτέρυγες) και να ανεβαίνουν ψηλά στο γήπεδο, φτάνοντας ακόμα κι έξω από την αντίπαλη περιοχή, είτε με την μπάλα στα πόδια είτε χωρίς.
Μία τέτοια ενέργεια θα άφηνε ακόμα πιο εκτεθειμένη την άμυνα της Μπαρτσελόνα, αν δεν ερχόταν η καινοτομία του Τσάβι στην ομάδα, που επιβεβαιώνει το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει ο 38χρονος Άλβες. Στα πρότυπα της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι δύο ακραίοι μπακ των “μπλαουγκράνα” δεν κινούνται ως φουλ μπακ, όπως παραδοσιακά συνέβαινε τόσο με τον Βραζιλιάνο όσο και με τον Τζόρντι Άλμπα σε όλα τα χρόνια καριέρας τους. Αντιθέτως, γίνονται οι ίδιοι μέσοι, εν μέρει καλύπτοντας το χώρο που αφήνουν οι Ντε Γιονγκ και Πέδρι. Αμφότεροι διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες με την μπάλα και ουσιαστικά μαζί με τον Σέρχιο Μπουσκέτς γίνονται οι “εγκέφαλοι” του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα.

Αν χαθεί η μπάλα δε, αντί να έχουν κάνει επέλαση μπροστά και να αφήνουν κενά που δεν έχουν την ταχύτητα να καλύψουν λόγω ηλικίας πλέον, βρίσκονται ήδη πίσω και μαζί με τον Μπουσκέτς και τους δύο κεντρικούς αμυντικούς έχουν έτοιμη άμεσα μια γραμμή άμυνας.
Η εκτόξευση της επίθεσης
Στα 13 παιχνίδια του Κούμαν τη φετινή σεζόν, σε La Liga και Champions League, η Μπαρτσελόνα σκόραρε 15 φορές και είχε 20,9 xG. Στα 22 παιχνίδια επί Τσάβι σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, η Μπαρτσελόνα έχει 44 γκολ και 38,96 xG. Ακόμα κι αν γίνει προσαρμογή λόγω της διαφοράς του αριθμού των αγώνων, είναι ξεκάθαρο ότι η εικόνα της Μπαρτσελόνα έχει βελτιωθεί αισθητά και στην επίθεση.
“Θα παίξουμε με εξτρέμ”, επέμεινε ο Τσάβι κατά την παρουσίασή του και ύστερα από τέσσερις μήνες κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει ότι κάνει ακριβώς αυτό. Εξτρέμ που ψάχνουν διαρκώς το ένας εναντίον ενός και έτσι το κυνήγι του Τραορέ στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα μόνο με μυστήριο δεν έμοιαζε. Το ίδιο και με τα 55.000.000 ευρώ που βγήκαν από τα ρημαγμένα ταμεία της ομάδας για την απόκτηση του Τόρες από τη Μάντσεστερ Σίτι. Όσο για τον άξονα, ο τραυματισμός του Μέμφις Ντεπάι (που ούτως ή άλλως δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με τα πλάνα του Τσάβι) άφησε ένα κενό κατάλληλο να καλύψει ένας 32χρονος επιθετικός με μεγάλη οξυδέρκεια, όπως ο Ομπαμεγιάνγκ.

Αυτοί οι τρεις παίκτες και αντικαταστάτες τους όπως ο Ντεμπελέ, ο οποίος αναγεννήθηκε με τον Τσάβι στο τιμόνι, έχουν ευνοηθεί από τις αγωνιστικές αλλαγές και από το γεγονός ότι πλέον έχουν κοντά τους δύο μέσους με τους οποίους μπορούν να αλλάζουν καλύτερα πάσες. Το σημαντικότερο, ένα αριστερό μπακ βλέποντας ακροβολισμένο τον Τραορέ αλλά και τον Πέδρι να πλησιάζει κάνοντας κούρσα χωρίς την μπάλα από το κέντρο δεν μπορεί να αποφασίσει ποιον θα πρέπει να μαρκάρει και συνήθως μπερδεύεται τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπαίκτες του. Ομοίως, όταν ο Ομπαμεγιάνγκ οπισθοχωρεί πίσω από τον Ντε Γιονγκ που φτάνει μέχρι το ημικύκλιο της περιοχής, οι κεντρικοί αμυντικοί του αντιπάλου έχουν χάσει ήδη το παιχνίδι ως προς τα μαρκαρίσματα, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη ζωή των επιθετικών της Μπαρτσελόνα.
Σε 17 παιχνίδια μέσα στο 2022, ο Ομπαμεγιάνγκ έχει εννέα γκολ, ο Τόρες έξι και πέντε ασίστ, ο Ντεμπελέ έχει επτά ασίστ, ο Τραορέ και ο Άλμπα έχουν από τέσσερις ασίστ. Η “τεσσάρα” επί της Ρεάλ ακολούθησε εκείνη επί της Ατλέτικο στο “Καμπ Νόου”, εκείνη επί της Νάπολι στο “Ντιέγκο Μαραντόνα” και εκείνη επί της Βαλένθια στο “Μεστάγια”.


Η Μπαρτσελόνα είναι η πιο hot ομάδα στην Ισπανία αυτήν τη στιγμή, ακόμα κι αν βρίσκεται μόλις στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ακόμα κι αν αγωνίζεται στο Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι αλλαγές που προκάλεσε η παρουσία του Τσάβι στον πάγκο της ομάδας είναι ορατές πλέον. Αυτό που απομένει είναι να τον ακολουθήσουν οι παίκτες του και στη νοοτροπία, την οποία ο Τσάβι διατηρεί αναλλοίωτη από τον καιρό που μεσουρανούσε ως παίκτης στο “Καμπ Νόου”. “Μαθηματικά μπορούμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, οπότε γιατί όχι;” αναρωτιόταν προ εβδομάδων, πολύ πριν διαλύσει τη Ρεάλ και αυτό το ερώτημα φτάσει στα χείλη όλων πλέον, ανεξαρτήτως βαθμολογικής απόστασης των δύο ομάδων.

https://balla.com.cy/2022/03/21/o-tsavi-gyrizei-tin-mpartselona-piso-sto-2009-me-idees-toy-2022/