Με την εξαγορά της Γουλβς από την Fosun Sports, ένα από τα σπουδαία πρόσωπα που ντύθηκαν στα πορτοκαλί ήταν κι ο Πάτρικ Κουτρόνε. Μόνο που η επένδυση στον ταλαντούχο Ιταλό, δεν απέδωσε ποτέ.

Η Γουλβς επί ιδιοκτησίας της κινέζικης Fosun Sports, από μια ομάδα που βρισκόταν ανάμεσα σε Τσάμπιονσιπ και Πρέμιερ Λιγκ, έχει γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη που κυνηγά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Καλύτερο της αποτέλεσμα, ήταν φυσικά η 7η θέση που κατέκτησε τις σεζόν 2018/19 και 2019/20. Δυστυχώς μόνο η πρώτη της έδωσε την δυνατότητα να αγωνιστεί στην Ευρώπη, αφού στην χρονιά της πανδημίας, η Άρσεναλ της έκλεψε το τελευταίο

εισιτήριο με την κατάκτηση του FA Cup. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν εμποδίζει από το να αποκτά παίκτες από σπουδαίους συλλόγους, πραγματοποιώντας κατά καιρούς ηχηρές μεταγραφές, όπως ήταν το καλοκαίρι του 2019 κι ο Πάτρικ Κουτρόνε.

Με την απόκτηση του Ραούλ Χιμένεθ να έχει οριστικοποιηθεί από τον Απρίλιο, στους «Λύκους», έψαχναν έναν ακόμη επιθετικό, ο οποίος θα πλαισίωνε τον Μεξικανό και τον Ντιόγκο Ζότα στην «αιχμή του δόρατος». Ούτως η άλλως οι υποχρεώσεις του συλλόγου ήταν τέτοιες, που η σεζόν δεν θα μπορούσε να έβγαινε με μόλις δυο επιθετικούς. Έτσι, για να ανταπεξέλθει σε πρωτάθλημα, κύπελλα και Ευρώπη, αποφασίστηκε να δοθούν 18 εκατομμύρια λίρες στην Μίλαν για την απόκτηση του ταλαντούχου Ιταλού.

Το προφίλ του άλλωστε, η ηλικία του και τα χαρακτηριστικά που είχε δείξει μέχρι στιγμής, προϊδέαζαν τους πάντες για μια εξαιρετική κίνηση και μάλιστα με σχετικά λίγα χρήματα. Σκεφτείτε ότι όταν υλοποιήθηκε η μεταγραφή, ο Κουτρόνε κόστιζε 28 εκατομμύρια ευρώ στο Transfermarkt, ενώ λίγους μήνες πριν, είχε φτάσει ακόμη και τα 30. Fast forward όμως τρία χρόνια μετά, η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη έχει πέσει μόλις στα 4,5 εκατομμύρια!

 

κουτρόνε γουλβς

 

Τι μπορεί να πήγε τόσο στραβά στα Δυτικά Μίντλαντς για τον Κουτρόνε; Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαίνεται. Δεν «ταίριαξε» ποτέ το ποδοσφαιρικό του προφίλ στην Αγγλία. Κοιτώντας λίγο παραπάνω τα στατιστικά του στο διάστημα που αγωνίστηκε στους «Λύκους», συνειδητοποιεί κανείς ότι σε ένα εξάμηνο πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Νούνο Σάντο. Το «βάπτισμα του πυρός» έγινε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και μάλιστα ξεκίνησε φουριόζος, «σερβίροντας» τρεις ασίστ στα διπλά παιχνίδια με την Πιούνικ Γερεβάν.

Από εκεί κι έπειτα όμως χάθηκε. Ο ρυθμός της Πρέμιερ Λιγκ, ακόμα και της ίδιας της Γουλβς δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την «κοψιά» του -αν θέλετε- σαν παίκτης. Δώδεκα παιχνίδια πρόλαβε να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ, μόλις τρία ως βασικός, σκόραρε δύο φορές απέναντι σε Τσέλσι και Γουέστ Χαμ, αλλά ακόμα και στην Ευρώπη, όπου τα πράγματα ήταν περισσότερο εύκολα, «πελάγωσε». Απέτυχε να διακριθεί στον γύρο των πλέι-οφ απέναντι στην Τορίνο κι «εξαφανίστηκε» στην φάση των ομίλων απέναντι στις Μπράγκα, Μπεσίκτας και Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Στα «ενδότερα» του συλλόγου, η αποχώρηση του ήταν δρομολογημένη. Η Φιορεντίνα ήταν αυτή που θα του έδινε πρώτη την ευκαιρία να επανέλθει στην φόρμα που διατηρούσε στην θητεία του στην Μίλαν, αλλά κι εκεί δυστυχώς απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά του ήταν σαφώς καλύτερα, παρέμεινε «on fire» μόλις για μερικές ημέρες. Συγκεκριμένα, στην επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά την πανδημία, τον Ιούλιο του 2020, σκόραρε σε τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές απέναντι σε Ελλάς Βερόνα, Λέτσε και Τορίνο. Πριν από αυτό το σερί, είχε μόλις μια ασίστ απέναντι στην Μίλαν, ένα γκολ στο Κύπελλο απέναντι στην Αταλάντα και μετά από αυτό το απόλυτο τίποτα!

 

κουτρόνε γουλβς

 

Ο δανεισμός του έληξε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η Φιορεντίνα είχε ήδη δαπανήσει τρία εκατομμύρια για χάρη του και δεν ήταν διατεθειμένη να επιστρέψει με προσφορά για την μόνιμη απόκτηση του. Έτσι επέστρεψε πίσω στην Αγγλία και τέθηκε περιοδικά στα πλάνα του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο. Εκεί ήρθε και το μεγάλο «χτύπημα» στην καριέρα του. Ενώ ο Πορτογάλος τεχνικός είχε δηλώσει ανοικτά ότι ο Κουτρόνε θα εντασσόταν πλέον μόνιμα στο rotation των «Λύκων» και μάλιστα αγωνίστηκε στα παιχνίδια με Έβερτον και Γουέστ Μπρομ για το πρωτάθλημα και με την Τσόρλεϊ για το FA Cup. Ξαφνικά, με μια ανακοίνωση, η Βαλένθια ανακοίνωσε τον δανεισμό του.

Ο Κουτρόνε μπήκε για άλλη μια φορά στην διαδικασία της «μετακόμισης», σε μια κίνηση όμως, που ήταν η «χαριστική βολή» για την καριέρα του. Ο Χάβι Γκράθια δεν τον εμπιστεύτηκε ούτε στιγμή. Ποτέ δεν αγωνίστηκε με τις «Νυχτερίδες» για πάνω από 25 λεπτά, ενώ στις τελευταίες έξι αγωνιστικές τέθηκε τελείως εκτός πλάνων. Το πέρασμα του από εκεί, κατακερμάτισε την ψυχολογία του και στην Γουλβς το είχαν καταλάβει. Έτσι κατάστρωσαν ένα νέο πλάνο «αναγέννησης» του Ιταλού, για να μην χαθεί εξ ολοκλήρου η επένδυση των 18 εκ. ευρώ.

Ποιο ήταν αυτό το πλάνο; Η επιστροφή στην Σέρια Α για χάρη της μικρομεσαίας Έμπολι, που μόλις είχε ανεβεί στην πρώτη κατηγορία της χώρας, ως πρωταθλήτρια της Σέριε Β και δεν είχε άλλον στόχο από την παραμονή. Υπό τις οδηγίες λοιπόν του Αουρέλιο Αντρεατσόλι, στην Αγγλία θεώρησαν ότι ο Κουτρόνε θα έβρισκε ξανά την φόρμα του. Ίδια πεποίθηση επικρατούσε και στην Τοσκάνη. Δυστυχώς όμως και φέτος τίποτα δεν άλλαξε για τον Ιταλό φορ.

 

γουλβς έβδομη

 

Ο Κουτρόνε, αδυνατεί να κάνει την διαφορά στην Έμπολι, μετρώντας μόλις δυο γκολ σε 28 συμμετοχές. Δυο γκολ που ναι μεν πέτυχε σε σπουδαίες εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Σαλερνιτάνα και Νάπολι, ήρθαν δε όταν ακόμα το ημερολόγιο έγραφε 2021. Απέναντι στους διεκδικητές του πρωταθλήματος μάλιστα, ήταν και η τελευταία φορά που έγραψε ολόκληρο 90λεπτο. Έκτοτε, είτε αγωνίζεται ως βασικός μέχρι να αποτελέσει την πρώτη αλλαγή, είτε εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο από τον πάγκο.

Το παράδοξο όμως είναι, ότι μετά την νίκη επί της Νάπολι τον περασμένο Δεκέμβριο, η επόμενη νίκη της ομάδας ήρθε μόλις δυο μέρες πριν το Πάσχα. Αντίπαλος ήταν και πάλι η ομάδα της Καμπανίας, με τον Κουτρόνε να αγωνίζεται σημαδιακά και πάλι βασικός, αν και έγινε αλλαγή στο 66ο λεπτό. Μπορεί λοιπόν ο Ιταλός να μην κάνει την διαφορά στο Στάδιο Κάρλο Καστεγιάνι, ωστόσο η ομάδα του φαίνεται ότι θα κερδίσει την παραμονή στην κατηγορία, όντας την δεδομένη στιγμή στην 14η θέση του πρωταθλήματος, δώδεκα βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

Όσο για το μέλλον του Κουτρόνε; Είναι μάλλον άγνωστο. Η λογική λέει ότι θα παραχωρηθεί για ένα ακόμα καλοκαίρι κι αυτή τη φορά με την μορφή δανεισμού. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι δανεισμοί δεν βοήθησαν τον κάποτε νέο… «Πίπο Ιντζάγκι» να ανακτήσει την φόρμα που είχε ως παίκτης της Μίλαν, όμως με το συμβόλαιο του να λήγει το καλοκαίρι του 2023, δύσκολα κάποια ομάδα θα βρεθεί να τα «στάξει» στους Άγγλους για της υπηρεσίες του 23χρονου επιθετικού.

 

κουτρόνε γουλβς

 

Η μικρή του ηλικία όμως είναι αυτή που παρέχει έστω και αυτό το μικρό παραθυράκι αισιοδοξίας. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο, όπως και η ικανότητα του στο εναέριο παιχνίδι και η σωματική του δύναμη. Έχει άραγε τα ψυχικά αποθέματα για να κάνει το restart που δεν κατάφερε τόσο καιρό, ή θα μιλάμε για ένα ακόμη ταλέντο που δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες; Το φετινό καλοκαίρι ίσως είναι το κρισιμότερο της καριέρας του. Είτε θα επανέλθει και θα «εκτοξεύσει» την αξία του, είτε θα κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο και θα εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από την πιάτσα των ατζέντηδων, που θα τον δουν μια και καλή ως ένα unfinished project!

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης

 

Διαβάστε επίσης από τον αρθρογράφο: Στιβ Ρόουλι: Μια λονδρέζικη «σημαία» που δεν έμαθες ποτέ

https://eyap.gr/patrick-cutrone-mia-ependysh-poy-synexws-peftei-sto/