Τα επιβλητικά τους ηφαίστεια διαμορφώνουν μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία που δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για τη Μήλο και τη Σαντορίνη από τις Κυκλάδες και τη

Νίσυρο από τα Δωδεκάνησα.

Ηφαίστειο Σαντορίνης

Η έκρηξη του πιο φημισμένου ηφαιστείου της Ελλάδας το 1.500 π.Χ. έμεινε στην ιστορία, αλλάζοντας για πάντα τον χάρτη της Μεσογείου.

Σήμερα, η Σαντορίνη είναι αυτό που απομένει από την εικόνα του άλλοτε κυκλικού νησιού.

Το ηφαίστειο της εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, που την έχει αναδείξει ως ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα τόσο της Ελλάδας, όσο και του κόσμου.
Παρόλα αυτά, το νησί διαθέτει πολλές ακόμη ομορφιές, όπως οι χαρακτηριστικές του παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί και η κοσμοπολίτικη χώρα.
Τα ηφαιστειακά νησιά Παλαιά και η Νέα Καμένη που έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τόπος «ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» βρίσκονται στο κέντρο της Καλντέρας και είναι επισκέψιμα με το καραβάκι.
Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να εξερευνήσουν την Παλαιά Καμένη και να κολυμπήσουν στις Θερμές Πηγές.

Φυσικά, η Σαντορίνη διαθέτει τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του Αιγαίου, όπως οι μαύρες παραλίες, Μπαξέδες και Περίσσα με την ηφαιστειακή άμμο, η επιβλητική Βλυχάδα με τους λευκούς βράχους και η Κόκκινη παραλία, στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων.

Τέλος, η χώρα κάθε χρόνο καταφέρνει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν τα γραφικά σοκάκια και να απολαύσουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα.

Ένα «κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο» στη Νίσυρο

Η Νίσυρος αποτελεί έναν ανερχόμενο προορισμό, που καταφέρνει να προσελκύσει το «εναλλακτικό» κοινό που αναζητάει νέες εμπειρίες στη φύση.

Τα μονοπάτια της προσφέρονται για τους λάτρεις της πεζοπορίας ενώ τα θερμά λουτρά αποτελούν πόλο έλξης για αρκετούς ταξιδιώτες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών φυσικά βρίσκεται και το ηφαίστειο του νησιού.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, το χαρακτηρίζουν ως το «πράσινο» ενεργό ηφαίστειο τον Αιγαίου, καθώς η Νίσυρος έχει πλούσια βλάστηση.

Με έναν μεγάλο κρατήρα στο κέντρο της, εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα, κρατήρες και θερμές πηγές «μαγεύει» τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν τα ατμοσφαιρικά σκηνικά της.

Μήλος – Σαρακήνικο, εκεί πού κρύβονταν οι πειρατές 

Το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων, η Μήλος, αποτελεί ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα από την αρχαιότητα προίκισε το νησί με άφθονα πετρώματα και ορυκτά, αλλά και σπάνιους μορφολογικούς σχηματισμούς.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, την Πλάκα, βρίσκεται ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο, το Σαρακήνικο.

Πρόκειται για μια μικρή ακρογιαλιά που περιβάλλεται από ολόλευκους λείους βράχους, σμιλεμένους από τον αέρα και την θάλασσα.

Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στη σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει το φεγγάρι.

Πολλοί από τους βράχους περιέχουν και απολιθώματα.

Το Σαρακήνικο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν το μέρος ως ορμητήριο και καταφύγιο.

Ακόμη διακρίνονται οι σκαλισμένες δέστρες για τα πλοία πάνω στους βράχους και οι σκαλισμένες σπηλιές μέσα στο μαλακό πέτρωμα στο βάθος του φαραγγιού που καταλήγει στην μικρή αμμουδιά του.

Η περιοχή λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της έχει χρησιμοποιηθεί πολλές για διαφημιστικούς σκοπούς.

Από το Σαρακήνικο μπορεί να κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα με θέα τη Σίφνο και την Κίμωλο.

Πέρα από την ημέρα, αξίζει κανείς να δει το Σαρακήνικο και βράδυ, καθώς το φως του φεγγαριού αντανακλά στους κατάλευκους βράχους δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μοναδική που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη.


https://www.in.gr/2022/06/15/life/diakopes/3-ellinika-nisia-pou-thymizoun-seliniako-topio/