Πάνω από 600.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό ετησίως.
Επιστήμονες της Πολιτείας του Οχάιο ανακάλυψαν ότι ένα ήδη εγκεκριμένο και ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο, που ονομάζεται γκαμπαπεντίνη, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επανορθωθεί μετά από ένα εγκεφαλικό.
Η γκαμπαπεντίνη χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και τη διαχείριση του νευρικού πόνου, αλλά σε ποντίκια με εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από
θρόμβους αίματος, το φάρμακο τα βοήθησε να ανακτήσουν τον έλεγχο της λεπτής κινητικότητας στα άνω άκρα τους, με διαρκή βελτίωση ακόμη και μετά το τέλος της θεραπείας.Η ανακάλυψη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα, όπου οι ερευνητές έμαθαν ότι η γκαμπαπεντίνη μπλοκάρει μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που μπορεί να εμποδίσει την επούλωση.
Πάνω από 600.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό ετησίως
«Όταν αυτή η πρωτεΐνη είναι υψηλή, παρεμβαίνει στη νευρολογική ανάκαμψη», δήλωσε ο Αντρέα Τεντέσι, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στην Πολιτεία του Οχάιο, σε μια δήλωση.
Συνέκρινε την πρωτεΐνη με ένα πεντάλ φρένου σε ένα αυτοκίνητο. Εάν μπλοκάρετε στο φρένο, δεν θα πάτε πολύ μακριά, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά πιέζετε το πεντάλ του γκαζιού.
«Αν αρχίσετε να σηκώνετε το πεντάλ του φρένου και πατάτε συνεχώς το γκάζι, μπορείτε πραγματικά να επιταχύνετε την ανάκτηση», είπε ο Τεντέσι. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η επίδραση της γκαμπαπεντίνης στους νευρώνες και υπάρχει μια συμβολή μη νευρωνικών κυττάρων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και την καθιστούν ακόμη πιο αποτελεσματική».
Ανάρρωση από εγκεφαλικό: Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται από έναν θρόμβο που πνίγει την παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου, οδηγώντας στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων στην πληγείσα περιοχή.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μυϊκής χρήσης, δυσκολίας στην ομιλία και στην κατάποση και συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης.
«Η αποκατάσταση αυτών των λειτουργιών επιτρέπει την ανεξάρτητη διαβίωση και επομένως αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για όσους έχουν πληγεί από εγκεφαλικό», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Brain.
Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια για να αναρρώσουν μόνο τα επόμενα χρόνια.
Το φυσικό σύστημα επιδιόρθωσης: Η θεραπεία πρώτου επιπέδου για το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το κρίσιμο βήμα δεν είχε καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα της γκαμπαπεντίνης, με τη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας να συμβαίνει είτε τα ποντίκια έλαβαν το φάρμακο μία ώρα ή μία ημέρα μετά την έναρξη του εγκεφαλικού.
Αφού τα ποντίκια υπέστησαν εγκεφαλικό, οι νευρώνες που ήταν υπεύθυνοι για την αποστολή σημάτων στους μύες που ελέγχονται από τις άθικτες πλευρές του εγκεφάλου τους άρχισαν να φυτρώνουν άξονες για να σχηματίσουν νέες συνδέσεις, κάτι που ευρέως αναφέρεται ως «πλαστικότητα» - η ικανότητα διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου να προσαρμογή και επισκευή κατεστραμμένων κυκλωμάτων και κατασκευών.
«Το νευρικό σύστημα των θηλαστικών έχει κάποια εγγενή ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται», είπε ο Τεντέσι, αλλά όχι αρκετή.
Οι τραυματισμένοι νευρώνες μπορεί να γίνουν «υπερδιεγερμένοι», εκπέμποντας σήματα που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές συσπάσεις και πόνο. Εάν μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου που ονομάζεται alpha2delta2 εκφράζεται πάρα πολύ μετά από ένα επιζήμιο περιστατικό όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατάσταση, ενώ επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του άξονα.
Μια καλύτερη λύση: Η γκαμπαπεντίνη αναστέλλει αυτήν την πρωτεΐνη, επιτρέποντας στα νευρικά κύτταρα να αναγεννηθούν και να αναδιοργανωθούν πιο αποτελεσματικά και αποτελεσματικά.
«Μπλοκάραμε τον υποδοχέα με το φάρμακο και ρωτήσαμε, θα προκύψει ακόμη μεγαλύτερη πλαστικότητα; Η απάντηση είναι ναι», είπε ο Τεντέσι.
Τα ποντίκια που λάμβαναν γκαμπαπεντίνη καθημερινά για έξι εβδομάδες ανέκτησαν τον έλεγχο της λεπτής κινητικότητας στα πρόσθια άκρα τους, ο οποίος διήρκεσε έως και δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της χορήγησης. Τα ποντίκια ελέγχου που δεν έλαβαν γκαμπαπεντίνη δεν ανέκτησαν τον κινητικό έλεγχο.
Αν και απέχει πολύ από το σίγουρο για τους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα προς την εύρεση μιας νέας χρήσης για ένα ήδη εγκεκριμένο φάρμακο. Επειδή το φάρμακο είναι ήδη τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενο και κατανοητό, οι δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να είναι πιο γρήγορες και ευκολότερες από ό,τι για νέα φάρμακα.
«Αυτές οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τις ισχυρές δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης των γκαμπαπεντινοειδών ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την αποκατάσταση του εγκεφαλικού», έγραψαν.
Πηγή: Bigthink
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου