Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Σέλι Αν Φρέιζερ-Πράις: Το «πολύχρωμο» κορίτσι από το Κίνγκστον που κατέκτησε την κορυφή στα σπριντ


Στους άνδρες όταν μιλάμε για τα 100 μέτρα, το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό μας θα είναι πάντα ο Γιουσέιν Μπολτ. Στις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο πιο… πολύπλοκα, αλλά η Σέλι Αν Φρέιζερ-Πράις, δικαιωματικά έχει τον πρώτο λόγο στη λίστα.

Βλέπετε, αυτό το χρυσό ήταν το πέμπτο που κερδίζει στα 100 μέτρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Συνολικά έχει 10 χρυσά και 2 ασημένια στην διοργάνωση. Δέκα χρυσά στα σπριντ, επίτευγμα εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα έξι (5 στα 100 μέτρα και ένα στα 200 μέτρα) είναι σε ατομικό αγώνισμα. Περισσότερα δηλαδή από την σκυτάλη.

Ολα αυτά από ένα κορίτσι που το 2019 έγινε η πρώτη… μάνα παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Είχε φροντίσει βέβαια νωρίτερα να κάνει κι άλλα επιτεύγματα. Το 2013 στη Μόσχα έγινε η πρώτη στην ιστορία που έκανε… sweep σε 100μ., 200 μέτρα και 4Χ100μ., για να ψηφιστεί αθλήτρια της χρονιάς.

Τον επόμενο χειμώνα κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο και στον κλειστό και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατείχε τους τίτλους σε όλα τα σπριντ σε μία σεζόν ταυτόχρονα.
Η «ρουκέτα τσέπης» όπως την αποκαλούν λόγω του ύψους της (μόλις 1,52μ.), έχει και την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 10.60. Γι’ αυτό και η Παγκόσμια ομοσπονδία την χαρακτήρισε ως την «κορυφαία σπρίντερ της γενιάς της».

Ξυπόλυτη και... τεμπέλα σπρίντερ

Η Σέλι Φρέιζερ-Πράις

Ολα αυτά από ένα κορίτσι που γεννήθηκε σε μία φτωχογειτονιά του Γουότερχαουζ, ένα προάστιο στο Κίνγκστον.

Δεν μεγάλωσε με τον πατέρα της, αλλά με μην μητέρα της και τα δύο αδέρφια της, που όλοι μαζί εργάζονταν ως πλανόδιοι για να τα βγάλουν πέρα.

Στο σχολείο πήγαινε ξυπόλυτη, αλλά της άρεσε να τρέχει. Και το έκανε υπερβολικά γρήγορα από μικρή ηλικία. Το σχολείο θηλέων στο Γουόλμερ, της έδωσε την προοπτική να γίνει σπρίντερ, αλλά η ίδια ήταν διστακτική στο να κάνει καριέρα στον στίβο. Συμμετείχε όμως σε σχολικούς αγώνες και στα 16 της χρόνια έτρεξε τα 200 μέτρα σε 25.35, κερδίζοντας τον τίτλο στο πρωτάθλημα κορασίδων. Εκεί άρχισε να κερδίζει θέσεις στην εθνική ομάδα της πατρίδας της.

Τα πάντα άλλαξαν, όταν το 2006 πήγε στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας στην πατρίδα της. Εκεί γνώρισε τον Στιβ Φράνσις, έναν εκ των κορυφαίων προπονητών σπριντ στον κόσμο. Είχε και τον ρέκορντμαν Ασάφα Πάουελ και ανέλαβε να την φτάσει στη κορυφή.

Ομως συνάντησε εμπόδια καθώς η Φρέιζερ-Πράις, ήταν τεμπέλα, αργούσε να πάει στις προπονήσεις και αρνούνταν να κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις γιατί φοβόταν ότι θα γίνει υπερβολικά μυώδης και θα χαλούσε την εικόνα της.

Ολα αυτά όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην καριέρα της. Μια καριέρα πλούσια, αλλά και με σκαμπανεβάσματα, όπως αυτό του 2016. Μία χρονιά με πολλά προβλήματα για την Τζαμαϊκανή που η σχέση της με τον προπονητή της πέρασε κρίση και διέκοψε μαζί του. Ηταν μια χρονιά ζόρικη παρά το γεγονός ότι και πάλι πήρε μετάλλιο, έστω και χάλκινο, στο Ρίο.

«Ηταν η χρονιά που με τέσταρε πνευματικά. Ακόμη και στις προπονήσεις έκλαιγα. Ήμουν θυμωμένη, αναστατωμένη, δεν ήξερα τι θέλω να κάνω».

Ολες αυτές οι αμφιβολίες την έκαναν να αφήσει στην άκρη τον στίβο για ένα διάστημα. Ηταν η ευκαιρία της να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή της. Αυτό της μητρότητας.

Η δύσκολη γέννα και η αλλαγή στο look

Το 2017 ανακοίνωσε πως θα χάσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα λόγω εγκυμοσύνης. Μάλιστα, βρέθηκε στην αίθουσα του τοκετού, ενώ παρακολουθούσε τον τελικό των 100 μέτρων! Τελικά, με καισαρική γέννηση τον μικρό Ζάιον. Είχε μια δύσκολη γέννα καθώς χρειάστηκε να μπει στην εντατική για λίγα 24ωρα. Ανταπεξήλθε όμως και μετά από 10 εβδομάδες, άρχισε και πάλι τρέξιμο!

Το πρώτο διάστημα έτρεχε με ειδικό επίδεσμο ώστε να σταθεροποιηθεί το στομάχι της και δυσκολευόταν να κάνει κανονική προπόνηση. Έχανε προπονήσεις λόγω πόνων και είχε αρχίσει να αναρωτιέται αν θα καταφέρει να αντέξει το σώμα της στο επίπεδο δουλειάς που χρειαζόταν για να φτάσει στην κορυφή.

Τελικά… άντεξε και 9 μήνες μετά τη γέννα, έτρεξε την πρώτη της κούρσα. Τον Ιούλιο του επόμενου έτους, ενώ ακόμη θήλαζε, άρχισε να τρέχει σε Diamond League.

Η «ρουκέτα τσέπης» έγινε πλέον «μητέρα ρουκέτα» (mommy rocket) και άλλαξε την προσέγγιση στην καριέρα ης. Χαλάρωσε και είπε να απολαύσει τους αγώνες. Άρχισε σε κάθε μίτινγκ να βάφει τα μαλλιά της με διάφορα extreme χρώματα. Βρήκε το κίνητρο μέσω του γιου της να δουλέψει πιο σκληρά. Οταν έφτασε ξανά σε τοπ επίπεδο, άρχισε να γίνεται κουβέντα ξανά για το που πρέπει να μπει το όνομά της στην ιστορία των σπριντ. Τι γνώμη έχει η ίδια γι’ αυτό; «Δεν με ενδιαφέρει καν. Οταν αποφασίσω να σταματήσω, θα το κάνω καλύτερα απ’ ότι το φανταζόμουν. Θα το κάνω αφού είμαι βέβαιη ότι τα νέα παιδιά που ακολουθούν, θα παραμείνουν συγκεντρωμένα στον στόχο τους» ανέφερε η 35χρονη κάτοχος Bachelor στην Παιδαγωγική και Εφηβική ανάπτυξη.

Και την δήλωσή της την έκανε πράξη, καθώς με το ίδρυμα «Pocket Rocket Foundation» συγκεντρώνει χρήματα για μαθητές που έχουν ανάγκη» παράλληλα, άνοιξε και επιχειρήσεις στην κομμωτική. Δημιούργησε το «Chic Hair Ja» και το προβάλει στις κούρσες της με το εκκεντρικό βάψιμο μαλλιών που κάνει.

H Φρέισερ Πράις

Πολυάσχολη η πρωταθλήτρια που από το 2008 στο Πεκίνο άνοιξε μία λαμπρή καριέρα στη ζωή της. Μια καριέρα με 19 χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 20 είναι σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Μένει να δούμε που θα σταματήσει. Εχει και του χρόνου Παγκόσμιο την Βουδαπέστη και το 2024... Παρίσι.

https://www.gazzetta.gr/gwomen/stibos/2135194/seli-freizer-prais-polyhromo-koritsi-apo-kingkston-poy-katektise-tin-koryfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου