Οι εξωσυζυγικές σχέσεις συνήθως επηρεάζουν τους γάμους, τις σχέσεις και ενίοτε τις φιλίες – αλλά να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας; Πράγματι, κάποια παράνομα ζευγάρια συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προκάλεσαν πολέμους και γέννησαν διεθνή σκάνδαλα. Τι θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρό; Ο έρωτας φυσικά και ιδίως ο

απαγορευμένος.

Το πρόσωπο που κινητοποίησε 1000 πλοία

Η ιστορία του Τρωικού Πολέμου, που αφηγείται ο Όμηρος στην Ιλιάδα, συνδυάζει πραγματικότητα και μυθοπλασία. Η Ελένη της Τροίας θεωρείται μια από τις πιο όμορφες γυναίκες σε όλη τη λογοτεχνία. Ήταν παντρεμένη με τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης. Ο Πάρης, γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, ερωτεύτηκε την Ελένη και την απήγαγε πίσω στην Τροία.

Οι Έλληνες συγκέντρωσαν έναν μεγάλο στρατό, με επικεφαλής τον αδελφό του Μενέλαου, Αγαμέμνονα, για να ανακτήσουν την Ελένη. Μια αρμάδα 1.000 ελληνικών πλοίων διέσχισε το Αιγαίο Πέλαγος με προορισμό την Τροία. Για εννέα χρόνια η πόλη παρέμεινε απόρθητη, μέχρι που οι Έλληνες κατασκεύασαν το Δούρειο Ίππο, με πολεμιστές κρυμμένους στο εσωτερικό του.

Παρά τις προειδοποιήσεις «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», οι Τρώες δέχτηκαν το ξύλινο άλογο και το έφεραν μέσα στα τείχη της πόλης. Εκείνο το βράδυ οι στρατιώτες βγήκαν και άνοιξαν τις πύλες για να περάσει ο υπόλοιπος ελληνικός στρατός. Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ομορφιά της Ελένης που μάγεψε τον Πάρη ήταν καταραμένη.

Ακόμη και να μην έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα βέβαια, το παλαιότερο γραπτό έργο του δυτικού πολιτισμού ενέπνευσε συγγραφείς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Η άλλη ερωμένη του βασιλιά

Η Άννα Μπολέιν είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας. Έχουν γραφτεί για εκείνη και τον έρωτά της με τον Ερρίκο Η΄ αμέτρητα βιβλία. Η παντρεμένη αδελφή της Άννας, η Μαίρη, είχε γίνει ερωμένη του Ερρίκου και πιθανώς παρέμεινε έτσι μέχρι το 1525. Τόσο η Μαίρη όσο και η Άννα έγιναν κυρίες επί των τιμών της πρώτης συζύγου του.

Ο μακροχρόνιος γάμος του Ερρίκου Η’ με την Αικατερίνη της Αραγωνίας είχε αποφέρει μόνο ένα παιδί, την πριγκίπισσα Μαρία. Αναζητούσε όλο και πιο απεγνωσμένα έναν νόμιμο γιο και διάδοχο για να εξασφαλίσει το μέλλον της δυναστείας. Η Άννα όμως αρνήθηκε να γίνει βασιλική ερωμένη και επέμενε στην πιθανότητα γάμου. Ο Πάπας δεν μπορούσε να το δεχτεί.

Το 1533, ο Ερρίκος την παντρεύτηκε κρυφά, αυτοανακηρύχθηκε ανώτατος αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας – μιας νέας εκκλησίας που επέτρεπε το διαζύγιο – και χώρισε την Αικατερίνη. Η Άννα γέννησε την Ελισάβετ, όχι το υποσχόμενο αγόρι, και στη συνέχεια είχε μια σειρά από αποβολές, προς μεγάλη απογοήτευση του Ερρίκου.

Ο Ερρίκος πάντα γοητευόταν από την Άννα επειδή ήταν διαφορετική από τις περισσότερες γυναίκες – διεκδικητική και έξυπνη. Τώρα αυτές οι ιδιότητες τον εξόργιζαν. Ερωτεύτηκε μια άλλη, την Τζέιν Σέιμουρ και στη συνέχεια κατασκεύασε μια ιστορία ότι η Άννα διέπραξε μοιχεία. Το 1536 την αποκεφάλισε.

Ο Ρωμαίος και η Αιγύπτια Ιουλιέτα

Η Κλεοπάτρα ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου τον 1ο αιώνα π.Χ. Φιλόδοξη γυναίκα, είχε μια γοητευτική προσωπικότητα που οι άνδρες έβρισκαν ενδιαφέρουσα. Έτσι κατάφερε να γίνει ερωμένη του Ιουλίου Καίσαρα, βασιλιά της Ρώμης.

Το 44 π.Χ., ο Καίσαρας δολοφονήθηκε και τρεις άνδρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν: Ο Γάιος Οκταβιανός, ο Μάρκος Λέπιδος, και ο Μάρκος Αντώνιος, πολιτικός και στρατηγός. Ο Αντώνιος προσκάλεσε την Κλεοπάτρα να την επισκεφθεί ελπίζοντας να σφυρηλατήσει μια στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και για τους δύο.

Ο Αντώνιος όμως παντρεύτηκε την αδελφή του Οκταβιανού για να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης και να εξασφαλίσει την εξουσία του. Ωστόσο, όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο συνέχισε το ειδύλλιο με την Κλεοπάτρα. Οι δύο τους σίγουρα αγαπούσαν ο ένας τον άλλον, ωστόσο χρησιμοποιούσαν επίσης ο ένας τον άλλον για το αντίστοιχο πολιτικό τους όφελος:

Η Κλεοπάτρα είχε τον πλούτο και ο Αντώνιος την εξουσία. Σε πολλούς δεν άρεσε η ένωση των δυο δυνάμεων. Ο Οκταβιανός υποκίνησε την εχθρότητα εναντίον του ζευγαριού, εν μέρει επειδή ο Αντώνιος αποφάσισε να χωρίσει την αδελφή του για την Κλεοπάτρα. Έπεισε τον Αντώνιο ότι η Κλεοπάτρα είχε φύγει από τη ζωή και εκείνος συντετριμμένος αυτοκτόνησε με το σπαθί του.

Στην πραγματικότητα η Κλεοπάτρα ήταν ζωντανή αλλά την είχαν πιάσει αιχμάλωτη. Ακολούθησε τον αγαπημένο της μετά θάνατον και οι δυο τους θάφτηκαν δίπλα δίπλα. Στα γυρίσματα της ταινίας «Κλεοπάτρα», γεννήθηκε ένας άλλος μεγάλος έρωτας. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον γνωρίστηκαν εκεί ενώ ήταν ακόμη παντρεμένοι.

Η θυελλώδης παράλληλη σχέση μεταξύ των κινηματογραφικών αστέρων επισκίασε τις ταινίες τους. Παραλίγο να οδηγήσουν ένα στούντιο του Χόλιγουντ σε πτώχευση.

«Χρόνια πολλά κύριε Πρόεδρε»

Το άστρο της Μέριλιν Μονρόε έσβησε τον Αύγουστο του 1962 από «πιθανή αυτοκτονία». Περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζον Φ. Κένεντι, δολοφονήθηκε. Ήταν απλή σύμπτωση; Πριν το θάνατό της, η προσωπική ζωή της Μονρόε ήταν κατεστραμμένη.

Ήταν τρεις φορές διαζευγμένη και πολλοί πιστεύουν ότι είχε ή εξακολουθούσε να έχει σχέσεις και με τους δύο αδελφούς Κένεντι. Οι φήμες για την υποτιθέμενη σχέση της Μονρόε με τον JFK πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την αποπνικτική ερμηνεία της «Happy Birthday» στο Madison Square Garden το 1962.

Η σπάνια φωτογραφία που τραβήχτηκε μετά την παράσταση κατά τη διάρκεια ενός πάρτι φέρεται να είναι η μόνη που έχουν μαζί.

Ένας λεκές στο μπλε φόρεμα

Τα σκάνδαλα που σκίαζαν τη διακυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, τα οποία ο ίδιος επέμενε ότι τροφοδοτούνταν από κομματικό θυμό, φάνηκε να φτάνουν στην κορύφωσή τους όταν αποκαλύφθηκε ένα μεγαλύτερο: Είχε εξωσυζυγική σχέση με την ασκούμενη του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι που είχε λιγότερα από τα μισά του χρόνια.

Οι λεπτομέρειες βγήκαν στο φως σε τηλεοπτικές ακροάσεις και στη δίκη της παραπομπής του. Η Λεβίνσκι εκμυστηρεύτηκε στη Λίντα Τριπ όλα όσα είχε κάνει. Εκείνη ήταν που την έπεισε να φυλάξει για ασφάλεια όλα τα δώρα που της είχε χαρίσει και να μην καθαρίσει το μπλε φόρεμα που είχε έναν ασυνήθιστο λεκέ: το σπέρμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Η Λεβίνσκι δήλωσε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον Μπιλ Κλίντον σε εννέα περιπτώσεις από το Νοέμβριο του 1995 έως τον Μάρτιο του 1997. Η Πρώτη Κυρία Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν στον Λευκό Οίκο τουλάχιστον επτά από αυτές τις φορές. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολούθησε τα μυστικά και τις ιδιωτικές στιγμές του ισχυρότερου άνδρα στον πλανήτη.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies

https://www.in.gr/2022/11/01/life/stories/skandalodeis-apisties-pou-allaksan-tin-pagkosmia-politiki-istoria/