Ο Μπερνάρ Αρνό είναι 73 ετών με την αξία του να εκτιμάται στα 186,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο είναι ιδιοκτήτες και δημιουργοί τεχνολογικών κολοσσών, ο Αρνό δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Ως εκ τούτου, γεννιέται το ερώτημα του πώς ένας τύπος που δεν
ασχολείται με την τεχνολογία, έγινε νούμερο 1 στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.Ο Αρνό είναι διάσημος για τις εξαιρετικές του ικανότητες ως επενδυτής, και αυτή ήταν η πηγή του μεγαλύτερου μέρους του τρέχοντος πλούτου του. Ομοίως, το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του ήταν συνέπεια της σχέσης με τη Louis Vuitton.
Ας δούμε λοιπόν 10 γνωστά και άγνωστα γεγονότα για τη ζωή του.
1. Ο Μπερνάρ Αρνό αγόρασε μια, σχεδόν, χρεοκοπημένη εταιρεία
Το 1984 ο Μπερνάρ αγόρασε μια σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρεία, την «Agache-Willot-Boussac», η οποία ασχολούνταν με το λιανικό εμπόριο μόδας. Η επένδυση αυτή ήταν το πέρασμά του στον κόσμο των πολυτελών επιχειρήσεων.
Ο Αρνό απέλυσε 9.000 εργαζομένους μέσα σε δύο χρόνια αποκτώντας το παρατσούκλι «ο Εξολοθρευτής». Στη συνέχεια πούλησε σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, διατηρώντας μόνο το εμπορικό σήμα Christian Dior και το Le Bon Marche.
Μέχρι το 1987 η εταιρεία ήταν και πάλι κερδοφόρα. Επένδυσε στην LVMH καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μέτοχο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.
2. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης
Το πάθος του Μπερνάρ Αρνό είναι να συλλέγει πίνακες ζωγραφικής. Έχει μια εκτενή συλλογή έργων τέχνης, η οποία περιλαμβάνει δημιουργίες των Πικάσο, Ιβ Κλάιν, Χένρι Μουρ και Άντι Γουόρχολ.
Η LVMH είναι μεγάλος προστάτης της τέχνης στη Γαλλία. Το LVMH Young Fashion Designer δημιουργήθηκε ως ένας διεθνής διαγωνισμός ανοιχτός σε μαθητές από σχολές καλών τεχνών.
Ο Μπερνάρ ήταν ιδιοκτήτης ενός οίκου δημοπρασιών στη Γαλλία, του Tajan, τον οποίο αγόρασε το 2006. Ακολουθώντας το πάθος του στον τομέα των τεχνών, ξεκίνησε το Ίδρυμα Louis Vuitton, ένα project αφιερωμένο στη δημιουργία σύγχρονης τέχνης.
3. Πρότυπά του είναι ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Στιβ Τζομπς
Η επιτυχία της LVMH βασίζεται στη δημιουργικότητα, την ποιότητα, την επιχειρηματικότητα και το μακροπρόθεσμο όραμα. Αυτά είνα τα σκαλοπατάκια της αυτοκρατορίας που έχτισε ο Μπερνάρ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως νεαρός επιχειρηματίας, ο Αρνό παραδειγματίστηκε από μεγάλα ονόματα όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Στιβ Τζομπς. Έβλεπε τον Τζομπς ως ένα ιδιοφυές μυαλό που έφερε επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, ενώ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Forbes, ο Αρνό είπε ότι το άτομο που θαυμάζει περισσότερο στις επιχειρήσεις είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, για τις λαμπρές του ιδέες και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις του.
4. Υπέβαλε αίτηση για βελγική υπηκοότητα για να αποφύγει τους φόρους
Το 2013 αποκαλύφθηκε ότι ο Αρνό σχεδίαζε να κάνει αίτηση για βελγική υπηκοότητα και σκεφτόταν να μετακομίσει στο Βέλγιο για να φοροδιαφύγει. Ο φορολογικός συντελεστής στο Βέλγιο είναι πολύ χαμηλότερος από ότι στη Γαλλία, γεγονός που καθιστά επικερδή την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί.
Αργότερα απέσυρε το αίτημά του για βελγική υπηκοότητα και υποστήριξε ότι δεν σκόπευε ποτέ να εγκαταλείψει τη Γαλλία για να φοροδιαφύγει, αλλά για να διασφαλίσει τη συνέχεια και την ακεραιότητα της εταιρείας του σε περίπτωση που ο ίδιος κάτι πάθαινε.
5. Είναι φίλος με τον πρώην και νυν Πρόεδρο της Γαλλίας
Ο Μπερνάρ Αρνό είναι στενός φίλος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε την προεδρία του και μάλιστα παρευρέθηκε στον γάμο του.
Είναι επίσης οικογενειακός φίλος με τον σημερινό Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου τις εκστρατείες υποστήριξε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών το 2017.
Η πρώτη κυρία της Γαλλίας Brigitte Macron ήταν δασκάλα στους γιους του Αρνό, Frederic και Jean, όταν ήταν μαθητές στο Lycee Saint-Louis-de-Gonzague.
6. Έχει ένα νησί αξίας 35.000.000 δολαρίων στις Μπαχάμες
Ο Αρνό είναι ιδιοκτήτης ενός νησιού αξίας 35.000.000 δολαρίων στις Μπαχάμες, μια ιδιωτική και αποκλειστική ιδιοκτησία που είναι προσβάσιμη μόνο με πρόσκληση.
Το νησί προσφέρει καταφύγιο στους εύπορους στην τιμή των 300.000 δολαρίων την εβδομάδα.
Έχει επίσης ένα ιδιωτικό τζετ το οποίο απέκτησε για 40 εκατομμύρια δολάρια και μια τεράστια οαραθαλάσσια έπαυλη σε στιλ πύργου στο Saint Tropez.
7. Η πρώτη μάρκα που απέκτησε ήταν η Christian Dior
Ο Μπερνάρ Αρνό ήθελε να φέρει την Christian Dior στην κορυφή. Επένδυσε πολλά χρήματα αφού πούλησε σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Agache.
Αφού εξαγόρασε την εταιρεία, ο Αρνό προσέλαβε τον πρώτο Ιταλό σχεδιαστή στην εταιρεία για να διαδεχθεί τον Γάλλο Marc Bohan. Διόρισε επίσης τον Βρετανό σχεδιαστή John Galliano επικεφαλής του Christian Dior.
Η κίνηση αυτή έφερε πολλή γκρίνια από τους Γάλλους σχεδιαστές που δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις αλλαγές. Στους επικριτές του, ο Αρνό απάντησε ότι το ταλέντο δεν είχε εθνικότητα.
8. Ο Μπερνάρ είναι εκπαιδευμένος κλασικός πιανίστας
Παρόλο που ο Μπερνάρ αποφοίτησε από τεχνικό πανεπιστήμιο, όμως είχε ακόμα μια καλλιτεχνική πλευρά. Εκπαιδεύτηκε ως κλασικός πιανίστας, όμως αποφάσισε νωρίς στη ζωή του ότι δεν είχε την ικανότητα να κάνει καριέρα ως επαγγελματίας.
Ο Αρνό βρήκε χρόνο για να μελετήσει τον Chopin, τον Liszt και τον Schumann. Η πτυχή της ανταγωνιστικότητάς του προέρχεται εν μέρει από το παρελθόν του ως ερασιτέχνης καλλιτέχνης.
9. Ασχολείται με φιλανθρωπίες
Η ναυαρχίδα «LVMH» του Μπερνάρ Αρνό ανέπτυξε ένα ευρύ φιλανθρωπικό πρόγραμμα από το 1973.
Τα προγράμματα υποστηρίζουν ανθρωπιστικούς, επιστημονικούς και ιατρικούς ερευνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι φιλανθρωπικές του οργανώσεις περιλαμβάνουν το Save the Children, το Ίδρυμα για νοσοκομεία στο Παρίσι και το Princess Grace of Monaco Foundation.
Το 2019 η LVMH έκανε μια εξαιρετική δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στη διάσωση και την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφή της από μια τρομερή πυρκαγιά.
10. Πήρε διαζύγιο από την πρώτη σύζυγό του το 1990
Ο Μπερνάρ Αρνό παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Anne Dewavrin το 1973. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για 17 χρόνια και χώρισαν το 1990. Έχουν μαζί δύο παιδιά.
Το 1991 παντρεύτηκε την Καναδή πιανίστα Helene Mercier, έχουν μαζί τρία παιδιά και ζουν στο Παρίσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου