Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα προσανατολισμού και ταυτόχρονα αγνοείς τη μαγική φωνή του GPS, τότε ξέρεις ότι κάθε σου διαδρομή θα είναι και μια μικρή περιπέτεια. Ανακαλύπτεις σε κάθε περίπτωση και κάτι νέο. Μέσα από την περιπλάνηση απολαύσαμε μια άλλη πλευρά της πόλης, με όλο και περισσότερα κτίρια στο κέντρο της πόλης να μετατρέπονται σε καμβά για να φιλοξενήσουν

εντυπωσιακά έργα γκράφιτι.

Με πλούσια ιστορία στην Τέχνη, το γκράφιτι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στην Ελλάδα. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι άνθρωποι χάραζαν μηνύματα και ζωγράφιζαν στους τοίχους για να μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύγχρονη σκηνή του γκράφιτι, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να διαμορφώνεται σχετικά πρόσφατα. Και συγκεκριμένα στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ήταν στη Νέα Υόρκη που οι νέοι άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους σε συρμούς του μετρό, κτίρια και υπόγειες διαβάσεις, αφήνοντας το δικό τους στίγμα.

Από αυτή την πρώιμη εμφάνισή τους, τα γκράφιτι χρησιμοποιήθηκαν για να εκφράσουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Κάτι που οδήγησε ταυτόχρονα στη γέννηση της hip-hop κουλτούρας.

Από τη δεκαετία του 1980, τα γκράφιτι άρχισαν να ξεπερνούν τα σύνορα. Εξαπλώθηκαν σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy βρέθηκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1990. Στο πέρασμα των χρόνων κέρδισε διεθνή αναγνωρισιμότητα για τα έργα του, με το μυστήριο για την ταυτότητά να απασχολεί μέχρι σήμερα.