Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής έχει 17 τέρματα και 13 ασίστ. Με τέτοια στατιστικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την φανταστική πορεία των «reds» που μετά από
18 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα βρίσκονται στην κορυφή, έχοντας απολογισμό 14 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα έχει βρει δίχτυα 45 φορές και ο Σαλάχ έχει άμεση συμμετοχή στις 30 από αυτές!Εύκολα, λοιπόν, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Μο είναι ο βασικός λόγος της φετινής μεταμόρφωσης του αγγλικού συλλόγου. Στην πραγματικότητα, όμως, τα εύσημα ανήκουν σε κάποιον άλλον ο οποίος αξίζει και τα credits για την αναγέννηση και του ίδιου του Σαλάχ. Ανήκουν στον Άρνε Σλοτ.
Η ζωή μετά τον Κλοπ
Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωνε την απόφασή του να αφήσει την Λίβερπουλ, κουρασμένος από τους πάγκους, οι οπαδοί της υποδέχθηκαν την είδηση με δάκρυα στα μάτια και έντονο προβληματισμό. Και ήταν πολύ δύσκολο να μην καταλάβει κανείς την αντίδρασή τους. Ο σύλλογος του Μέρσεϊσάιντ θα έχανε τον απόλυτο αναμορφωτή του. Τον άνθρωπο που χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα μετά από μια καταραμένη 30ετία, ένα Champions League (+ άλλους 2 τελικούς), ένα Σούπερ Καπ κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Η ανείπωτη στεναχώρια των scousers για το αντίο του Γερμανού μετατράπηκε σε οργή όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του με την Red Bull και τις ομάδες που έχει στη φαρέτρα της. Και μαζί της ήρθε και η ανασφάλεια σχετικά με την επόμενη ημέρα. Βλέπετε, το όνομα του Άρνε Σλοτ δεν έκανε το ανάλογο γκελ.
Ο απολογισμός ενός πρωταθλήματος κι ενός Κυπέλλου Ολλανδίας δεν φαινόταν αρκετός για να γεμίσει τα «παπούτσια» του Κλοπ ο οποίος απολάμβανε status Μεσσία στις 10 σεζόν που είχε περάσει στην ομάδα.
Το αρχικό μούδιασμα και ο σκεπτικισμός μετατράπηκαν σε βεβαιότητα πλήρους αποτυχίας όταν έγινε αντιληπτό ότι ο Σλοτ ερχόταν δίχως… προίκα. Η Λίβερπουλ το περασμένο καλοκαίρι έκανε όλη κι όλη μία μεταγραφή. Τον Κιέζα, ο οποίος δεν ακούμπησε καν και τώρα ψάχνει τρόπο να τον αποδεσμεύσει…
Σλοτ ο αναμορφωτής
Κι όμως, τα αποτελέσματα –μέχρι τώρα τουλάχιστον- μαρτυρούν πως βιάστηκαν οι οπαδοί. Πως βιαστήκαμε όλοι, για να τα λέμε κι όλα. Με τον Ολλανδό τεχνικό η Λίβερπουλ πηγαίνει… τρένο και αυτό το γεγονός πιστώνεται αποκλειστικά στον Άρνε Σλοτ. Φυσικά, εν πολλοίς δικό του έργο είναι και αυτό που βιώνει και η… μισή πόλη με την αναγέννηση του Μοχάμεντ Σαλάχ.
Κομβικό ρόλο και στα δύο απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους γεγονότα έπαιξε πέρα από κάθε αμφιβολία η αλλαγή του συστήματος. Μετά από χρόνια το 4-3-3 του Γιούργκεν Κλοπ μπήκε στην άκρη και στη θέση του ήρθε το 4-2-3-1. Αυτός ο έξτρα παίκτης στο επιθετικό τρίτο του αγωνιστικού χώρου είναι και το σημείο κλειδί της υπόθεσης. Ακόμη και οι αντίπαλοι προπονητές γνώριζαν εδώ και χρόνια τον τρόπο ανάπτυξης των «κόκκινων» και είχαν προσαρμόσει το πλάνο τους ανάλογα.
Όμως με τον Σλοτ τα σχέδιά τους πήγαν στο καλάθι των αχρήστων… Με τους Σομποσλάι ή Κέρτις να αναλαμβάνουν το ρόλο του «10ριού», αν μπορεί να τους χαρακτηρίσει κάποιος «10ρια», οι ισορροπίες μεταβλήθηκαν άρδην. Πλέον ολοένα και πιο συχνά η Λίβερπουλ έχει την ευκαιρία να δημιουργεί καταστάσεις στις οποίες ο Σαλάχ είναι… μανούλα.
Αναγκάζοντας έναν επιπλέον αμυντικό (ή χαφ) να βγαίνει εκτός θέσης κυνηγώντας τον έξτρα επιτιθέμενο, ο Αιγύπτιος βρίσκει διαρκώς περισσότερους χώρους και μάλιστα με τον τρόπο που του αρέσει. Πολλά από τα γκολ της αγγλικής ομάδας έρχονται σε καταστάσεις όπου το παιχνίδι παίζεται σε μικρότερο χώρο και με τη συμμετοχή λιγότερων παικτών. Ο Σαλάχ είναι ειδικός στο να τελειώνει τέτοιες καταστάσεις, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και την δεδομένη οξυδέρκειά του. Ένα sprint λίγων μέτρων με την μπάλα στα πόδια και μια ντρίπλα συχνά είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά.
Νούμερα που ζαλίζουν
Παράλληλα, βάζοντας όσο περισσότερο περνούν τα χρόνια και το στοιχείο του αλτρουϊσμού στο αγωνιστικό προφίλ του, ο Σαλάχ όχι μόνο σκοράρει αλλά και πασάρει σαν έφηβος!Προφανώς τα 17 τέρματα και οι 13 ασίστ είναι τα πρώτα νούμερα στα οποία στέκεσαι ότι τσεκάρεις να φετινά πεπραγμένα του Αιγύπτιου άσου. Ουσιαστικά είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπεύθυνος για κάθε γκολ που βάζει η ομάδα του κάθε 52,7 λεπτά, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση βρίσκεις και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που μαρτυρούν το πόσο… σεληνιασμένος είναι.
Τα στατιστικά λένε ότι ο Σαλάχ μετατρέπει σε γκολ το 28,91% των ευκαιριών που του παρουσιάζονται, ενώ στο 64,41% των προσπαθειών του βρίσκουν στόχο. Πηγαίνουν δηλαδή προς το τέρμα, εντός εστίας. Αυτά τα ομολογουμένως φανταστικά νούμερα συγκρίνονται μόνο με την πρώτη του σεζόν στο Άνφιλντ, όταν τελικά έγραψε 32 γκολ! Μια επίδοση που είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό φέτος.
Όμως ο τομέας που τον κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο είναι οι ασίστ. Εκεί το ρεκόρ πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η καλύτερή του χρονιά ως τώρα ήταν το 2021-22 με 13. Όσες δηλαδή έχει μοιράσει ως τώρα, με λιγότερες από τις μισές συμμετοχές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου