Συγκεντρώσαμε (μερικές) από τις γυναίκες που ξεχώρισαν το 2020 και σας τις παρουσιάζουμε!
Από τη Στέλλα Ταξίδη
Κατά τη διάρκεια του 2020, ο πλανήτης αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας πανδημίας, που μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους, κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1,5
εκατ. πολίτες και ισοπέδωσε την οικονομία πολλών χωρών.Αλλά σύμφωνα με μια έρευνα του Centre for Economic Policy Research (CEPR) και του World Economic Forum (WEF), οι χώρες που ηγούνται από γυναίκες είχαν «συστηματικά και σημαντικά καλύτερα» αποτελέσματα σχετικά με τον κορωνοϊό, που ήταν αποτέλεσμα των «προληπτικών και συντονισμένων πολιτικών απαντήσεων στην κρίση», όπως για παράδειγμα η έγκαιρη επιβολή lockdown.
Αυτό μας έβαλε σε σκέψεις: ποιες ήταν οι γυναίκες που υπήρξαν πρότυπα δημιουργικής, στοχαστικής και αποφασιστικής ηγεσίας αυτή τη δύσκολη χρονιά; Έτσι, συγκεντρώσαμε (μερικές) από τις γυναίκες που ξεχώρισαν το 2020 και σας τις παρουσιάζουμε!
Κάμαλα Χάρις
Η επόμενη Αντιπρόεδρος της Αμερικής έγινε ένα νέο πρόσωπο ελπίδας για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η 56χρονη Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία (σ.σ. είναι Ινδή από τη μεριά της μητέρας της) που εκλέγεται ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι η τρίτη γυναίκα που επιλέγεται για ως υποψήφια για το αξίωμα αυτό.
Παρά την «αριστερή» κλίση σε θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η θανατική ποινή, η φορολογία, και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αντιμετώπισε επανειλημμένες επιθέσεις από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν τη θεωρούσαν αρκετά προοδευτική. Η Χάρις φαινόταν να αποφεύγει θέματα που αφορούσαν θέματα όπως η αστυνομική μεταρρύθμιση, η νομοθεσία περί ναρκωτικών και οι εσφαλμένες καταδίκες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Χάρις μπορεί να υπερασπιστεί την πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει ουσιαστικά την Αμερική αλλά απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον.
Κριστίν Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την 1η Νοεμβρίου 2019. Η τέως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέλαβε έργο «ισορροπιστή» μεταξύ των αντίπαλων «στρατοπέδων» της Ευρωτράπεζας, που διαφωνούσαν στη «χαλαρή νομισματική» πολιτική.
Ο διορισμός της Λαγκάρντ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Οκτωβρίου 2019 και η θητεία της θα διαρκέσει οχτώ έτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, η Λαγκάρντ αντιμετώπισε επίσης ένα σημαντικό τεστ: το να διασφαλίσει ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα κατέστρεφε επιπλέον την Ευρωζώνη. «Θεωρώ ότι το α’ εξάμηνο του 2021 θα είναι σίγουρα δύσκολο», προέβλεψε τον Νοέμβριο του 2020.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε το 2019 τη θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μεγάλα σχέδια για το Green Deal και για μια Ευρώπη με γεωπολιτικό εκτόπισμα, όταν πρωτοανέλαβε. Ένα χρόνο μετά, η προστασία του κλίματος συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της, ακόμη και η φιλοδοξία της για μια Ευρώπη με παγκόσμιο ειδικό βάρος.
Όμως ο κορωνοϊός τα ανέτρεψε όλα. Η 62χρονη έκανε ασκήσεις αισιοδοξίας αυτήν την εβδομάδα μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Εάν μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τότε πολλά μπορούμε να επιτύχουμε ως Ευρωπαίοι» είπε στην σχεδόν άδεια ολομέλεια λόγω κορωνοϊού.
Η πανδημία μπορεί να προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ, αλλά η φον ντερ Λάινεν έβαλε κάτω την υγειονομική κρίση, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για εβδομάδες, και έδινε οδηγίες για τεστ και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Αλλά το μεγάλο γεγονός ήρθε για την πρόεδρο της Κομισιόν όταν κατέθεσε το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ από την πανδημία.
Το 2021 η φον ντερ Λάινεν θα συνεχίσει τη θητεία της στην Κομισιόν, έχοντας να αντιμετωπίσει μια πληθώρα ζητημάτων, από την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέχρι το Brexit.
Μελίντα Γκέιτς
Η Μελίντα Γκέιτς διατηρεί για ακόμα μια χρονιά την ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, καθώς παράγει σημαντικό έργο μέσα από τη θέση της ως συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Ιδρυμένο το 2000, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα του κόσμου με κεφάλαιο που αγγίζει τα 40 δισ. δολάρια.
Η Γκέιτς διαμορφώνει ολοένα και περισσότερο τη στρατηγική του ιδρύματος, επιλύνοντας δύσκολα παγκόσμια προβλήματα, από την εκπαίδευση και τη φτώχεια μέχρι την αντισύλληψη και την υγιεινή. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς και του χρόνου της στον σκοπό του ιδρύματος να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να έχουν υγιείς και δημιουργικές ζωές, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.
Στο μέλλον, ο στόχος της Γκέιτς είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ιδρυτών εταιρειών, με επενδύσεις σε γυναικείες εταιρείες, μέσα από την εταιρεία επενδύσεων και incubation που ίδρυσε η ίδια, την Pivotal Ventures.
Νάνσι Πελόζι
Οι Δημοκρατικοί επέλεξαν εκ νέου φέτος τον Νοέμβρη τη Νάνσι Πελόζι, ηλικίας 80 ετών, για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα διατηρήσουν, με μικρή διαφορά, την πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Χωρίς αντίπαλο, η Πελόζι προτάθηκε ως υποψήφια από τους Δημοκρατικούς βουλευτές της κάτω βουλής του αμερικανικού Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής εκλογής, της πρώτης του είδους λόγω της πανδημίας Covid-19. Η Πελόζι δήλωσε πως νιώθει «μεγάλη τιμή» καθώς αποδέχθηκε την υποψηφιότητά της και υποσχέθηκε να ενεργήσει για να βοηθήσει στο να «εξολοθρευθεί» ο ιός.
Η Νάνσι Πελόζι πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών. «Δεν αισθάνομαι μισητή. Αισθάνομαι σεβαστή. Δε θα δεχόμουν κριτική, αν δεν ήμουν αποτελεσματική» δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Elle. «Γι’ αυτό με φοβούνται οι Ρεπουμπλικανοί» λέει. Το υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών έχει κοντράρει τον Αμερικανό πρόεδρο στο ζήτημα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και σε άλλα σημεία του προγράμματός του. Το σημαντικό είναι όμως ότι κατά το παρελθόν η Νάνσι Πελόζι είχε ταχθεί κατά της διαδικασίας καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου. Μάλιστα, τον διχασμό που επικρατούσε στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ εν μέσω της παραπομπής σε δίκη του προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Πελόζι έσκισε επιδεικτικά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους που βρισκόταν στα χέρια της με τον φακό να καταγράφει το απίστευτο στιγμιότυπο.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Από Πρόεδρος του ΣτΕ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με διάγγελμά του στις 15 Ιανουαρίου του 2020.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ: «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα δικαστής, που από τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, βρέθηκε στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, η ενότητα και η ομοψυχία είναι η πιο μεγάλη δύναμη των Ελλήνων». Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου, η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη. «Μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου με τεράστιο κόστος. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και χάνονται καθημερινά. Οι περιορισμοί στις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας είναι ασφυκτικοί. Η οικονομία και, ιδίως, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, φθάνουν στα όρια της αντοχής τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικειότητα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πέρασαν από τη θέρμη και την εγγύτητα, που χαρακτηρίζει τον λαό μας, στον φόβο και την απόσταση».
«Το εμβόλιο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας συνιστά ιστορικό επίτευγμα του ανθρώπινου νου», επεσήμανε η ΠτΔ, προσθέτοντας πως «είναι ο πολύτιμος καρπός της συστράτευσης των επιστημόνων από κάθε γωνιά του κόσμου κατά ενός αόρατου και ύπουλου εχθρού που δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις».
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η οικονομολόγος και πρώην CEO της World Bank, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, η Γκεοργκίεβα αποτέλεσε τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τον Οκτώβριο του 2019.
Στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.
Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Γκεοργκίεβα ηγήθηκε ενός τριετούς δανειακού προγράμματος με την Ουκρανία, αξίας 5,5 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στο ενδιαφέρον της είναι η κλιματική αλλαγή και η σχέση της με την οικονομική σταθερότητα, όπως επίσης και τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους στην Αφρική.
Τζασίντα Άρντερν
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν έχει ήδη καταφέρει να μείνει στην Ιστορία, καθώς αποτελεί τη νεότερη γυναίκα αρχηγό κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έλαβε τα ηνία της εξουσίας στην ηλικία των 37 ετών.
Η Νεοζηλανδή πολιτικός έχει κερδίσει τον σεβασμό της υφηλίου για τους πρωτοποριακούς κυβερνητικούς χειρισμούς της, δείχνοντας ένα προοδευτικό πρόσωπο, καταφέρνοντας να «μηδενίσει» τον κορωνοϊό, ενώ στοχεύει στην ισότητα των φύλων.
Αποτέλεσε την πρώτη πρωθυπουργό της χώρας που παρέστη σε Gay Pride, ενώ κατάφερε να επιτύχει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη γειτονική Αυστραλία.
Η σημαντικότερη στιγμή στην πορεία της ήταν η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Κράιστσερτς τον Μάρτιο του 2019, η οποία οδήγησε σε 51 νεκρούς μουσουλμάνους. Με μια μαύρη μαντίλα, ως ένδειξη σεβασμού στους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, η Άρντερν συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων, στέκοντας στο πλάι τους σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.
Με πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτόχθονες κοινότητες Μαορί και υψηλό αριθμό γυναικών, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας είναι το πλέον συμπεριληπτικό στην ιστορία της χώρας.
Κριστίνα Κοχ
Αφού πέρασε 328 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η Κριστίνα Κοχ, δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η αστροναύτης της NASA ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη διαστημική αποστολή που έχει καταφέρει ποτέ γυναίκα. Παρέμεινε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για 328 ημέρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ 289 ημερών που διατηρούσε η συνάδελφός της, επίσης Αμερικανίδα, Πέγκι Γουίτσον. Η παραμονή της εκεί ήταν κατά μόλις 12 ημέρες συντομότερη από τον κάτοχο του ρεκόρ όλων των εποχών, Σκοτ Κέλι- οποίος παρέμεινε στον ISS για 340 ημέρες, από το 2015 έως το 2016.
«Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένη και ευτυχισμένη», δήλωσε χαμογελαστή μετά την έξοδό της από την κάψουλα η Κοχ.
Και δεν ήταν η μόνη πρωτιά της Κοχ αυτή: Πέτυχε επίσης ένα ορόσημο μαζί με τη συνάδελφό της αστροναύτη της NASA Τζέζικα Μέιρ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες βγήκαν ταυτόχρονα από τον διαστημικό σταθμό.
«Για μένα έχει να κάνει με την τιμή που νιώθω να ακολουθώ τα βήματα των ηρώων μου» παραδεχόταν στους δημοσιογράφους την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ενός live link από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόσθεσε ακόμα πως θα ήθελε να εμπνεύσει την επόμενη γενιά των εξερευνητών του διαστήματος: «Είναι σημαντικό για μένα να βλέπω ανθρώπους στους οποίους είδα την αντανάκλασή μου μεγαλώνοντας και όταν οραματιζόμουν τι θα κάνω με τη ζωή μου και ποια θα είναι τα όνειρά μου. Αν αυτό αποτελέσει έμπνευση για κάποιον άλλον, θα είναι μεγάλη μου τιμή» συμπλήρωσε.
Μέγκαν Μαρκλ
Χειραφετημένη και διάσημη πριν βρει τον πρίγκιπά της, με τις επιλογές της- από το φιλανθρωπικό της έργο και τον «πράσινο» γάμο της ως την απόφασή της να διατηρήσει ιδιωτική τουλάχιστον τη γέννηση και τη βάφτιση του μικρού Άρτσι-, εκσυγχρονίζει το προφίλ της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσει μια ζωή όσο το δυνατόν πιο κανονική.
Είναι η πρώτη ηθοποιός αφροαμερικανικής καταγωγής που έγινε δούκισσα. Το πάθος της για τη μόδα δεν περιορίζεται στο εξαιρετικό της στυλ. Το Σεπτέμβριο λάνσαρε μια σειρά με workwear basics για επαγγελματικές συνεντεύξεις με στόχο την ενίσχυση της οργάνωσης Smart Works, που βοηθάει άνεργες γυναίκες να βρουν δουλειά.
Πρόσφατα, επίσης, ανακοινώθηκε πως το ζεύγος θα αναλάβει την παραγωγή και την παρουσίαση σειράς podcast για την υπηρεσία streaming της Spotify, αρχίζοντας με ένα αφιέρωμα για τις γιορτές, που θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα. Βάσει μιας πολυετούς συμφωνίας, η εταιρεία παραγωγής του ζευγαριού Archewell Audio θα αναλάβει την παραγωγή προγράμματος που «θα φτιάχνει τη διάθεση και θα διασκεδάζει τους ακροατές σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ θα αναδεικνύει «ποικίλες οπτικές και φωνές», επισημαίνει το Spotify σε μια ανακοίνωση.
https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/i-deka-ginekes-pou-ekanan-ti-diafora-to-2020/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου