Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μεταγραφές χειμώνα: Τα 10+1 κορυφαία deal στον 21ο αιώνα (poll)

Μεταγραφές χειμώνα: Τα 10+1 κορυφαία deal στον 21ο αιώνα (poll)


Από τον Νεμάνια Βίντιτς, στον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Στο χειμερινό παζάρι ενίοτε γράφεται ιστορία και το Gazzetta παρουσιάζει τα 10+1 κορυφαία deal, με βασικό κριτήριο την επίδραση τους και τη... ζήτηση των παικτών. Ψήφισε το Νο1.

Από τον Νεμάνια Βίντιτς, στον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Στο χειμερινό παζάρι ενίοτε γράφεται

ιστορία και το Gazzetta παρουσιάζει τα 10+1 κορυφαία deal, με βασικό κριτήριο την επίδραση τους και τη... ζήτηση των παικτών. Ψήφισε το Νο1.

Οι πιο ακριβές μεταγραφές «κλείνουν» το καλοκαίρι. Όλοι το ξέρουν αυτό. Το θερινό μεταγραφικό παζάρι απασχολεί κάθε χρόνο με τον «θόρυβο» γύρω από τα μεγάλα ονόματα, η μπάνκα τινάζεται στη... στρατόσφαιρα και τα deals εννιαψήφιων ποσών τα τελευταία χρόνια δίνουν και παίρνουν. Συχνά, όμως, είναι η χειμερινή περίοδος στην οποία διαδραματίζονται οι πιο σημαντικές μετακινήσεις. Μεταγραφές παικτών που ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα τους, που σημαδεύουν μια ολόκληρη εποχή, που αποτελούν προπομπό για την παγκόσμια καταξίωση. Με το χέρι βαθιά στην τσέπη, ή και με τις πιο value for money επιλογές. Η Γιουβέντους επιλέγει τον πρώτο δρόμο αναφορικά με τον Ντούσαν Βλάχοβιτς φέτος, καθιστώντας τον Σέρβο στράικερ την 3η ακριβότερη μεταγραφή Ιανουαρίου ever (75 εκατ. ευρώ), αλλά πολύ πιθανόν να σηματοδοτήσει μία από τις πλέον αξιοσημείωτες χειμερινές αγορές στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο χρόνος θα το δείξει. Μέχρι φέτος, πάντως, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα «ψώνια» στο σύντομο παζάρι της σεζόν αποδείχθηκαν «χρυσός».

Το Gazzetta, λοιπόν, παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες χειμερινές μεταγραφές στον 21ο αιώνα, από πλευράς επίδρασης στην ομάδα, τον παίκτη και την κοινή γνώμη, καθώς και της ζήτησης ενός ποδοσφαιριστή σε συνδυασμό με την τιμή του deal. Για την ακρίβεια 10+1, με επιπρόσθετο deal την ενδεχομένως πιο έξυπνη μεταγραφή της τελευταίας 20ετίας στο παζάρι του χειμώνα. Στο τέλος της λίστας, σας δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσετε την κατά τη γνώμη σας σπουδαιότερη από αυτές.

Τιμητικές αναφορές:

  • Μπρούνο Φερνάντες - 63 εκατ. (από Σπόρτινγκ Λισαβόνας σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς - 12 εκατ. (από Λοκομοτίβ Μόσχας σε Τσέλσι)
  • Χαβιέρ Μασεράνο - 22,5 εκατ. (από Γουέστ Χαμ σε Λίβερπουλ)
  • Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ 63,7 εκατ. (από Ντόρτμουντ σε Άρσεναλ)
  • Έντιν Τζέκο - 30 εκατ. (από Βόλφσμπουργκ σε Μάντσεστερ Σίτι)
  • Ιβάν Ράκιτιτς - 9 εκατ. (από Σάλκε σε Σεβίλλη)
  • Αλεχάντρο Πάπου Γκόμες - 5 εκατ. (από Αταλάντα σε Σεβίλλη)
  • Ζορζίνιο - 9,5 εκατ. (από Βερόνα σε Νάπολι)

Πάμπλο Αϊμάρ

Πάμπλο ΑϊμάρΝεμάνια Βίντιτς
Πατρίς Εβρά
Μαρσέλο
Λουίς Σουάρες
Φιλίπε Κουτίνιο
Μάριο Μπαλοτέλι
Κέβιν Ντε Μπρόινε
Βίρτζιλ Φαν Ντάικ
Έρλινγκ Χάαλαντ
Ντάνι Άλβες

Σεζόν: 2000/01

Ομάδα: Βαλένθια (από Ρίβερ Πλέιτ)

Τιμή: 21,2 εκατ. ευρώ

Ένα από πιο υποσχόμενα ταλέντα της Αργεντινής στη μετά-Μαραντόνα εποχή, έγινε πόλος έλξης των ευρωπαϊκών μεγαθηρίων με τα κατορθώματά του στη Ρίβερ Πλέιτ. Η Βαλένθια, όμως, ήταν εκείνη που πέτυχε το σπουδαίο deal, καταβάλλοντας 3,5 δισ. ισπανικές πεσέτες (λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ) για να τον φέρει στο «Μεστάγια» τον Γενάρη του 2001. Από τους παίκτες που σημάδεψαν τη χρυσή εξαετία των Ναράνχας, στην οποία κέρδισαν δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο UEFA, ένα Σούπερ Καπ και βρέθηκαν σε δύο σερί χαμένους τελικούς Champions League. Ο «Παλιάτσος» μνημονεύεται μέχρι σήμερα από τους φίλους των Νυχτερίδων και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και σίγουρα αποτελεί μία από τις κορυφαίες μεταγραφές στην ιστορία του κλαμπ.

Σεζόν: 2005/06

Ομάδα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (από Σπαρτάκ Μόσχας)

Τιμή: 10,5 εκατ. ευρώ

«Βράχος», «ογκόλιθος», «στυλοβάτης». Όποια μεταφορά κι αν επιλέξει κανείς, δύσκολα θα περιγράψει στο 100% τον κατά πολλούς κορυφαίο στόπερ στην ιστορία της Premier League. Ο Βίντιτς άφησε εποχή στο «Ολντ Τράφορντ», με την αυτοθυσία του, την σκληράδα, τις άψογες τοποθετήσεις και τη μαχητικότητά του και μαζί με τον Ρίο Φέρντιναντ ήταν η εγγύηση στα μετόπισθεν για το σύνολο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που κυριάρχησε σε Αγγλία κι Ευρώπη. Ακριβώς 300 συμμετοχές σε 8 χρόνια για τον παλαίμαχο Σέρβο, πέντε πρωταθλήματα, ένα Champions League, τρία League Cup, ένα Παγκόσμιο Συλλόγων και πέντε Community Shield. Κι όλα τα παραπάνω, με αντίτιμο μόλις 10,5 εκατ. ευρώ για τους Κόκκινους Διαβόλους.

Σεζόν: 2005/06

Ομάδα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (από Μονακό)

Τιμή: 8 εκατ. ευρώ

Πέντε μέρες μετά την απόκτηση του Βίντιτς, η Γιουνάιτεντ πέτυχε διάνα εις διπλούν αποκτώντας τον Πατρίς Εβρά από την Μονακό. Ο 25χρονος τότε Γάλλος αποδείχθηκε ιδανική προσθήκη για την αρμάδα του Σερ Άλεξ, πραγματοποιώντας αρμονικά τη μετάβαση στην Premier League και το κορυφαίο επίπεδο. Κατέκτησε τους ίδιους τίτλους με τον Σέρβο στόπερ, κατέγραψε πάνω από 30.000 αγωνιστικά λεπτά με τους Κόκκινους Διαβόλους και εδραιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους μπακ του πλανήτη.

Σεζόν: 2006/07

Ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης (από Φλουμινένσε)

Τιμή: 6,5 εκατ. ευρώ

Μια επένδυση στη βραζιλιανική αγορά με έναν 19χρονο άσημο αριστερό μπακ έμελλε να βάλει τα... γυαλιά στις μεταγραφές «μεγατόνων» που συχνά πυκνά επιδίδεται η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μαρσέλο αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2007 από τη Φλουμινένσε και 15 χρόνια μετά είναι συνώνυμο της Βασίλισσας, έστω κι αν την τελευταία τριετία η απόδοσή του φθίνει. Ο κορυφαίος αριστερός μπακ της εποχής του κατά πολλούς, σίγουρα μια από τις «σημαίες» των Μερένγκες στην εποχή της ευρωπαϊκής παντοκρατορίας με τα τέσσερα Champions League σε πέντε χρόνια. Συνολικα 537 συμμετοχές, 101 ασίστ, 38 γκολ και 23 τίτλοι ο απολογογισμός-μαμούθ για έναν από τους τελευταίους «one-club» ήρωες.

Σεζόν: 2010/11

Ομάδα: Λίβερπουλ (από Άγιαξ)

Τιμή: 26 εκατ. ευρώ

Έμεινε τριάμισι χρόνια στην κόκκινη πλευρά του «Μέρσεϊσαϊντ». Και χάρη στη δική του world-class «σπίθα», η Λίβερπουλ έφτασε κόντρα στα προγνωστικά να διεκδικεί το πρωτάθλημα που τόσο της έλειπε. Αδιανόητη επιρροή, πληρέστατος και απολαυστικός στη θητεία του στο «Άνφιλντ», έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς στη ζώνη του «λυκόφωτος». Πρώτος σκόρερ της Premier League τη σεζόν 13/14, πήρε ένα Λιγκ Καπ με τους Reds, αλλά το αποτύπωμά του ζύγισε περισσότερο από οποιοδήποτε τρόπαιο που δεν σήκωσε εκείνη η Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς. Τελικός απολογισμός 82 γκολ και 47 ασίστ (133 συμ.), σε μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της Λίβερπουλ για την επαναφορά της και πάλι σε κυρίαρχη δύναμη στο Νησί.

Σεζόν: 2012/13

Ομάδα: Λίβερπουλ (από Ίντερ)

Τιμή: 13 εκατ. ευρώ

Συνοδοιπόρος του Σουάρες στις τελευταίες δύο σεζόν του, το ταλέντο που πέρασε στην αφάνεια με την Ίντερ «εξερράγη» με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Δεν είχε κλείσει καν τα 21 του όταν μετακόμισε από τους Νερατζούρι και για μια πενταετία αποτέλεσε το σημείο αναφοράς, τόσο επί Ρότζερς, όσο κι επί Γιούργκεν Κλοπ. «Δαιμόνιος» μεσοεπιθετικά, «show-stopper» στο «Άνφιλντ» με κάθε του σόλο, ή «κεραυνό» εκτός περιοχής, αγαπήθηκε και... εκτέθηκε τελικά όταν επίσης τον Γενάρη του 2018 θέλησε να μεταγραφεί στη Μπαρτσελόνα και η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Παραμένει, όμως, μια χειμερινή μεταγραφή-σταθμός για την Premier, τη Λίβερπουλ και την Ευρώπη γενικά.

Σεζόν: 2012/13

Ομάδα: Μίλαν (από Μάντσεστερ Σίτι)

Τιμή: 20 εκατ. ευρώ

Με τη Μάντσεστερ Σίτι εντύπωσε στη συνείδηση όλων ότι είναι το «κακό παιδί» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η μεταγραφή του τον Γενάρη του 2013, όμως, τον έχρισε και «προδότη». Οι οπαδοί της Ίντερ δεν συγχώρησαν τον Super Mario για την επιλογή του να μετακομίσει στη Μίλαν, ο ίδιος, βέβαια, φρόντισε να εισπράξει λατρεία από τη Ροσονέρο μεριά του Μιλάνου. Στο υπόλοιπο της σεζόν 2012/13, απλά «τρέλανε» κόσμο, σκοράροντας 12 φορές στα 13 πρώτα παιχνίδια του με τη Μίλαν. Ακολούθησε μία ολόκληρη κι εξίσου γεμάτη σεζόν με 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και οι «σειρήνες» από την Premier League για την επιστροφή του δεν άργησαν να ηχήσουν. Η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ φυσικά εξελίχθηκε σε ανέκδοτο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Σεζόν: 2013/14

Ομάδα: Βόλφσμπουργκ (από Τσέλσι)

Τιμή: 22 εκατ. ευρώ

Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον «σνόμπαρε», δεν πίστεψε ποτέ στις ικανότητές του για το επίπεδο της Premier League. Και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Η τρομακτική εξέλιξη του KDB στον κορυφαίο μέσο του πλανήτη καθιστά τους ενδοιασμούς του Special One από τα πιο ιστορικά «σφάλματα» προπονητών στην Αγγλία κι όχι μόνο. Αφού, λοιπόν, στην Τσέλσι πέρασε και δεν ακούμπησε, τον Γενάρη του 2014 μεταγράφηκε στη Βόλφσμπουργκ έναντι 22 εκατ. ευρώ και κατέθεσε τα πρώτα ψήγματα της σπάνιας ποιότητάς του. Με 20 γκολ, 37 ασίστ, ένα Κύπελλο κι ένα γερμανικό Σούπερ Καπ σε ενάμιση χρόνο, ο νεαρός τότε Βέλγος ξεπετάχτηκε... απότομα και η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχασε την ευκαιρία να προσθέσει στο ρόστερ της τον σπουδαιότερο «αρτίστα» της γενιάς του.

Σεζόν: 2017/18

Ομάδα: Λίβερπουλ (από Σαουθάμπτον)

Τιμή: 84,6 εκατ. ευρώ

Η «γκρίνια» ήταν έντονη στο Νησί όταν η Λίβερπουλ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του, για το ποσό-ρεκόρ για αμυντικό των 84,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ίσως, όμως, ο VVD να προκάλεσε την πιο εμφατική διάψευση και άμεση απόσβεση στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο στόπερ που άλλαξε το status της Λίβερπουλ και «βαφτίστηκε» από την πρώτη του χρονιά ως Νο1 στον πλανήτη, ο παίκτης που παρά επτά βαθμούς δεν στέρησε από τον Λιονέλ Μέσι την 6η του Χρυσή Μπάλα, ο «γίγαντας» με την απόλυτη ισορροπία και τεχνική. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα προσωπογραφούν τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, τον παίκτη που λίγο-πολύ άλλαξε την ιστορία της Λίβερπουλ, οδηγώντας την ως μέρος της αρμάδας του Γιούργκεν Κλοπ στο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια και το 6ο τρόπαιο του Champions League.

Σεζόν: 2019/20

Ομάδα: Ντόρτμουντ (από Ζάλτσμπουργκ)

Τιμή: 20 εκατ. ευρώ

Κάθε εβδομάδα που είχε Champions League στη φάση των ομίλων του 2019 και ένα ραντεβού του με το γκολ. Ελάχιστοι τον γνώριζαν πριν, άπαντες τον έμαθαν μετά. Ο 19χρονος Έρλινγκ Χάαλαντ συστήθηκε για τα καλά σε όλους το φθινόπωρο του 2019, πετυχαίνοντας οκτώ γκολ σε πέντε αγώνες με τη Ζάλτσμπουργκ και όλη η Ευρώπη ξαφνικά βρέθηκε στα... πόδια του για να τον αποκτήσει. Κι ενώ οι αριθμοί και η «τρομακτική» προοπτική του προϋπέθεταν ότι θα οδηγούμασταν σε μεταγραφή-μαμούθ, η Ντόρτμουντ κατάφερε να νικήσει όλους τους «μνηστήρες» και πληρώνοντας απλά τη ρήτρα των 20 εκατομμυρίων ευρώ να εντάξει τον φοβερό Νορβηγό στις τάξεις της. Το καλοκαίρι όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει, αλλά όπως πάει θα το κάνει με 100% ποσοστό επίτευξης τερμάτων, αφού μετράει 80 γκολ σε 79 εμφανίσεις με τους Βεστφαλούς!

Σεζόν: 2002/03

Ομάδα: Σεβίλλη (από Μπαΐα)

Τιμή: 550 χιλ. ευρώ

Η παρένθεση στην εν λόγω λίστα, όχι γιατί δεν είχε επίδραση στην ομάδα του, αλλά γιατί είναι πολύ απλά το πιο value for money deal σε χειμερινό παζάρι. Ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του αθλήματος (42) ξεκίνησε το σαφάρι τροπαίων από τη Σεβίλλη, η οποία τον απέκτησε μετά από έναν μίνι δανεισμό από τη Μπαχία αντί μόλις μισού εκατομμυρίου! Από τις πρώιμες σεζόν του στην Ευρώπη «φώναζε» πως είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης κι αφού κατέκτησε δύο Κύπελλα UEFA, ένα Copa Del Rey κι ένα ισπανικό Σούπερ Καπ με τους Ανδαλουσιανούς, έβαλε πλώρη για τη μεγάλη «μπάζα» και τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου δεξιού μπακ στον πλανήτη στην πρώτη του θητεία με τη Μπαρτσελόνα.

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου