Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι το γεγονός πως αμέσως μετά την πανδημία όλος ο πλανήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσω του πολέμου που ξεκίνησε στην Ουκρανία μπορεί να μην έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα αλλά οι έμμεσες επιπτώσεις είναι ήδη ορατές. Και δεν αποκλείεται ένας νέος «αντίπαλος», πιο δυνατός ακόμα και από την ίδια την πανδημία να βρίσκεται απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Η εκρηκτική άνοδος των τιμών στην ενέργεια που έχει επιφέρει κάτι τρελούς και παλαβούς λογαριασμούς της ΔΕΗ στους πολίτες είναι ήδη μια κατάσταση από την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να βγει αλώβητη. Μπορεί η ενεργειακή κρίση να είναι ένα διεθνές φαινόμενο και να μην έχει η κυβέρνηση της χώρας την ευθύνη για αυτή ωστόσο αυτό αποτελεί λεπτομέρεια για τους πολίτες που πλέον ανοίγουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και το κάνουν με τρόπο μη τυχόν και πάθουν τίποτα από τα ποσά που θα δουν αναγραμμένα.
Φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη αιτία λαϊκής δυσαρέσκειας από την ίδια την τσέπη. Μπορεί η πολιτική διαχείριση της πανδημίας να προκάλεσε τσαντίλα στον κόσμο αλλά δεν είναι το ίδιο με το να βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται λόγω των τεράστιων λογαριασμών. Αυτή η κατάσταση είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης και ίσως, από εκεί που δεν το περιμένει, να της προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως αν και κανείς δεν ζήτησε από την Ελλάδα εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας εκείνη επέλεξε να στείλει πολεμικό υλικό στην τελευταία. Μπορεί πολλοί να δυσανασχέτησαν με την απόφαση του Μητσοτάκη να εμπλέξει έστω και εμμέσως την χώρα σε μια σύρραξη με την Ρωσία αλλά στην πραγματικότητα, υπήρχε άλλος λόγος για αυτό. Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει πως το μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι με τα μπούνια εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο και η κίνηση αυτή ήταν μια δήλωση πίστης στο εν λόγω μπλοκ.
Άλλωστε, για να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η Νέα Δημοκρατία έχει ως βασικό όπλο τα επιδόματα. Και για να είναι αυτά αποτελεσματικά θα πρέπει να… «τσοντάρουν» κάτι και οι εταίροι. Αν δεν το κάνουν τα πράγματα θα είναι δύσκολα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου