Η Αφρικανική χώρα με τους περισσότερους εκπροσώπους στη Τούμπα δεν είναι άλλη από την Αίγυπτο. Ο Αμρ Ουάρντα ήταν ο όγδοος και τελευταίος εκπρόσωπος της πολυμελούς, είναι η αλήθεια, αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στον ΠΑΟΚ.

Οι αναμνήσεις από τον Μαγκντί Τολμπά και τα αδέρφια Χασάν είναι αρκετά δυνατές από μια εποχή, εκεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90, στην οποία ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο, όπως κανείς δεν μπορεί και να αμφισβητήσει την αδυναμία που είχαν, ο καθένας

στην εποχή του βρέθηκε στο ρόστερ του «Δικεφάλου», να μπουν στα «καλούπια» του εκάστοτε προπονητή.

Οι νεότεροι θυμούνται τις τρέλες του Ουάρντα και τα καλοκαιρινά τερτίπια, που τελικά οδήγησαν στην αποχώρηση του, αλλά μη νομίζετε ότι και οι προηγούμενοι πήγαιναν πίσω…

Σχεδόν όλοι τους είχαν πολλά περισσότερα κοινά, εκτός από τη πατρίδα τους, με αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς εντός και εκτός των γραμμών. Περίεργος λαός, ιδιαίτεροι άνθρωποι, έμειναν στην ιστορία για τα… χαλιά στα αποδυτήρια, τις προσευχές μέσα στο γήπεδο, την αναστάτωση και τον χαβαλέ που δημιουργούσαν οι αντιδράσεις τους μέχρι και τις συλλήψεις μέσα στα αστυνομικά τμήματα μετά το τέλος των αγώνων!

Ο «Δικέφαλος» έφερε στη Θεσσαλονίκη κατά σειρά τους Μαγκντί Τολμπά (1989-93), Μοχάμεντ Ελ Τάχα (1989-92), Ιμπραϊμ Χασάν (1990-91), Χοσάμ Χασάν (1990-91), Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι (1999-2000), Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ (2004-07), Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζέκ Σικαμπάλα (2005-07), Αμρ Ουάρντα (2017-2021).

Για όλους υπάρχει και μια τρελή ιστορία να συνοδεύει το πέρασμά τους από την Τούμπα. Ο Μοχάμεντ Ελ Σαγιέντ Τάχα, πάντως, ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Υποτίθεται ότι έπαιζε σέντερ φορ, αλλά ήταν μία μεταγραφή, άκρως αποτυχημένη, μια μεταγραφή με… μέσο! Ο Μαγκντί είχε μεσολαβήσει τον Δεκέμβριο του 1989 ώστε να αποκτηθεί ο συμπατριώτης του επιθετικός, τον οποίο γνώριζε από την κοινή παρουσία τους, τρόπος του λέγειν, στη Ζάμαλεκ.

Στις λίστες των ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της αιγυπτιακής ομάδας, βρίσκονται συνολικά δεκαπέντε με το ίδιο επίθετο, δίπλα σ’ αυτό του Μοχάμεντ υπάρχουν μόλις 22 συμμετοχές και τίποτε άλλο! Ο Θωμάς Βουλινός σκέφτηκε ότι θα (ξανά) έβρισκε «χρυσάφι», αφού όλοι του έλεγαν ότι ο πιτσιρικάς ήταν «καλύτερος από τον Μαγκντί»!
Ο αστικός μύθος της εποχής λέει πως όταν πρωτοήρθε στην Τούμπα, κάποιοι παρατήρησαν πως το ένα πόδι του, ήταν πιο κοντό από το άλλο. «Καλά πως τον φέρατε αυτόν εδώ, δεν είδατε ότι το ένα πόδι του είναι πιο μικρό από το άλλο;», υποστήριζαν κάποιοι χαριτολογώντας.

Ο Τάχα υπέγραψε διετές συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ, αλλά τραυματίστηκε στην προπόνηση, παραμονές Πρωτοχρονιάς το 1990, πριν προλάβει καλά-καλά να παίξει σε κάποιο επίσημο παιχνίδι. Χωρίς πολλά ιατρικά μέσα, εκείνη την εποχή, έκανε ένα μήνα να αποθεραπευθεί για να κάνει ντεμπούτο τον Φεβρουάριο του 1990 στη Λειβαδιά απέναντι στον Λεβαδειακό, όχι όποιον Λεβαδειακό, αλλά την ομάδα με Λεμονή, Τσάνα, Κασάπη, Γκουλή, Μπλέτσα και Μπάριος, σ’ ένα επεισοδιακό παιχνίδι εντός κι εκτός κερκίδων. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο Ρομπ Γιάκομπς τον έβαλε ως αλλαγή στην «τεσσάρα» επί του Ολυμπιακού (4-1) πριν χαθούν τα ίχνη του…

Συνολικά μέτρησε 4 συμμετοχές, οι τρεις ως αλλαγή και η μία ως βασικός, έμεινε περίπου 170 λεπτά στο γήπεδο, κοινώς πέρασε και δεν ακούμπησε.

image

Μαγκντί Τολμπά: Αιγύπτιοι ήρθαν στην Τούμπα αρκετοί, «Φαραώ» μόνον ένας!

O «μάγος της μπάλας», Μαγκντί Τολμπά, έστρωνε χαλιά στα αποδυτήρια για να προσευχηθεί κάθε φορά που είχε ραμαζάνι, έκανε πάντα μπάνιο με το σορτσάκι, αλλά αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος από τους συνολικά 36 Αφρικανούς, που έχουν φορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Κατά πολλούς ο 58χρονος, πλέον, Αιγύπτιος ήταν ο καλύτερος όλων όσων Αφρικανών πέρασαν από την Τούμπα.

Για τους σημερινούς 40αρηδες και 50αρηδες ΠΑΟΚτσήδες, ο Αιγύπτιος μπαλαδόρος ήταν σκέτη απόλαυση. Ένας πραγματικός μάγος. Όαση στα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων. Ο «Φαραώ» από το Κάιρο αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στη Τούμπα, έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και ουκ ολίγοι τον χαρακτήρισαν ως «νέο Κούδα». «Τέτοιον παικταρά δεν έχω ξαναδεί στην Τούμπα», θυμήθηκε πρόσφατα ο Γιώργος Τουρσουνίδης στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Gazzetta. Και για να το λέει, κάτι παραπάνω θα ξέρει…

Μαγκντί Τολμπά και Γιώργος Τουρσουνίδης

Συμφωνεί κι επαυξάνει μαζί του κι ο Θόδωρος Ζαγοράκης, που επίσης υπήρξε συμπαίκτης με τον Μαγκντί. «Ήταν πολύ καλύτερος απ' ότι έλεγαν κι απ' όσα έδειχνε στο γήπεδο, να φανταστείτε πως έπαιζε σκοτωμένος το μεγαλύτερο διάστημα με τον Βουλινό», θυμάται ο πρώην αρχηγός και πρόεδρος του «Δικεφάλου». Κι όντως έτσι ήταν...

Με τα κουσούρια του, δε λέμε, οι κόντρες του με τον συγχωρεμένο Θωμά Βουλινό κοσμούσαν επί μέρες τα πρωτοσέλιδα των «ΣΠΟΡ του Βορρά», που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Μαγκντί, στα τέσσερα χρόνια της ταραγμένης και με πολλά ευτράπελα παραμονής του στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» τον εντόπισαν τυχαία στο Λεπένσκι Βιρ της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, σημερινής Σερβίας, να κάνει προετοιμασία με την Ζάμαλεκ στο ίδιο αθλητικό κέντρο.

Ο Ρομπ Γιάκομπς και ο Γιώργος Χασιώτης ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν από κοντά τον Μαγκντί να κάνει τα... δικά του και να μαγεύει τη στρογγυλή θεά. Οι δύο τους κοιταχτήκαν αφού δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν. Γοητεύτηκαν από το θέαμα και ζήτησαν από την αιγυπτιακή ομάδα, που προερχόταν από την κατάκτηση του νταμπλ στην Αίγυπτο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μαγκντί, να παίξουν ένα φιλικό. Με το που ολοκληρώθηκε η φιλική αναμέτρηση οι άνθρωποι της ομάδας επικοινώνησαν με τον Θωμά Βουλινό ζητώντας επιτακτικά την απόκτησή του.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή. Τέτοια τύχη ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να την φανταστεί! Ο παίκτης είναι πολύ γρήγορος με άριστη τεχνική κατάσταση και πολύ δυνατός. Είναι αριστεροπόδαρος, κάνει παιχνίδι και γυρίζει και πίσω. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Να μου το θυμάστε. Αυτή η μεταγραφή θα χαλάσει κόσμο», έλεγε ο Αχιλλέας Σαββίδης που εκείνο το διάστημα είχε την τύχη να δει από κοντά τον Αιγύπτιο «μάγο». Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί…