Και αυτές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, σε αρκετές χώρες έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων σοβαρής ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών. Κάθε χρόνο εντοπίζονται, για παράδειγμα, στη Σκωτία περίπου 4 περιπτώσεις το χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη περισσότερα από 13 περιστατικά.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 74 κρούσματα
στο Ηνωμένο Βασίλειο, 3 στην Ισπανία (Μαδρίτη, Αραγονία και Καστίγια-Λα Μάντσα), ενώ ορισμένες περιπτώσεις διερευνώνται στη Δανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ (το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών αναφέρει 9 ύποπτα κρούσματα στην πολιτεία της Αλαμπάμα).Ακόμη, εξετάζονται πιθανές περιπτώσεις από τον Οκτώβριο, που μπορεί να είχαν περάσει απαρατήρητες.
Περιστατικά και Συμπτώματα
Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το ήπαρ. Η αιτία εμφάνισης της ποικίλει: μολυσματική (ιογενής ή βακτηριακή), ανοσοποιητική (αυτοάνοση ηπατίτιδα) ή τοξική (οινόπνευμα, τοξικές ουσίες ή φάρμακα).
Στην προκειμένη περίπτωση, όλα τα παιδιά ήταν υγιή μία εβδομάδα πριν τη διάγνωση, ενώ τα συμπτώματα ήταν τα συνηθισμένα σε αυτή τη νόσο: κοιλιακό άλγος, εμετός, διάρροια, ίκτερος (κίτρινος αποχρωματισμός του δέρματος και των βλεννογόνων), κνησμός του δέρματος, σκουρόχρωμα ούρα και κακώς χρωματισμένα κόπρανα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί θάνατος. Κάποιοι μικροί ασθενείς έχουν αναρρώσει, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις νοσηλείας, ενώ επτά παιδιά χρειάστηκαν ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.
Τι υποθέτουν οι ειδικοί
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η σοβαρότητά τους και ότι η αιτία δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και υποθέσεις:
Πρώτη πιθανότητα: Ο ιός της ηπατίτιδας A, B, C και E αποκλείεται επειδή κανένα δείγμα δεν ήταν θετικό σε αυτούς τους ιούς.
Δεύτερη πιθανότητα: Δηλητηρίαση από κάποιο φαγητό, ποτό ή παιχνίδι. Οι τοξίνες ή τα δηλητήρια μπορούν να επηρεάσουν πολύ σοβαρά το ήπαρ. Προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό γιατί δεν έχει βρεθεί το κοινό σημείο μεταξύ όλων των περιπτώσεων, αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας άγνωστης τοξίνης.
Τρίτη πιθανότητα: Δεν φαίνεται να πρόκειται για ηπατίτιδα βακτηριακής προέλευσης, καθώς δεν παρουσιάζεται με πυρετό.
Τέταρτη πιθανότητα: Κανένα παιδί που προσβλήθηκε δεν είχε εμβολιαστεί κατά του Covid-19, επομένως αποκλείεται επίσης να είναι πιθανή παρενέργεια του εμβολίου. Το γεγονός τόνισε σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Πέμπτη υπόθεση: Κάποια -όχι όλα- εκ των περιστατικών έχουν βγει θετικά στον SARS-CoV-2. Μια υπόθεση θα ήταν ότι η μόλυνση από κορωνοϊό αφήνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε άλλες λοιμώξεις. Ούτε μπορεί ακόμη να αποκλειστεί εντελώς μια πιθανή επιπλοκή ή συνέχεια του Covid-19.
Έκτη υπόθεση: Η υπόθεση που φαίνεται πιο πιθανή για ορισμένους ερευνητές αυτή τη στιγμή, είναι η μόλυνση από αδενοϊό. Οι μισές από τις περιπτώσεις έχουν βρεθεί θετικές σε αυτούς τους ιούς.
Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια.
Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή τους. Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού.
Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι αδενοϊοί μπορεί να προκαλέσουν κεραυνοβόλο ηπατίτιδα.
Εξετάζεται το να πρόκειται για μια νέα, πιο επιθετική παραλλαγή αδενοϊού. Θα μπορούσε να είναι και ένας κοινός αδενοϊός, ο οποίος τώρα έχει πιο σοβαρό αντίκτυπο σε παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που λόγω των περιορισμών και άλλων μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν εκτέθηκαν σε παθογόνα μικρόβια.
Έβδομη υπόθεση: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η αιτία είναι ένας ιός που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση. Όπως πάντα, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε και πρέπει να ενεργήσουμε ακολουθώντας τις συστάσεις υγείας.
Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Στη χώρα μας, ξεκαθάρισε, δεν έχει βρεθεί κρούσμα αλλά «βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή», όπως είπε.
Με πληροφορίες από την ισπανική έκδοση της Huffpost.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου