O Αντώνης Καλκαβούρας συνειδητοποιεί ότι όσο προχωράει η σεζόν, θα
χάνει ολοένα και περισσότερο τον ύπνο του αλλά καθόλου το κέφι του,
γιατί οι μπασκετικές στιγμές που ζούμε χάρη στον Αντετοκούνμπο, δεν
μπορούσαν να μπουν ούτε στο «κάδρο» της φαντασίας μας!
Το παιχνίδι με τους Σίξερς (118-116) το είχα «κυκλώσει» εδώ και καιρό και είχα προετοιμαστεί κατάλληλα για τα παρεπόμενα του ξενυχτιού! Δεν ξέρω τι γίνεται με τον καθένα από σας, αλλά από την σεζόν 2013-2014 που ολοένα και περισσότερο κάνω τη νύχτα...
μέρα, η εκάστοτε σπουδαία εμφάνιση του κορυφαίου ελληνικού μπασκετικού προϊόντος στο ΝΒΑ, με γέμιζε τόση υπερένταση και τόσο ενθουσιασμό, που μου έφταναν και περίσσευαν για να ξεπεράσω την έλλειψη ύπνου.Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψε και το δεύτερο διαδοχικό (εντός 48 ωρών) ξενύχτι για το ματς στο Μπρούκλιν! Για να σας πω την «μαύρη» αλήθεια μου, βέβαια, μετά την υπερπροσπάθεια στη Φιλαντέλφια και τις χρόνιες ενοχλήσεις που ταλαιπωρούν το γόνατο του Γιάννη (τις οποίες αντιμετωπίζει με συγκεκριμένη διαχείριση), δεν περίμενα ότι οι Μπακς θα άντεχαν στην πίεση των Νετς.
Η δεύτερη τη τάξει ομάδα της Νέας Υόρκης, άλλωστε, είχε πλέον σε σταθερή βάση στην διάθεσή της τον Καϊρί Ίρβινγκ
και στα εντός έδρας παιχνίδια (άρθηκαν από την δήμαρχο της πόλης οι
σχετικοί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους «υπαλλήλους» στον εργασιακό
τους χώρο).
Ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να βελτιώσει τις
προϋποθέσεις συμμετοχής στο τουρνουά play-in και συν τοις άλλοις
προερχόταν και από ένα ηχηρό «διπλό» (126-123 στις 27/02) στο Μιλγουόκι, το οποίο είχε «σημειωθεί» χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ.
Βλέποντας το μάτι του Αντετοκούνμπο (40π., 14ρ., 6ασ. & 3κοψ. με 16/24 σουτ)να «γυαλίζει» στο παρκέ της “Wells Fargo Arena”, τους 15 σερί πόντους που πέτυχε στο 2ο μέρος ανατρέποντας μία διαφορά 14 πόντων και κυρίως το συγκλονιστικό κόψιμο στον Εμπίντ, λίγο πριν την εκπνοή, δεν σας κρύβω ότι κυριεύτηκα από ένα έντονο «ρε φίλε, λες να τους την ξανακάνει ο μπαγάσας, όπως πέρυσι στο Game 7 και φέτος στις 8 Γενάρη;»...
Με
αυτό το σκεπτικό, το ξυπνητήρι ρυθμίστηκε στην σωστή ώρα και ευτυχώς
όλα πήγαν κατ’ ευχήν, από την άποψη ότι παρακολούθησα όλο το επικό αυτό
ματς και δεν έχασα την παραμικρή «οξεία» από την εξωπραγματική παράσταση του 27χρονου Έλληνα superstar (44π., 14ρ. & 6ασ. με 15/19 βολ. & 14/21 σουτ) στο αγαπημένο του “Barclays Center” (εκεί άκουσε τον αείμνηστο Ντέιβιντ Στερν να τον αναγγέλλει στο νο15)!
Αν
και τα πιο πολλά τα ξέρετε, υπό την έννοια ότι έχουν γραφτεί, ειπωθεί
και σχολιαστεί στoν γραπτό και τον ηλεκτρονικό Τύπο, θέλω να δώσω βάση
σε μερικές παραμέτρους που προέκυψαν από το νέο ρεσιτάλ του “Greek Freak” και καταδεικνύουν σε τι σοκ βρίσκεται η κοινωνία του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.
Τα ελάχιστα λόγια και η δουλειά στις λεπτομέρειες
Και προσέξτε, δεν μπαίνω τόσο στην διαδικασία να αφιερώσω χώρο για την νέα ολική επαναφορά των πρωταθλητών (120-119) από το -9 (3’52” πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας) και μάλιστα χωρίς τον Μίντλετον που είχε αποβληθεί.
Αξίζει όμως τον κόπο να σχολιάσει κανείς το step-back τρίποντο της ισοφάρισης στα 18,7”, με το οποίο το ματς πήγε στην παράταση αλλά και τις clutch βολές (2/2) στα 3 δευτερόλεπτα με το σκορ στο -1. Κι ενώ ένα λεπτό νωρίτερα, ο Giannis είχε αστοχήσει σε δύο συνεχόμενες...
Η βελτίωση του ηγέτη των Μπακς
στο σουτ πίσω από τα 7,25 είναι τέτοια, που συνήθως δεν αποτυπώνεται
στους αριθμούς. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως, έχει ωριμάσει
τόσο όσον αφορά στις επιλογές του, που επιχειρεί λιγότερες προσπάθειες
και ξεκάθαρα υπό καλύτερες προϋποθέσεις.
Κατ’ αυτόν τρόπο,
έφτασε στο σημείο να σουτάρει με 39,4% σε 9 αγώνες τον Φεβρουάριο αλλά
και να τελειώσει ένα ματς με 4/4 τρίποντα (στην εκτός έδρας νίκη με
142-115 επί των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ). Που να φανταζόταν κάποιος, πριν από χρόνια, ότι ο Αντετοκούνμπο θα γινόταν πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του οργανισμού (με 14.216 πόντους), προσπερνώντας τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με τέτοια τριποντούρα...
Αμ οι βολές; Από την αλλαγή του χρόνου ο περυσινός MVP των
τελικών βρίσκεται σταθερά πάνω από το 70% (για την ακρίβεια 72,3% με
μέσο όρο 11,6 προσπάθειες ανά αγώνα), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά
μετά από 4 χρόνια.
Αξίζει
να σημειωθεί ότι ενώ απομένουν πέντε αγώνες για την ολοκλήρωση της
κανονικής περιόδου και φέτος ειδικά απουσίασε από 14 ματς (μετράει 63
συμμετοχές), έχει ήδη στηθεί στην «γραμμή της φιλανθρωπίας» τουλάχιστον
44 φορές περισσότερες από την σεζόν 2018-2019 (όταν έπαιξε σε 72 αγώνες
και είχε 72,9%).
Η χαοτική διαφορά στη νοοτροπία και η χαοτική απόσταση από το show off
Πρόκεiται για το λεγόμενο mindset, στο οποίο η υπεροχή του από τους υπόλοιπους superstars της εποχής (Ντουράντ, ΛεΜπρόν, Εμπίντ, Κάρι, Πολ, Ίρβινγκ), είναι χαώδης! Και αυτό, μόνο Σακίλ Ο’Νιλ φαίνεται να το έχει καταλάβει και μάλιστα εδώ και καιρό.
Έβλεπα το πρόσφατο pregame show της εκπομπής «Inside the NBA», στο πλαίσιο της οποίας τέθηκε στον Ντουέιν Ουέιντ, στον Τζαμάλ Κρόφορντ και φυσικά στον “Shaq” το ερώτημα για τον εφετινό MVP της κανονικής περιόδου.
Οι
δύο πρώτοι ήταν αρκετά προσεκτικοί στην διατύπωσή τους, αλλά διάλεξαν
τον Καμερουνέζο σέντερ στα σημεία, δικαιολογώντας την επιλογή τους με
την τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν τον αφαιρούσαν
από το ρόστερ των Σίξερς.
Ο “Big Fella”, όμως, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά το τέλος του αγώνα Νετς-Μπακς (η συζήτηση έγινε λίγο πριν το τζάμπολ) και όπως αποδείχτηκε πολύ καλά έκανε. Την δήλωση που έκανε αμέσως μετά («δεν αργεί ο καιρός που θα μιλάμε για την λίγκα του Γιάννη!»), όλο και κάπου θα την πετύχατε τις τελευταίες μέρες.
Για να ακολουθήσουν φυσικά κι άλλοι σχολιαστές πρώην βετεράνοι παίκτες, όπως ο Κέντρικ Πέρκινς, ο Τζέιλεν Ρόουζ και ο Πολ Πιρς, που η αλήθεια είναι ότι έχουν εκτεθεί αρκετές φορές από την απόδοση του Αντετοκούνμπο στο πρόσφατο παρελθόν.
Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, όμως, είναι η στάση του ίδιου του “Greek Freak”,
απέναντι σε όλο αυτό το «πανηγύρι» που έχει προκαλέσει. Γιατί
συνηθισμένοι στη νοοτροπία των Αμερικανών αστέρων να κάνουν βαρύγδουπες
δηλώσεις και να αυτοπροσδιορίζονται, όλοι σοκάρονται ακόμη περισσότερο
βλέποντας τον να μην ξεφεύγει από τα συνηθισμένα του όρια, να εμφανίζεται στις αίθουσες Τύπου, σαν τον «γελωτοποιό» με τον οποίο δεν γελάει κανείς, αλλά όλοι παραδέχονται...
Και φυσικά με τις δηλώσεις που κάνει («είμαι πολύ μακριά από το να αισθανθώ ικανοποιημένος», «θέλω να παραμείνω ταπεινός και διψασμένος για να κατακτήσω περισσότερους τίτλους» ή «αν κυνηγάς τα ρεκόρ, χάνεις την ουσία του παιχνιδιού») και αυτομάτως τον φέρνουν ευθεία αντιπαράθεση» με την τακτική του 37χρονου “King James”, που παίζει σαν αφιονισμένος για να γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, την ίδια ώρα που οι Λέικερς αποτελούν την μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς.
Συμπερασματικά, νομίζω ότι η εποχή που οι Ευρωπαίοι ή οι μη Αμερικανοί υπερπαίκτες θα κυριαρχήσουν στο ΝΒΑ έχει ήδη αρχίσει και αυτό είχε να κάνει ξεκάθαρα με τη νοοτροπία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Γιόκιτς, ο Εμπίντ, ο Ντόντσιτς και ο Γιάννης είναι οι τέσσερις εκ των έξι παικτών που θεωρητικά βρίσκονται στην κούρσα για τον τίτλο του εφετινού MVP της regular season.
Το
πιο τρομακτικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι ο Έλληνας διεθνής forward των
«ελαφιών» δείχνει αισθητά καλύτερος από τις δύο κολλητές σεζόν (2019,
2020) που πήρε σπίτι του το αγαλματίδιο. Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν,
αλλά και για την σπουδαία προσωπική μονομαχία του με τον “Luka Magic”, αξίζει όλοι να καθίσουμε αναπαυτικά και να απολαύσουμε το αποψινή (20.00) αναμέτρηση Μιλγουόκι Μπακς-Ντάλας Μάβερικς, σε ζωντανή μετάδοση της Cosmote Sport 4HD.
Τουλάχιστον Γιάννη μας, η νέα εβδομάδα δεν θα μας βρει να... σερνόμαστε!
Υγ.: Ενδεικτική της κουλτούρας που έχει χτίσει στο Μιλγουόκι ο Αντετοκούνμπο, ήταν η πρωτοφανής αποθέωση που γνώρισε από το κοινό του “Fiserv Forum” (για το επίτευγμα του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών του οργανισμού), στην διάρκεια ενός τάιμ-άουτ του αγώνα με τους Κλίπερς, ενώ ο ίδιος ήταν με πολιτικά και η ομάδα του έχανε με +30 πόντους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου