Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Ορος Ερεβος: Το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου στην Ανταρκτική εκτοξεύει χρυσόσκονη

Το Ερεβος δείχνει ότι η Ανταρκτική είναι μια ήπειρος πάγου και φωτιάς.

Η Ανταρκτική είναι μια ήπειρος καλυμμένη με πάγο με αφόρητα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά φιλοξενεί επίσης καυτή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Υπάρχουν δώδεκα ηφαίστεια στην Ανταρκτική, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Ανταρκτική και στη Γη των

Πτηνών Marie.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 βρήκε 138 ηφαίστεια μόνο σε αυτό το τμήμα της ηπείρου. Αν και τα περισσότερα από αυτά είναι αδρανή, οκτώ ή εννέα ηφαίστεια της Ανταρκτικής θεωρούνται ενεργά, αναφέρει το Iflscience.

Μόλις τρία ηφαίστεια έχουν εκραγεί στην πρόσφατη ιστορία, αν και τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο μακρινό παρελθόν.

Πρόσφατη έρευνα συνέλεξε πυρήνες πάγου από την Ανταρκτική που δείχνουν ότι κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, η ήπειρος καταστράφηκε από γιγάντιες ηφαιστειακές εκρήξεις, πολλές από τις οποίες ήταν μεγαλύτερες από οποιαδήποτε έκρηξη στη σύγχρονη ιστορία.

Ένα από τα πιο ισχυρά ηφαίστεια της ηπείρου είναι το Έρεβος, το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ανταρκτικής - με κορυφή 3.794 μέτρα - και το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στη Γη.

Πήρε το όνομά του από την προσωποποίηση του σκότους στην ελληνική μυθολογία, το Έρεβος ξέσπασε όταν ο καπετάνιος Sir James Clark Ross το είδε για πρώτη φορά το 1841.

Βρίσκεται δίπλα σε δύο άλλα ηφαίστεια στο νησί Ross, το οποίο πήρε το όνομά του από τον προαναφερθέντα Βρετανό εξερευνητή.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τις δορυφορικές εικόνες αυτού του γεωλογικού γίγαντα, θα παρατηρήσετε ελαφρές αποχρώσεις του κόκκινου στον κρατήρα κορυφής του. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά καυτή λίμνη λάβας που αναβράζει τουλάχιστον από το 1972.

Το ηφαίστειο εκτοξεύει τακτικά νέφη αερίου και ατμού. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκρήξεων ηφαιστειακής δραστηριότητας, εκτόξευσε ογκόλιθους μερικώς λιωμένου βράχου γνωστούς ως «ηφαιστειακές βόμβες».


https://www.huffingtonpost.gr/entry/oros-erevos-to-notiotero-eneryo-efaisteio-toe-kosmoe-sten-antarktike-ektoxeeei-chresoskone_gr_661cfa59e4b0f8e522db4cac

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου