Το εμβόλιο AstraZeneca είναι αυτό που έχει δεχτεί τον περισσότερο «πόλεμο» και βρίσκεται στην τελευταία θέση των προτιμήσεων στην ελληνική επικράτεια, αλλά μια έρευνα δείχνει ότι μαζί με το Pfizer, μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικότερο συνδυασμό πρώτης με δεύτερη δόση.
Αναμφίβολα, δύο δόσεις Pfizer είναι μέχρι στιγμής η επιλογή που φαίνεται να προσφέρει τα περισσότερα αντισώματα, αλλά έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η πρώτη δόση με AstraZeneca και η δεύτερη με Pfizer μπορεί να έχει ένα πολύ κοντινό αποτέλεσμα. Φυσικά αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες που δεν έχουν μεγάλει επάρκεια σε Pfizer και θέλουν να πετύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Αυτό που θέλει να προτρέψει περισσότερο η έρευνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής Μάθιου Σνέιπ είναι «ένα μπουστάρισμα στο ανοσοποιητικό με το rna εμβόλιο της Pfizer, παρά με μια δεύτερη δόση της AstraZeneca».
Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση της ανοσοποιητικής απόκρισης 463 ανθρώπων ένα μήνα μετά τη χορήγηση συνδυαστικών δόσεων, ενώ θα υπάρξει και νέα εξέταση στις 12 εβδομάδες μετά. Τα δύο αυτά εμβόλια συνδυάζουν τις δράσεις τους, αφού το ένα παρεμποδίζει τον Covid-19 από το να μολύνει νέα κύτταρα, ενώ σκοτώνει και τα ήδη μολυσμένα για να μην μεταδώσουν τον ιό.
Μαζί με αυτή την έρευνα, επίκειται να δημοσιευτεί σύμφωνα με τη Guardian και μια ακόμα, στην οποία αποδεικνύεται ότι μια τρίτη δόση εμβολίου 6 μήνες μετά τη δεύτερη, δίνει μια τρομερή ώθηση στα Τ-λεμφοκύτταρα για να καταπολεμήσουν τον ιό και τις μεταλλάξεις που είναι γνωστές ως τώρα. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ εξήγησε ότι ίσως το χειμώνα οι κυβερνήσεις να πρέπει να σκεφτούν σοβαρά κάτι τέτοιο, ιδίως από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει έλλειψη λόγω του ότι όλες οι εταιρείες αναζητούν τη φόρμουλα που θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις, ιδίως την Δέλτα που δείχνει να αποτελεί μείζον πρόβλημα.
Εκείνο που αξίζει να τονιστεί, είναι ότι σύμφωνα με τον Πόλαρντ είναι βασικό να προλάβουν τα κράτη να χορηγήσουν την πρώτη δόση σε όλους πριν ξεκινήσουν με τη δεύτερη, κάτι που θα περιορίσει τρομερά τους θανάτους και τις βαριές περιπτώσεις.
Άλλωστε, η έρευνα δείχνει πως οι 4-12 εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων δεν είναι το ιδανικό διάστημα. Αντιθέτως, για να υπάρξει η καλύτερη ενίσχυση σε αντισώματα, η πρώτη με τη δεύτερη δόση πρέπει να έχουν 45 εβδομάδες απόσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου