Στην έρημο της ανατολικής Υεμένης, στην ανατολική επαρχία Αλ-Μάχρα, βρίσκεται ένα συναρπαστικό φυσικό θαύμα που ονομάζεται «Πηγάδι του Μπαρχούτ» [Barhout] με πλάτος 30 μέτρα και βάθος που κυμαίνεται κάπου μεταξύ 100 και 200 μέτρων. Το βάθος του σπηλαίου είναι απλώς καθαρή εκτίμηση, καθώς κανείς δεν έχει

κατέβει στον πυθμένα του, και λαμβάνοντας υπόψη τους ανατριχιαστικούς θρύλους και τις δοξασίες που το περιβάλλουν.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς υπήρχε μέσα στο μυστηριώδες σπήλαιο – το οποίο υπολογίζεται να είναι εκατομμύριων ετών – αφού κανείς δεν είχε καταφέρει να καταδυθεί με επιτυχία στο εσωτερικό του. Αυτός όμως ο στόχος επιτέλους επετεύχθη πριν μερικές εβδομάδες.

Μια ομάδα σπηλαιολόγων από το Ομάν έκαναν την πρώτη κατάβαση στο σπήλαιο, που από τους ντόπιους αποκαλείται «Πηγάδι της Κόλασης», καθώς οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι κρύβει μια «υπερφυσική» ζωή στα σπλάχνα του –συγκεκριμένα, θεωρούν πως εκεί μέσα βρίσκονται φυλακισμένα κάποια κακά πνεύματα.

Τελικά το βάθος του σπηλαίου μετρήθηκε από την Εξερευνητική Ομάδα Σπηλαίων του Ομάν (OCET) στα 112 μέτρα ενώ στον πυθμένα του βρέθηκαν μπόλικα φίδια, κουφάρια ζώων και μαργαριτάρια σπηλαίων, αλλά τίποτα το υπερφυσικό.

«Υπήρχαν φίδια, αλλά δεν σε ενοχλούσαν, εκτός αν τα ενοχλούσες εσύ» ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ-Κίντι, καθηγητής Γεωλογίας στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ομάν, ο οποίος ήταν μεταξύ των οκτώ σπηλαιολόγων που εισήλθαν στο εσωτερικό της επιβλητικής σπηλιάς, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοί του παρέμεναν στη επιφάνεια.

 «Συλλέξαμε δείγματα νερού, πετρωμάτων, εδάφους και κάποια νεκρά ζώα, αλλά δεν τα έχουμε αναλύσει ακόμη» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως σύντομα θα δημοσιοποιηθεί σχετική έκθεση για τα ευρήματά τους.

Τρομάζουν οι θρύλοι και οι δοξασίες

Δεν ήταν η πρώτη φορά που σπηλαιολόγοι δοκίμασαν μια κατάβαση στο Πηγάδι της Κολάσεως. Κάποιοι που το επιχείρησαν στο παρελθόν, αναγκάστηκαν γρήγορα να ανέβουν ξανά στην επιφάνεια, καθώς το χαμηλό οξυγόνο και οι παράξενες οσμές που αναδύονται από το πηγάδι δεν αντέχονται.

«Υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο και δεν υπάρχει εξαερισμός», δήλωσε στο AFP ο Σαλάχ Μπαμπαϊρ, Γενικός Διευθυντής της Αρχής Γεωλογικής Έρευνας και ορυκτών πόρων της περιοχής Αλ-Mάχρα, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που το επιχείρησαν πριν μερικά χρόνια: «Μπήκαμε στο πηγάδι, φτάνοντας σε βάθος 50-60 μέτρων μέσα σε αυτό. Παρατηρήσαμε παράξενα πράγματα στο εσωτερικό του. Μυρίσαμε επίσης κάτι πάρα πολύ παράξενο που δεν έμοιαζε με θειάφι», προσθέτει.

Η αφόρητη αυτή μυρωδιά είναι αυτή που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ τροφοδοτεί όλες αυτές τις δοξασίες που συνδέονται με αυτό το μέρος.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το «πηγάδι της κόλασης» δημιουργήθηκε ως μια φυλακή για τους πάσης φύσεως δαίμονες. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι μια πύλη από την οποία θα βγουν μια μέρα όλα τα κακά πνεύματα και θα φέρουν την συντέλεια του κόσμου.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλές παράξενες ιστορίες να διηγηθούν για το πηγάδι: λόγου χάρη, πριν πολλά χρόνια, οι Υεμενίτες, περνώντας από μια περίοδο σοβαρής ξηρασίας, έδεσαν έναν άνδρα με σχοινιά και τον κατέβασαν αργά στο πηγάδι για να φέρει νερό. Όταν αυτός έφτασε στη μέση του πηγαδιού, φώναξε με τρόμο για να τον σηκώσουν. Όταν τον έβγαλαν, βρήκαν μόνο το μισό του σώματός του, αυτό από την μέση και πάνω. Από τον κορμό και κάτω το σώμα του έλειπε.

«Άκουσα τον απόκοσμο ήχο των αλυσίδων»

Σε ένα άλλο περιστατικό, που είναι ενδεικτικό του επιπέδου των δοξασιών που περιβάλλουν την μεσανατολική χώρα, ένας Υεμενίτης εξομολογήθηκε τα εξής: «Η γυναίκα μου έχει μια ασθένεια, για την οποία μου ζήτησε να πάρω λίγο νερό από το συγκεκριμένο πηγάδι. Καθώς γέμιζα με νερό την τσάντα, άκουσα έναν θόρυβο από αλυσίδες και μια φωνή να μου ζητάει νερό γιατί πεθαίνει από την δίψα. Τότε είδα έναν άνδρα να κρέμεται από μια αλυσίδα που ήταν δεμένη στο λαιμό του. Ήμουν μπερδεμένος αλλά συμφώνησα με το αίτημά του για νερό.

«Όταν έτεινα το χέρι μου για να του προσφέρω το νερό, η αλυσίδα τραβήχτηκε και είδα τον άντρα να πέφτει ξανά μέσα. Μου ζήτησε και πάλι νερό, και όπως πριν, όταν άπλωσα το χέρι μου για να του δώσω, η αλυσίδα τραβήχτηκε και ξαναέπεσε. Αυτό συνέβη τρεις φορές. Την τρίτη φορά φοβήθηκα τόσο πολύ ώστε έφυγα από εκεί».

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του επιστήμονα

Προ ετών, ο υεμενίτης επιστήμονας Χάμουντ Μπιν Χαφέ, συνεργάτης του National Geographic, αποφάσισε να κατέβει στο πηγάδι και να καταγράψει γεωφυσικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον βοηθό του, ο Χαφέ έφθασε σχετικά κοντά στον πυθμένα του πηγαδιού αλλά όταν επέστρεψε «έλεγε πράγματα, τα οποία δεν έβγαζαν νόημα».

Ο Χαφέ του είπε ότι την ώρα που μάζευε θειάφι από τους τοίχους του σπηλαίου για ανάλυση άκουσε κάποιον να τον φωνάζει με το όνομά του. Όταν γύρισε το κεφάλι του, είδε μία παράξενη οντότητα, η οποία τον καθησύχασε λέγοντάς του ότι δεν υπήρχε λόγος να φοβάται, καθώς ήταν ο φύλακας του πηγαδιού και των καταραμένων ψυχών που έμεναν εκεί. Ωστόσο η οντότητα του απαγόρεψε να περισυλλέξει κάτι από εκεί μέσα και να το βγάλει στην επιφάνεια.

Ωστόσο, όπως είπε ο επιστήμονας, πήρε κάποια δείγματα και ανέβηκε στην επιφάνεια, εξιστορώντας το τι του είχε συμβεί εκεί κάτω. Λίγη ώρα αργότερα καθώς βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, άγνωστο πως, ο Χαφέ σύρθηκε μόνος του ως την τρύπα του πηγαδιού και απλά εξαφανίστηκε μέσα του.

Για φινάλε σε αυτό το μπαράζ δοξασιών, κρατήσαμε το καλύτερο: Η εταιρεία Desert Line αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει το πηγάδι. Ένας υπάλληλός της με μια κάμερα στο χέρι κατέβηκε με γερανό περίπου στα 100 μ. βάθος, όταν ξαφνικά άρχισε να φωνάζει τρομαγμένος στους υπόλοιπους να τον ανεβάσουν πάνω αμέσως. Όταν ανέβηκε, ανέφερε ότι «ο χώρος ήταν ζωντανός και ότι οι τοίχοι του πηγαδιού άρχισαν να γέρνουν προς το μέρος του».

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/7832619/to-pigadi-tis-kolasis-epistimones-bikan-gia-proti-fora-sto-panarchaio-spilaio