Δεν φοβάται ούτε τη μετάλλαξη Όμικρον
Η Ελλάδα με πληθυσμό 10 περίπου εκατομμυρίων μετά από 2 χρόνια μάχης με τον αόρατο εχθρό μετράει 920.683 κρούσματα και 17.861 απώλειες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απ’ την άλλη με τον ίδιο πληθυσμό και λίγο λιγότερα κρούσματα (κοντά στις
800.000) μετρούν 2.145 θανάτους. Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας.Μια πρώτη απάντηση δίνει η πληροφορία ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου το 100% των ατόμων που μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά έχουν χορηγηθεί σχεδόν 22 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, με το 100% του πληθυσμού να έχει λάβει μία δόση και το 90,18% να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα εμβόλια κατά της covid-19 χορηγούνται ήδη από την ηλικία των 3 ετών, ενώ τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μπρα ντε φερ της χώρας με τον αόρατο εχθρό είναι μάλλον μοναδικά παγκοσμίως.
Διάφοροι λόγοι μπορεί να έχουν επιδράσει για να έχει μείνει τόσο χαμηλά η θνητότητα λόγω covid, από το ανοσολογικό DNA του λαού, το lifestyle (κοινωνικότητα στον τρόπο ζωής), τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έως φυσικά τις κλιματολογικές συνθήκες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτός από το υπερόπλο του εμβολιασμού τράβηξαν και άλλα όπλα απ’ τη φαρέτρα τους για να πετύχουν το μεγάλο στόχο. Για τις ανάγκες ψεκασμών των δρόμων και των χώρων των πολυκαταστημάτων επιστρατεύθηκαν ακόμη και drones (!), ενώ για την εξονυχιστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων χρησιμοποιούνται οι κάμερες και το υπερσύγχρονο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ώστε να εντοπιστούν οι επαφές του ασθενούς τις προηγούμενες ημέρες. Για τον ίδιο λόγο ανιχνεύονται τα «ίχνη» στα κινητά τηλέφωνα, που μέσω του google maps δίνουν στίγμα για τις περιοχές από τις οποίες πέρασε κάποιος, που στάθμευσε κ.λ.π.
Μιλάμε άλλωστε για τη χώρα που κατασκεύασε στις αρχές της πανδημίας μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες νέο υπερσύγχρονο εργαστήριο διαγνωστικών ελέγχων στην υπό κατασκευή πόλη Μάσνταρ έξω από το Αμπού Ντάμπι. Σε μια τόσο πλούσια χώρα, όπου τα πετροδόλαρα ρέουν, ήταν εφικτό κάτι τέτοιο.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει επίσης να επισημανθεί είναι ότι αντίθετα από αρκετές χώρες για να νοσηλευτεί κάποιος σε νοσοκομείο δεν χρειάζεται να αναπτύξει βαριά συμπτώματα (ή δύσπνοια όπως συμβαίνει στην Ελλάδα). Ένα και μόνο σύμπτωμα είναι αρκετό για να βρει κλίνη σε κάποιο νοσοκομείο και να τεθεί υπό παρακολούθηση. Με αυτό τον προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού είναι προφανές ότι πολλά περιστατικά προλαμβάνονται και δεν καταλήγουν ποτέ «βαριά».
Έχοντας πετύχει το απόλυτο στην εμβολιαστική κάλυψη και με ένα σύστημα υγείας που θα ζήλευαν πολλές χώρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν τρομάζουν ούτε από τη μετάλλαξη Όμικρον. Με 68 μόλις κρούσματα χθες, ετοιμάζονται να λανσαριστούν ξανά ως covid free χώρα για να γίνουν και πάλι ο νο1 προορισμός για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου