Όποτε ο οδηγός σκέφτεται «γκάζι», οι υπολογιστές και ο αλγόριθμος στέλνει σήμα στο γκάζι του αυτοκινήτου.
Ένας τετραπληγικός άνδρας μπόρεσε να ελέγξει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της NASCAR χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του χάρη στην απίστευτη «τεχνολογία οδήγησης ελεγχόμενη από τον εγκέφαλο».
Ο Αλντάνα περιέγραψε ότι είχε «απογοητευτεί» που δε μπορούσε να οδηγήσει, αλλά μπόρεσε να πάρει ξανά το τιμόνι την Τετάρτη (18/5), όταν οδήγησε το αγωνιστικό αυτοκίνητο γύρω από το Pikes Peak International Raceway στο Κολοράντο Σπρινγκς.
Με τη βοήθεια του Falci Adaptive Motorsports, που φέρνει πιο κοντά το άθλημα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, και ενός μικροτσίπ που εμφυτεύεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου του, ο Αλντάνα κατάφερε να χειριστεί το γκάζι του αυτοκινήτου για να το οδηγήσει στην πίστα.
Σύμφωνα με το The Denver Channel, ο Δρ Σκοτ Φάλτσι, νευροχειρουργός στο Ινστιτούτο Φάλτσι για τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού του Σουηδικού Ιατρικού Κέντρου, εξήγησε: «Αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι ότι παρακολουθούμε τον οδηγό μας, ο οποίος είναι τραυματισμένος στο νωτιαίο μυελό, να οδηγεί ένα αυτοκίνητο NASCAR Cup γύρω από αυτήν την πίστα χωρίς χέρια, χωρίς πόδια με το εξειδικευμένο κράνος μας, αλλά ο έλεγχος του γκαζιού είναι αποκλειστικά στον εγκέφαλο».
«[Το μικροτσίπ] μπορεί να συλλάβει ηλεκτρικές αλλαγές από τον εγκέφαλο. Στέλνει ένα σήμα κάτω από ένα καλώδιο που είναι εμφυτευμένο κάτω από το δέρμα του και πηγαίνει σε έναν μικρό μικροεπεξεργαστή. Έτσι, όποτε ο οδηγός μας σκέφτεται «γκάζι», οι υπολογιστές και ο αλγόριθμος στέλνει σήμα στο γκάζι του αυτοκινήτου.»
Βίντεο από την εμπειρία του Αλντάνα τον δείχνει να κάθεται πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου και να οδηγεί γύρω από την πίστα, με το Falci Adaptive Motorsports να εξηγεί ότι η εμπειρία του Αλντάνα σηματοδότησε την «πρώτη δημόσια επίδειξη της Brain-Controlled τεχνολογίας οδήγησης».
«Ο οδηγός μας, ο Γερμανός Αλντάνα Ζούνιγκα, οδήγησε επίσημα το #78 NASCAR γύρω από το οβάλ Pikes Peak International Raceway με τον οδηγό ασφαλείας μας, Ράιαν Ντούσσεξ, σε αναμονή», εξηγεί η ανάρτηση.
Ο Αλντάνα είπε αργότερα στο Denver Channel ότι «δεν πίστευε ότι [αυτός] θα οδηγούσε αυτοκίνητο», προσθέτοντας: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό, ξέρετε. Αλλά οδηγώντας το μόνος μου και βλέποντας τι μπορούσα να κάνω, ο φόβος έφυγε.»
Ο Δρ. Φάλσι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν «ένα αγωνιστικό αυτοκινήτο», ενώ το Miami Project to Cure Paralysis ελπίζει ότι η καινοτόμος τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί για να επιτρέψει σε άτομα με αναπηρίες να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία με εργασίες όπως η οδήγηση ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων.
Πηγή: Unilad.co.uk https://www.huffingtonpost.gr/entry/tetrapleyikos-andras-odeyese-ayonistiko-aetokineto-chresimopoiontas-ton-eykefalo-toe-vinteo_gr_62936715e4b0cda85dc0193e
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου