Εάν το δοκιμάσετε, σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
Ως γνωστόν, η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για την πληρότητά της, αλλά και για τις ιδιαίτερες γεύσεις που προσφέρει. Ως αναπόσπαστο κομμάτι, της Μεσογειακής, η ελληνική κουζίνα διακατέχεται από μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, αφού κανείς μπορεί να βρει από κάτι πολύ ελαφρύ σαν μια απλή χωριάτικη σαλάτα μέχρι και πιο βαριές και μερακλίδικες συνταγές, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έχουν και μεγάλη ιστορία.
Έτσι, η ελληνική κουζίνα παρότι πλούσια και με πολλές
διαφορετικές προτάσεις, δεν είναι για όλους, καθώς διαθέτει μερικά φαγητά τα οποία αφενός δεν είναι ιδιαίτερα εύπεπτα, αφετέρου προκαλούν εντύπωση ακόμα και ως διατροφική συνήθεια.Έτσι, παρόλο που η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που φάινεται και από τους τουρίστες οι οποίοι όταν έρχονται στη χώρα για διακοπές αρέσκονται σε ένα πιάτο μουσακά ή ακόμα πιο απλά σε ένα τυλιχτό σουβλάκι, ωστόσο πολλές από τις συνταγές της πατρίδας μας, τις βρίσκουν αρκετά περίεργες.
Ένα από αυτά τα περίεργα για τους ξένους πιάτα, είναι και οι τσιγεροσαρμάδες. Πρόκειται για θρακιώτικο φαγητό (από τη λέξη τσιγέρια = συκώτια) που μαζί με το γεμιστό αρνί τρώγεται πολύ το Πάσχα στη Θράκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται με διάφορες παραλλαγές. Η γέμιση ενός τσιγεροσαρμά περιέχει κυρίως ρύζι και συκώτι. Εξωτερικά μοιάζει και με μεγάλο κεφτέ. Είναι πιάτο του οποίου η παρασκευή απαιτεί αρκετό κόπο, θεωρείται όμως ιδιαίτερα νόστιμο.
Η ιδιαιτερότητα τους, πέρα από τη γέμιση είναι ότι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια, δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο).
Ξέρουμε, ότι μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικό έδεσμα στην περιγραφή του, αλλά σίγουρα εάν το δοκιμάσετε θα σας αποζημιώσει.
Συνταγή για Τσιγεροσαρμάδες
Υλικά
Για το άλειμμα
Παρασκευή
- Για τους Θεσσαλικούς τζιγεροσαρμάδες, αρχικά, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και το ξίδι.
- Βάζουμε μέσα τις μπόλιες και τις αφήνουμε για 2 ώρες, να μαλακώσουν και να σπάσει η βαριά μυρωδιά.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια και ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι ίσα ίσα να αλλάξουν χρώμα.
- Σουρώνουμε και ψιλοκόβουμε, αφαιρώντας προσεκτικά τα σκληρά νεύρα και τις αρτηρίες από τη συκωταριά.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε και τα εντεράκια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ξύσμα, αλατοπίπερο και 2 κούπες ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί.
- Ξεπλένουμε καλά τις μπόλιες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, απαλά.
- Με ένα ψαλίδι κόβουμε ομοιόμορφα στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο περίπου 15 εκ.
- Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή ένα φλιτζάνι τσαγιού και ντύνουμε το εσωτερικό με ένα από τα στρογγυλά κομμάτια μπόλιας. Θέλουμε οι άκρες της μπόλιας να εξέχουν.
- Γεμίζουμε με το μείγμα συκωταριάς και προσεκτικά κλείνουμε την μπόλια για να φυλακίσουμε τη γέμιση, ενώνοντας τις άκρες και κολλώντας τες πάνω στη γέμιση.
- Αναποδογυρίζουμε το μπολάκι κατευθείαν στο ταψί. Αν η μπόλια έχει κενά, κλείνουμε με έξτρα κομμάτια μπόλιας που κόβουμε σε ό,τι σχήμα χρειάζεται. Γι’ αυτό και προμηθευόμαστε 2-3 μπόλιες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσουν.
- Ρίχνουμε στο ταψί 1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσουν καλά οι μπόλιες.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λεμόνι και το αυγό.
- Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί, απλώνουμε 1 κουταλιά από το μείγμα πάνω σε κάθε τζιγεροσαρμά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου