Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Mεγάλη επέτειος για το Γρεβενιώτικο ποδόσφαιρο καθώς στις 27 Ιουνίου 1971 ο ιστορικός Πυρσός συνέτριψε με σκορ 4-0 τον Ορφέα Ελευθερούπολης και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Iστορία του στη Β’ Εθνική.

Γράφει ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος 

Πέρασαν 53 χρόνια, αλλά για όσους έζησαν εκείνες τις εποχές μοιάζει σαν να ήταν χθες.

Πριν φτάσει ο Πυρσός στο καθοριστικό παιχνίδι με τον Ορφέα, είχε προηγηθεί η σφαγή στη Νάουσα, όπου μέτρησε γκολ σε βάρος του επειδή ήταν τρύπια τα δίχτυα. Ο Πυρσός στη Νάουσα είχε προβάδισμα στο σκορ με 0-2 αλλά έγινε η ανατροπή σε 3-2. Στο 3ο γκολ της Νάουσας η μπάλα δεν πέρασε την εστία. Σε ένα σουτ από τα πλάγια του Γιάννη Γιακουμή (αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ, Νάουσα, Παναιτωλικό) η μπάλα χτύπησε στην εξωτερική πλευρά των πλαϊνών δικτύων της εστίας, έξω από τα γκολπόστ, αλλά επειδή ήταν τρύπια τα δίχτυα, πέρασε στο βάθος της εστίας του Πυρσού.

Ο διαιτητής Παγουρτζής από τη Λαμία έδειξε γκολ, την ίδια στιγμή που ο Γιακουμής τραβούσε τα μαλλιά του για την ευκαιρία που έχασε!! Υπήρξε εισβολή φιλάθλων του Πυρσού στο γήπεδο, έγιναν επεισόδια, αλλά το μαϊμού γκολ μέτρησε κανονικά.
Ο Παγουρτζής έγινε ρέφερι Α’ Εθνικής, αλλά τον Φεβρουάριο του 1976, διαγράφτηκε οριστικά από τους πίνακες διαιτησίας, επειδή στον αγώνα ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα που έγινε στο Άργος (λόγω τιμωρίας της Νέας Φολαδέλφειας) μέτρησε πάλι γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου στην εστία του ΠΑΣ, που δεν είχε περάσει τη γραμμή!!
Ο Παπαϊωάννου εκτέλεσε κόρνερ, απέκρουσε ο Λίσα έξω από τη γραμμή και ο Παγουρτζής έδειξε γκολ και με το γκολ αυτό έχασε ο ΠΑΣ 1-0 και την ευκαιρία να αναδειχθεί «πρωταθλητής χειμώνα».

Λόγω της σφαγής του Πυρσού στη Νάουσα, η ΕΠΟ αποφάσισε να δώσουν διπλούς αγώνες μπαράζ και οι δεύτερες ομάδες των ομίλων του ειδικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Και ο Πυρσός κληρώθηκε να αγωνιστεί με τον Ορφέα Ελευθερούπολης Καβάλας.
Στην Ελευθερούπολη πήρε ισοπαλία 1-1. Προηγήθηκε ο Ορφέας στο 30' με τον Ονούφριο Χαραλαμπίδη, παλιό παίκτη του ΠΑΟΚ όπως και της Καβάλας, για να ισοφαρίσει στο 57' ο Κουκουτσέλας για τον Πυρσό.
Μια εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 27 Ιουνίου 1971, έγινε στα Γρεβενά το μεγάλο παιχνίδι, όπου ο θρυλικός Πυρσός συνέτριψε τον αντίπαλό του με σκορ 4-0 και εξασφάλισε την άνοδο στη Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην Ιστορία του.  
Ο Πυρσός έβγαζε φωτιές, δεν είχε καμία τύχη η Ελευθερούπολη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Μακεδονίας» στο 1’ ο Κουκουτσέλας έκανε το 1-0, στο 50’ ο Γιαννούσης το 2-0, στο 52’ ο Τσιρίκας το 3-0 και στο 83’ ο Τσαουσίδης το 4-0΄. Προπονητής ήταν ο Ντίνος Παπαγιαννάκης και πρόεδρος ο Στέργιος Σιούλης.
Για την ιστορία να θυμίσουμε τη σύνθεση του Πυρσού σε εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι: Σαϊτζής, Ρατσίσκας, Τσιοπλής, Περήφανος, Αναγνώστου, Γιαννούσης, Τσιρίκας, Σανόπουλος, Κουκουτσέλας (70’ Τσαουσίδης), Δούμας, Γκόγκος. Διαιτητής ήταν ο Πυλωρίδης από τους πίνακες της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Ο ΠΥΡΣΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΙΣ 27-6-1971 ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΡΘΙΟΙ: Παπαγιαννάκης, Καραμήτρος, Περήφανος, Γκόγκος, Αναγνώστου, Γιαννούσης, Σαϊτζής, Τσαρτσιάνης.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Τσιμπέρης, Τσιρίκας, Σανόπουλος, Κουκουτσέλας, Τσιοπλής, Δούμας, Τσαουσίδης, Τσιανάκας, Ρατσίσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου