«Τα χωριά που πεθαίνουν είναι εκείνα στα οποία κλείνουν τα σχολεία. Όμως στη Φουρνά δράσαμε προληπτικά».
Μια 30χρονη δασκάλα με καταγωγή από τη Φουρνά Ευρυτανίας, διορίστηκε με δική της επιθυμία στο χωριό των παππούδων της και αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα όταν αντιλήφθηκε ότι το
σχολείο επρόκειτο να κλείσει καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί μαθητές.«Ολη η αγωνία, όλο το άγχος και η κούραση, έσβησαν μεμιάς, όταν ακούσαμε τις νέες παιδικές φωνές στο χωριό. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτά τα νέα παιδιά να ανθίζουν μέρα με τη μέρα, να έχουν γίνει μια παρέα με τα παιδιά του χωριού και να προσαρμόζονται στη νέα ζωή τους. Τα χωριά που πεθαίνουν είναι εκείνα στα οποία κλείνουν τα σχολεία. Όμως στη Φουρνά δράσαμε προληπτικά», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Παναγιώτα Διαμαντή, η 30χρονη δασκάλα, η οποία έγινε το πρόσωπο των ημερών, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για την πρωτοβουλία της, που συγκίνησε το πανελλήνιο, να κρατήσει «ζωντανό» δημοτικό σχολείο σε χωριό της Ευρυτανίας και κατ’ επέκταση και το ίδιο το χωριό.
Η Παναγιώτα Διαμαντή, εφάρμοσε στην πράξη από τον πρώτο ακόμα χρόνο διορισμού της στη δημόσια εκπαίδευση, το όραμα που της μετέδωσαν οι καθηγητές της στην σχολή. Να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις μέσα από το σχολείο.
Η 30χρονη δασκάλα αποφοίτησε το 2015 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και υποψήφια διδάκτορας.
Ο πρώτος της διορισμός στη δημόσια εκπαίδευση ήταν την περσινή σχολική χρονιά 2023-2024, στο δημοτικό σχολείο στη Φουρνά. «Ηθελα να ξεφύγω από τα σχολεία του αστικού κέντρου. Να προσφέρω σε μονοθέσια και ολιγοθέσια».
Κατά την περσινή χρονιά, το δημοτικό σχολείο στη Φουρνά αριθμούσε μονάχα 3 μαθητές, εκ των οποίων ο ένας αποφοίτησε φέτος, ενώ ο άλλος θα βρίσκεται φέτος στην έκτη τάξη. Ο κίνδυνος να έμενετο σχολείο με έναν μονάχα μαθητή ήταν πλέον ορατός.
«Ηδη από φέτος είναι σε αναστολή το νηπιαγωγείο του χωριού γιατί δεν υπάρχουν μαθητές. Στο χωριό δεν υπήρχαν οικογένειες με μικρότερα παιδιά». Η 30χρονη δασκάλα, μαζί με τον ιερέα του χωριού, τον πατέρα Κωνσταντίνο αποφάσισαν έτσι να πάρουν κάποια δραστικά μέτρα, προκειμένου να μείνει το σχολείο ανοιχτό.
«Δράσαμε ουσιαστικά προληπτικά. Πηγαίνοντας στο χωριό διαπίστωσα ότι είναι ασφαλές και προσβάσιμο. Κάναμε συζητήσεις με τον ιερέα, βάλαμε κάτω τα δεδομένα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κάλεσμα σε οικογένειες να έρθουν να ζήσουν στο χωριό. Κανείς δεν περίμενε την ανταπόκριση που υπήρξε», αναφέρει η δασκάλα.
Μέσα από ένα μήνυμα, η 30χρονη συστήθηκε ως η δασκάλα του χωριού και απήυθυνε κάλεσμα σε οικογένειες να έρθουν στο χωριό και να εγκατασταθούν εκεί. Στο μήνυμα ανέφερε επίσης ότι παρέχεται δωρεάν σπίτι, εξασφαλίζεται εργασία και παρέχεται βοήθεια στα πρώτα έξοδα. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική.
«Ηταν παραμονή Δεκαπενταύγουστου όταν αναρτήσαμε το μήνυμα. Μέσω του facebook ανάρτησα το μήνυμα στον τοίχο της σελίδας της ομάδας «Μαμάδες Μαγνησίας» και σε μία ακόμη πανελλήνια ομάδα γυναικών. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα δεχτήκαμε 1.000 κλήσεις, έγιναν 10.000 κοινοποιήσεις του μηνύματος και 20.000 σχόλια», αναφέρει η δασκάλα.
«Δεν ήταν μόνο ενδιαφερόμενοι να έρθουν να μείνουν στο χωριό. Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μας για να μας βοηθήσουν σε κάθε επίπεδο» περιγράφει η δασκάλα.
Βοήθησε η Παναγία, όπως λέει κι ο πάτερ» σχολιάζει η ίδια για τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε στο μήνυμα που βγήκε «στον αέρα» παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ταχυδρόμου, λόγω της τεράστιας ανταπόκρισης και εξαιτίας της έλλειψης απεριόριστων πόρων, η δασκάλα και ο πάτερ έφτιαξαν μια λίστα με 100 υποψήφιες οικογένειες που επιθυμούσαν να μείνουν στη Φουρνά.
«Εμείς είχαμε στόχο για μία με δύο οικογένειες, αλλά τελικώς βρεθήκαμε με μια λίστα με 100 οικογένειες», είπε. Ίσχυσαν επομένως κοινωνικά κριτήρια και επιχειρήθηκε να ταιριάξει το προφίλ των υποψηφίων κατοίκων με τη ζωή στο χωριό, λόγω του ότι οι περισσότερες εργασίες που προσφέρονται είναι χειρωνακτικές.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξε η εγκατάσταση της πρώτης οικογένειας στο χωριό. Πρόκειται για ένα ζευγάρι με 6 παιδιά, τα 3 εκ των οποίων πηγαίνουν στο δημοτικό, το ένα στο γυμνάσιο και τα άλλα 2 είναι μωρά. Η οικογένεια ζούσε στην Αθήνα, έφυγε στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκε ξανά λόγω των δυσκολιών που συνάντησαν εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου