Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Καμπανάκι κινδύνου απ’ το Ισραήλ: Είδατε τι συμβαίνει στη νο1 χώρα στον κόσμο σε εμβολιασμούς;

Καμπανάκι κινδύνου απ’ το Ισραήλ: Είδατε τι συμβαίνει στη νο1 χώρα στον κόσμο σε εμβολιασμούς;

Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα

Είναι η χώρα που έχει εμβολιάσει (αναλογικά με τον πληθυσμό της) το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της. Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που επέστρεψε στην κανονικότητα καθώς η ασπίδα του μαζικού εμβολιασμού της επέτρεπε να άρει τις απαγορεύσεις πριν

από κάθε άλλο κράτος.

Κι ενώ το Ισραήλ είχε μηδενίσει τα κρούσματα και είχε δώσει σε όλο τον πλανήτη την εντύπωση ότι ξεμπέρδεψε οριστικά με τον κορωνοϊό τις τελευταίες μέρες βλέπει το σκηνικό να αλλάζει.

Τα κρούσματα αυξάνονται και το καμπανάκι κινδύνου χτυπά δυνατά, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα, ο πιο ύπουλος εχθρός που ξεγλιστράει από τα εμβόλια αρχίζει να χτυπά (και) το Ισραήλ.
Ο Ηλίας Μόσιαλος με απλά λόγια εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στο Ισραήλ, αλλά και τη Βρετανία, που είχε επίσης πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων:

Ναι, αλλά γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί;

Και στις 2 χώρες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των άνω των 16 ετών. Φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 60% στην κοινότητα των ενηλίκων ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την Aγγλική παραλλαγή. Στο ποσοστό αυτό προσθέτουμε ένα ακόμη 10-15% όσων έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία γιατί κόλλησαν την νόσο.

Φαίνεται όμως πως αυτά τα ποσοστά αυτά (70-75%) δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα για την ινδική παραλλαγή. Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό πρέπεινα έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών).

Αυτο όμως που έχει σημασία, είναι πως η Αγγλία, που ειναι η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, είναι ταυτόχρονα η χώρα με το μικρότερο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει πως τα εμβόλια δουλεύουν.
Γιατί όμως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και στην Αγγλία και στο Ισραήλ και γιατι έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και από εμβολιασμένους;

Ο συντριπτική πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους (περίπου το 40% των ενηλίκων), στα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της ΑΖ (που αντιστοιχεί σε 4 και 8% αντίστοιχα).

Μπορεί όμως να αυξηθεί πέραν του 4% και του 8% ο αριθμός των νέων κρουσματων μεταξύ των εμβολιασμένων;

Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως εξήγησα στην αρχή, ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης. Άρα μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ θα ειναι θετικό). Το πρόβλημα βασικά με την ινδική παραλλαγή, την παραλλαγή δέλτα, θα το έχουν οι εξής 3 κατηγορίες:

1. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι

2. Τα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες στα παιδιά)

3. Το μικρο ποσοστό 4 και 8% στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και ΑΖ δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna όσον αφορά την αποτέλεσματικοτητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αλλά δεδομένων των ομοιοτήτων των εμβολίων και των στοιχείων από τα άλλα 2 εμβόλια, δεν θα περίμενα μεγάλη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ούτε για αυτά τα εμβόλια.

https://menshouse.gr/newsroom/143451/kampanaki-kindynoy-ap-to-israil-eidate-ti-symvainei-sti-no1-chora-ston-kosmo-se-emvoliasmoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου