Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Εθνική Ιταλίας: Αυτός είναι ο λόγος που φωνάζουν τόσο δυνατά στον εθνικό ύμνο

Εθνική Ιταλίας: Αυτός είναι ο λόγος που φωνάζουν τόσο δυνατά στον εθνικό ύμνο 

Πότε και γιατί άλλαξαν συνήθεια οι Ατζούρι

Η στιγμή που η εθνική Ιταλίας τραγουδάει τον εθνικό ύμνο έχει εξελιχθεί σε highlight εδώ και χρόνια, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Μπορεί να είναι και ο μόνος εθνικός ύμνος που προσελκύει

ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Οταν η εθνική Ιταλίας είναι παραταγμένη και αρχίζει να τον τραγουδάει, δεν θες να χάσεις την εικόνα. Και τον ήχο φυσικά… Οι Ατζούρι το ζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και αυτό το βλέπουμε σε κάθε παιχνίδι. Και είναι κάτι που τραβάει τους πάντες πια, αφού κάθε φορά είναι πολλές οι σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν. Ηταν, όμως, πάντα έτσι;

Η απάντηση είναι «όχι». Η εθνική Ιταλίας δεν τραγουδούσε πάντα με τέτοια θέρμη τον εθνικό ύμνο. Για την ακρίβεια, επί πολλά χρόνια δεν τον τραγουδούσε καν ομαδικά, παρά μόνο ένας-δύο παίκτες. Γεγονός που δεν άρεσε, με συνέπεια κάποια στιγμή να γίνει θέμα. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2000 από τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Οι Ιταλοί λένε ότι ο συγκεκριμένος, ούτως ή άλλως, είχε τρέλα με τον ύμνο. Βλέποντας, όμως, την εθνική του ράγκμπι να τον τραγουδάει πιο έντονα από αυτή του ποδοσφαίρου, απογοητεύτηκε.

Ετσι, πριν το Euro 2004, ζήτησε από τους παίκτες να… ανεβάσουν ντεσιμπέλ. Αυτοί, όμως, δεν το έκαναν. Η Σκουάντρα Ατζούρα συνέχισε να είναι ήρεμη την ώρα του ύμνου, αλλά αυτό σύντομα θα άλλαζε. Η πρώτη φορά που ο πλανήτης είδε τους Ατζούρι να… ξελαρυγγιάζονται την ώρα του ύμνου, ήταν στο Μουντιάλ 2006. Και ήταν μια απόφαση που δεν επιβλήθηκε από κανέναν. Ηταν μια απόφαση που πάρθηκε από τους παίκτες, οι οποίοι θέλησαν έτσι να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Η απάντηση των «διεφθαρμένων» και «μαφιόζων»

Η εθνική Ιταλίας προετοιμάστηκε για εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα στο χειρότερο δυνατό κλίμα. Με το σκάνδαλο Calciopoli να έχει ξεσπάσει, ο Τύπος είχε… ξεσαλώσει και πολλοί έμπαιναν καθημερινά στο στόχαστρο. Υπήρχαν κάποιοι, για παράδειγμα, που ζητούσαν να μην πάει στο Μουντιάλ ο Τζανλουίτζι Μπουφόν. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ήταν τζογαδόρος. Αλλοι, συμπαίκτες του Μπουφόν, ήταν «κλέφτες» λόγω του Calciopoli.

Γενικά, η ομάδα βρέθηκε στο στόχαστρο και ο διεθνής Τύπος έκανε πάρτι: Η διεφθαρμένη Ιταλία, η Ιταλία των σκανδάλων, οι κλέφτες, οι μαφιόζοι… Αυτό ήταν το κλίμα για την ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι τότε. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, η Σκουάντρα Ατζούρα αποφάσισε να υπενθυμίσει σε όλους ότι εκπροσωπεί την Ιταλία. Οι παίκτες θέλησαν να δείξουν ότι είναι εκεί για την πατρίδα τους. Οτι παίζουν για αυτή. Και ότι οι Ιταλοί δεν είναι μαφιόζοι, κλέφτες, απατεώνες και όλα τα σχετικά.

Και κάπως έτσι, από το καλοκαίρι του 2006 έγινε… must το να βλέπει κάποιος τους Ατζούρι την ώρα που τραγουδούν τον εθνικό ύμνο τους.

Διαβάστε στο italians.gr

Εθνική Ιταλίας: Ο σκόρερ που πριν έξι χρόνια πήρε μεταγραφή με 20.000 ευρώ

Εθνική Ιταλίας: Η πρώτη πρόκριση επί της Αυστρίας ήρθε κόντρα στις εντολές του Μουσολίνι

Εθνική Ιταλίας: Ο πρωταθλητής Ευρώπης και πρώτος σκόρερ της που δεν έπαιξε ποτέ σε μεγάλη ομάδα

Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της εθνικής Ιταλίας στο Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου