Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το πρώτο «αίμα» της κλιματικής αλλαγής: Η Αθήνα θα χτυπηθεί πιο σφοδρά από κάθε άλλη πρωτεύουσα απ’ τον «σιωπηλό δολοφόνο»

 Καύσωνας: Κορυφώνεται το κύμα υψηλών θερμοκρασιών - «Δύσκολη» μέρα η Τρίτη


Έρχονται δύσκολα καλοκαίρια...

Βρίσκεται στα χείλη όλων ξαφνικά. Μοιάζει να είναι η βολική και συνάμα η πιο άβολη εξήγηση για κάθε κλιματολογικό φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι κοινωνίες. Τα οικολογικά κινήματα που μίλησαν περί αυτής τα προηγούμενα χρόνια απαξιώθηκαν αλλά ο κώδωνας του κινδύνου που χτύπησαν πλέον μοιάζει αντικειμενικά εύστοχος.

Οι κυβερνήσεις την χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να αποποιηθούν μια σειρά δικών τους ευθυνών και το μόνο σίγουρο είναι πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στην ατζέντα πολλών πολιτικών ρευμάτων και θα γίνει αντικείμενο πολιτικών συγκρούσεων η διαχείρισή της. Το μόνο βέβαιο είναι πως μια ουσιαστική συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αναφορικά με αυτή. Ειδικά, στην Ελλάδα. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της.

Ο λόγος για την κλιματική αλλαγή που πλέον είναι κοινώς ομολογημένο ότι θα μας απασχολήσει στη χώρα μας. Ένα πρόσφατο άρθρο του Guardian έρχεται να το επιβεβαιώσει άλλωστε καθώς σύμφωνα με αυτό, η Αθήνα αναμένεται να γίνει η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα χτυπηθεί πιο βάναυσα από κάθε άλλη από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το φετινό ελληνικό καλοκαίρι άλλωστε υπήρξε ενδεικτικό: στα μέρη καταγράφηκε μέσα στον Αύγουστο η θερμοκρασία ρεκόρ των 47,1 βαθμών Κελσίου, γεγονός που άλλωστε έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν το ελληνικό καλοκαίρι του 2021. Το φετινό με τους τους παρατεταμένους καύσωνες αναμένεται να είναι απλά μια εικόνα από το μέλλον, μια ενδεικτικ΄β «γεύση» για το τι περιμένει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όσο η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, η Αθήνα αναμένεται να ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε ήδη στην βρετανική εφημερίδα «Observer» για το γεγονός. «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένους καύσωνες», ήταν τα ακριβή λόγια του. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ακριβώς εξαιτίας όλων αυτών των εκτιμήσεων -που πλέον φλερτάρουν με το να γίνουν βεβαιότητες…- πολύ σύντομα να εδραιωθεί η ονοματοδοσία και η κατηγοριοποίηση των περιόδων καύσωνα, έτσι ώστε οι θεσμοί και η κοινωνία να προσαρμόζονται πιο εύκολα και να προετοιμάζονται πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης.

«Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα. Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι» τόνισε χαρακτηριστικά στον «Observer» ο Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο η ονοματοδοσία των κυμάτων καύσωνα ενδέχεται να αποδειχθεί πιο δύσκολη από όσο φαίνεται, αφού μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της όχι μόνο την θερμοκρασία αλλά και την πυκνότητα πληθυσμού που επικρατεί και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή.

Πάντως, αυτό που διαβεβαιώνεται από τα χείλη των ειδικών και μοιάζει να είναι ένα σημείο αισιοδοξίας στο όλο ζήτημα είναι πως είναι πολύ πιο εύκολη η πρόβλεψη ενός καύσωνα σε σχέση με τις καταιγίδες και αυτό ισχύει τόσο όσον αφορά την έντασή του, όσο και αναφορικά με τη διάρκειά του. Εκεί που καταλήγουν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες που ξεπερνάνε τους 40 βαθμούς συνεχίζουν να διαρκούν για πάνω από μια εβδομάδας, τότε το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα…

https://menshouse.gr/ellada/145615/to-proto-aima-tis-klimatikis-allagis-i-athina-tha-chtypithei-pio-sfodra-apo-kathe-alli-proteyoysa-ap-ton-siopilo-dolofono

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου