Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Zabihullah Mujahid: Ποιος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν που αποτελούσε μυστήριο για 14 χρόνια

    

Ο Zabihullah Mujahid κατάφερε να κρύβεται για 14 χρόνια. Τώρα εμφγανίζεται κάθε μέρα, στις συνεντεύξεις Τύπου των Ταλιμπάν.
Ο Zabihullah Mujahid κατάφερε να κρύβεται για 14 χρόνια. Τώρα εμφγανίζεται κάθε μέρα, στις συνεντεύξεις Τύπου των Ταλιμπάν. @2021 AP PHOTO/RAHMAT GUL

Αυτός που αναλαμβάνει τις συνεντεύξεις Τύπου των Ταλιμπάν λέγεται Zabihullah Mujahid. Δουλεύει στο γραφείο Τύπου από το 2007. Έως την προηγούμενη Τρίτη κανείς δεν ήξερε το πρόσωπο του. Ποιος είναι και πώς βρέθηκε σε αυτό το πόστο.

Ο Zabihullah Mujahid εργάζεται στο γραφείο Τύπου των Ταλιμπάν

από το 2007. Έως την Τρίτη 17/8 του 2021 ουδείς ήξερε πώς είναι. Οι Αμερικανοί ήταν πεπεισμένοι πως δεν πρόκειται για άνθρωπο, αλλά για όνομα που χρησιμοποιούν Ταλιμπάν που μιλούν με τα media παγκοσμίως.

Από όταν παρουσιάστηκε στο λαό -μετά την κατάληψη της Καμπούλ- ο Mujahid, δεν έχει σταματήσει να βγαίνει μπροστά στις κάμερες.

Την Παρασκευή 27/8 κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, για να πει πως “προσωρινά οι εργαζόμενες γυναίκες θα μείνουν στα σπίτια τους, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα συστήματα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια τους”. Διευκρίνισε ότι οι άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας “δεν έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο πώς να τις διαχειρίζονται. Δεν ξέρουν καν πώς να τους μιλούν. Έως τότε διασφαλίσουμε τα βασικά, οι γυναίκες θα μείνουν σπίτι”.

Πάμε τώρα, να δούμε ποιοι έχουν επιλεγεί κατά καιρούς για εκπρόσωποι Τύπου των εξτρεμιστών.

Οι Ταλιμπάν έχουν εκπρόσωπο Τύπου από το 2004. Ο πρώτος στον οποίο ανατέθηκε η δουλειά ήταν ο Latifullah Hakimi. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2005, από Πακιστανούς αξιωματικούς. Αφέθηκε ελεύθερος το Μάρτιο του 2007, με άλλους τέσσερις φυλακισμένους 'συναγωνιστές' του, ώστε να απελευθερωθεί ο Ιταλός ανταποκριτής πολέμου της Repubblica, Daniele Mastrogiacomo.

Παρένθεση: αρχικά οι Ταλιμπάν πίστευαν πως ο Matsrogiacomo είναι αξιωματικός της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν ανακάλυψαν τι είναι πραγματικά, απαίτησαν από την Ιταλία να αποσύρει τα στρατεύματα που είχε στείλει στο Αφγανιστάν. Οι γείτονες αρνήθηκαν, έκαναν απόπειρα επικοινωνίας με τους εξτρεμιστές και διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. Ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις, οι Ταλιμπάν κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο οποίο αποκεφάλισαν τον Αφγανό μεταφραστή που συνόδευε τον Matsrogiacomo (και επίσης είχε συλληφθεί), με τον Ιταλό να κάνει έκκληση στις ιταλικές αρχές να παρέμβουν. Εν τέλει, έγινε η ανταλλαγή.

Προσοχή, στο video που ακολουθεί υπάρχουν σκληρές εικόνες.

Πίσω στον πρώτο εκπρόσωπο Τύπου, είχε ξεκινήσει την καριέρα του ενημερώνοντας τον πλανήτη πως οι Ταλιμπάν ήταν υπεύθυνοι για την κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου -τον Ιούνιο του 2005- που σκότωσε 16 μέλη του στρατού. Ήταν οι περισσότερες απώλειες που είχε ζήσει έως τότε η επιχείρηση “Εισβολή για το Συνασπισμό”.

Μετά τη σύλληψη του, το κενό κάλυψαν οι Yousef Ahmadi και Muhammad Hanif. Το κύριο εργαλείο που είχαν στη διάθεση τους για επικοινωνία με τα media ήταν το email. Μετά τον εντοπισμό και την εκτέλεση του Abu Musad al-Zarqawi (ηγέτη της al-Qaeda στο Ιράκ) από τους Αμερικανούς, τον Ιούνιο του 2006, ο Hanif διάβασε -μέσω δορυφορικής κλήσης- σε media μήνυμα του ηγέτη των Ταλιμπάν, Mullah Omar. Σε αυτό χαρακτήρισε τον al-Zarqawi ως μάρτυρα, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν θα αποδυναμωθούν οι γενικές προσπάθειες εναντίον της Δύσης.

Το Γενάρη του 2007 ο Hanif συνελήφθη από την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας του Αφγανιστάν. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο, από την ανάκριση του. Σε αυτό έλεγε πως ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μullah Omar βρισκόταν στην πόλη Quetta, υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν. Στα τέλη του Νοέμβρη του 2008 δολοφονήθηκε μαζί με τρεις συγγενείς του, στο σπίτι του.

Τη δουλειά του στο γραφείο Τύπου ανέλαβε ο Zabihullah Mujahid, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όσα γίνονται στα βόρεια, τα ανατολικά και το κέντρο του Αφγανιστάν. Για τα υπόλοιπα την ευθύνη έχει ο Ahmadi. Προφανώς έχουν και συνεργάτες, αλλά οι συγκεκριμένοι είναι υπεύθυνοι.

Σημείωση: Το Νοέμβριο του 2012, ο Yousef Ahmadi είχε χρησιμοποιήσει κατά λάθος το CC αντί του BCC σε αποστολή email ανακοίνωσης Τύπου των Ταλιμπάν. Έτσι εξέθεσε ονόματα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις περισσότερων από 400 επαφών των Ταλιμπάν. Μεταξύ τους ήταν δημοσιογράφοι, αλλά και νομοθέτες, ένας κυβερνήτης επαρχίας, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και Συμβουλευτική Επιτροπή του Αφγανιστάν.

Έως τις 17 Αυγούστου ουδείς ήξερε πώς είναι φατσικώς ο Mujahid. Έλεγε πως για λόγους ασφαλείας δεν εμφανιζόταν πουθενά. Ο αμερικανικός στρατός έλεγε από το 2011 πως δεν είναι πρόκειται για συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά για όνομα που χρησιμοποιούν πολλοί που δηλώνουν εκπρόσωποι Τύπου των Ταλιμπάν. Διάφοροι δημοσιογράφοι ωστόσο, αναγνώρισαν τη φωνή του.

Tι έχει υποστηρίξει κατά καιρούς

Το 2008 είχε υποστηρίξει ότι είναι μεσήλικας και πατέρας πολλών παιδιών. Για να είναι βέβαιος πως θα παραμείνει ζωντανός, άλλαζε διαρκώς τόπο διαμονής. Επίσης, υποστήριζε πως έχει master στις θρησκευτικές σπουδές -ποτέ δεν είπε από πού το πήρε “για λόγους ασφαλείας;”. Μπήκε στους Ταλιμπάν ως χαμηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφοριών και βρήκε το δρόμο του για το γραφείο Τύπου.

Επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, με τηλεφωνικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα και emails. Ενίοτε χρησιμοποιούσε και το Twitter. Μέσω αυτού ενημέρωσε πως οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση που είχε γίνει στο κέντρο εκπαίδευσης της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (είχαν σκοτωθεί 100 άνθρωποι), το Μάρτιο του 2017 και για την επίθεση σε στρατιωτική βάση του Αφγανιστάν που σκότωσε 30, το Νοέμβριο του 2020. Τον Ιούλιο του 2021 απολογήθηκε για το θάνατο δημοσιογράφου του Reuters, στην ανταλλαγή πυρών με τις αφγανικές δυνάμεις. Διευκρίνισε πως οι Ταλιμπάν δεν γνώριζαν πως υπήρχε δημοσιογράφος στην εμπόλεμη ζώνη και ζήτησε από όλα τα media να ενημερώνουν για την ύπαρξη εκπροσώπων τους “ώστε να τους φροντίζουμε ιδιαίτερα”.

Την Τρίτη 17/8 ο Mujahid εμφανίστηκε ενώπιον κάμερας, για πρώτη φορά, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Καμπούλ, για να πει πως οι Ταλιμπάν θέλουν την ειρήνη και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών. Τον σύστησε ο συνεργάτης του, Yousef Ahmadi. Την Παρασκευή 27/8 δήλωσε πως “θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον” και ενημέρωσε ότι απαγορεύεται εκ νέου η μουσική σε δημόσιους χώρους. Είπε και ότι οι εργαζόμενες γυναίκες “θα μείνουν προσωρινά” στα σπίτια τους “γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν εκπαιδευτεί για να τις διαχειρίζονται”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου