Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσει η Ελλάδα τη στάση της έναντι της Τουρκίας και έναντι όλων όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή - Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις;
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν εγράφη σε μερίδα του ελληνικού Τύπου ότι δήθεν ο Ερντογάν είναι
ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να επιδιώξει μια επικοινωνία σε αυτό το δύσκολο timing με τις πυρκαγιές και την ένταση στο Αφγανιστάν.Όπως όμως έχει αποδειχθεί «ο λύκος την τρίχα αλλάζει, οπλή δεν αλλάζει». Μετά το ναυάγιο του Τζο Μπάιντεν στην αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, το καθεστώς Ερντογάν αισθάνεται σαφώς πιο ισχυρό όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και έναντι ολόκληρης της Ευρώπης. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή στέλνει σαφές μήνυμα ότι η άλλοτε υπερδύναμη δεν ενδιαφέρεται πλέον για το γεωστρατηγικό σκάκι ούτε στην Ανατολή, ούτε βεβαίως στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα πέφτουν στο κενό όλες οι εγχώριες πολιτικές αναλύσεις που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν θα ήταν ένας αδύναμος κρίκος.
Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πιο ισχυρός από την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ. Μια μόλις ημέρα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις και εμμένει στη θέση της να μην δεχτεί πρόσφυγες μετά το χάος στο Αφγανιστάν. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, εξαπολύει με δημόσιες δηλώσεις του σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας και δεν δίστασε να μιλήσει για... βαρβαρότητα των Ελλήνων.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, σε χθεσινές του δηλώσεις, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, ακόμα κι αν τις δοθούν κονδύλια για αυτό, τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων». Παράλληλα, μέσω της Ελλάδος, επιτέθηκε στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι Έλληνες λιμενικοί βυθίζουν σκάφη με πρόσφυγες. Μίλησε για βαρβαρότητα των Ελλήνων στην οποία «κλείνει τα μάτια η ΕΕ» και συνόψισε πως εάν η Ευρώπη δεν κάνει αυτά που της αναλογούν, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την Τουρκία το να αποδέχεται πρόσφυγες.
Πολεμική ρητορική, όσον αφορά την χώρα μας, υιοθέτησε σε σημερινές του δηλώσεις και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, παρά τη συνομιλία Μητσοτάκη- Ερντογάν, για άλλη μια φορά ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών. Ο Χουλουσί Ακάρ «στοχοποίησε» εκ νέου το Καστελόριζο και αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας που ενοχλούν την Τουρκία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, είναι μάταιος κόπος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η ρητορική των Τούρκων θα γίνει ακόμα πιο επιθετική παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης στο Αιγαίο, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Κάτι τέτοιο βεβαίως, ιστορικά είναι ασταθές και ανυπόστατο, ακόμα κι αν η Ελλάδα μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση... Για όσους έχουν ασθενή μνήμη θυμίζω ότι στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία του τόπου μας, δύο φορές χρειάστηκε να παρέμβουν οι ΗΠΑ σε ελληνοτουρκική κρίση. Και στις δυο περιπτώσεις επενέβησαν υπέρ της Τουρκίας! Το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο όπου η CIA φρόντισε να μην πάνε στο νησί ελληνικά στρατεύματα και το φιάσκο της γενικής επιστράτευσης, αλλά και το 1996 στα Ίμια με το κατάπτυστο «no ships, no troops, no flags».
Η Ιστορία όπως ξέρετε επαναλαμβάνεται και πάντα ως κακόγουστο αστείο... Η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει κανένα «ιππικό» για να τη σώσει και πρέπει άμεσα να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή στην ασφάλεια της λεκάνης της Μεσογείου και της Ανατολής με τις μεγάλες δυνάμεις που φαίνονται διατεθειμένες να παρακολουθήσουν στενά τα όσα τεκταίνονται στη γειτονιά μας. Η Κίνα και η Ρωσία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα και η Ελλάδα πρέπει να έχει μάτια και αυτιά, ανοικτά... Ο φόβος να μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις είναι ορατός... Να μείνουμε δηλαδή με την «μπουκάλα» των διερευνητικών στο χέρι.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου