Είναι ενδεικτικό πως έχοντας περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, η Κούβα μετράει από την αρχή της πανδημίας 8.317 θανάτους ενώ η χώρα μας έχει ξεπεράσει τους 20.000 και φυσικά βρίσκεται πολύ πιο πίσω σε επίπεδο εμβολιασμού: στην Κούβα, από τους 11,2 εκατομμύρια κατοίκους της έχουν εμβολιαστεί πλήρως οι 9,5! Και όλα αυτά με εμβόλια που έχουν ανακαλυφθεί και παρασκευαστεί αποκλειστικά στο εσωτερικό της!
Άλλωστε, όταν ξεκίνησε η πανδημία, η Κούβα αποφάσισε να μην περιμένει από τον υπόλοιπο κόσμο να αναπτύξει εμβόλια. Οι αρμόδιες αρχές άλλωστε γνώριζαν πως το 60χρονο οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της, θα της δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα. «Ήταν το καλύτερο, για την προστασία του πληθυσμού μας, το να είμαστε ανεξάρτητοι», δήλωσε πρόσφατα ο Βιθέντε Βέρεζ Μπενκόμ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay στην Αβάνα.
Τόσο το Ινστιτούτο Finlay όσο και τα άλλα κρατικά κέντρα βιοτεχνολογίας της Κούβας άρχισαν να αναπτύσσουν τα δικά τους εμβόλια για τον κορωνοϊό περίπου με την έναρξη της πανδημίας με την ελπίδα ότι τουλάχιστον ένα από αυτά θα ήταν άμεσα αποτελεσματικό. Το στοίχημά τους απέδωσε καρπούς: σε μια ανακοίνωση της 6ης Νοεμβρίου γνωστοποιήθηκε πως ένα από τα εμβόλια του ινστιτούτου Finlay, το Soberana 02, είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορωνοϊό. Το εντυπωσιακό είναι πως το εν λόγω εμβόλιο ο συνδυασμός φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό και ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που προκάλεσε τεράστια αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων σε όλο τον κόσμο και τώρα αντιπροσωπεύει σχεδόν όλα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κούβα.
Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να εξάγει τα εγχώρια εμβόλιά της στη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, το Ιράν και τη Νικαράγουα και έχει αιτηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την έγκρισή τους, γεγονός που θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διάθεσής τους σε όλο τον κόσμο: ίσως τελικά, η λύση ενάντια στον κορωνοϊό να εμπεριέχεται στα θαυμαστά επιτεύγματα που έχει πετύχει η επιστημονική κοινότητα της Κούβας.
Ο Βερέζ Μπένκομο τονίζει ότι το Ινστιτούτο Finlay μπορεί να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις από το Soberana 02 το μήνα. Για να δοκιμάσουν περαιτέρω το εμβόλιο, αυτός και οι συνάδελφοί του συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο Παστέρ στην Τεχεράνη κάνοντας μια παρόμοια δοκιμή σε 24.000 κατοίκους του Ιράν και σύντομα πρόκειται να δημοσιεύσουν τα σχετικά αποτελέσματα.
Το εμβόλιο Abdala του Ινστιτούτου CIGB κάνει επίσης σημαντικά βήματα. Όπως και με το Soberana 02, η τεχνολογία πίσω από αυτό είναι προσαρμοσμένη σε ένα εμβόλιο που προϋπήρχε για την ηπατίτιδα Β, που έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί η Κούβα εδώ και πολλά χρόνια. Ο ερευνητής του CIGB, Μεράρδο Πουγιόλ Φερέρ λέει ότι οι συνολικά 24 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί στους πολίτες της Κούβας, έχουν δώσει στους ερευνητές ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων με το οποίο μπορούν να παρακολουθούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αποτέλεσμα οι συνταγές να προσαρμόζονται άμεσα στις μεταλλάξεις.
Ποιος ξέρει; Ίσως το 2022 να είναι η χρονιά της Κούβας. Ειδικά αν γίνει ο φάρος της παγκοσμιας λύσης στον εφιάλτη της πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου