Η Μπόντο Γκλιμτ, εκ των βορειότερων ομάδων της Νορβηγίας, μετά το περυσινό της πρωτάθλημα, φέτος εντυπωσιάζει στο νεοσύστατο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Το Μπόντο είναι μια πανέμορφη νορβηγική πόλη στον Αρκτικό Κύκλο και ανήκει στην περιφέρεια του Σάλτεν. Πρόκειται για μια από τα πιο εκσυγχρονισμένα μέρη της χώρας, με εξαιρετικές υποδομές, πανέμορφα τοπία, που πρόκειται να αποτελέσει την

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Κουλτούρας και Πολιτισμού για το 2024.

Μέχρι ωστόσο να γίνει κι επίσημα αυτό, οι περίπου 50,000 κάτοικοι της περιοχής έχουν πλέον να υπερηφανεύονται για την ποδοσφαιρική ομάδα του τόπου τους. Με πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από αυτόν της Χίου, αρκετή όρεξη και πολλά χρόνια μελέτης και ανάπτυξης, η Μπόντο Γκλιμτ έχει βρει την κατάλληλη «φόρμουλα» για να βάλει τον νορβηγικό βορρά στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Μπόντο είναι μέρος της επαρχίας του Νόρντλαντ, στην οποία επίσης υπάγονται και άλλες μικρότερες πόλεις, όπως το Νάρβικ και το Μόσγιοεν. Αρκετές από αυτές είχαν ιδρύσει τις δικές τους ποδοσφαιρικές ομάδες στα τέλη της δεκαετίας του 1900, ωστόσο εκείνο παρέμενε αδρανές συνολικά σε αθλητικό επίπεδο. Όλα όμως άλλαξαν το 1916, όταν και ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Γκλίμτ με έδρα το Μπόντο.

 

μπόντο σέλτικ

«Γκλιμτ» στα νορβηγικά σημαίνει αστραπή και σαν τέτοια ξεκίνησε να εμφανίζεται στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο της Βορείου Νορβηγίας. Μέχρι εκεί περιορίστηκε έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Φυσικά όχι λόγω ανικανότητας, αλλά γιατί η εγχώρια ομοσπονδία είχε επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο στο Νότιο και Κεντρικό κομμάτι της χώρας, ενώ το Βόρειο παρέμενε απομονωμένο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί.

Συν τοις άλλοις, κανείς δεν πίστευε ότι οι εκεί ομάδες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν αυτές της ενδοχώρας, μην επιτρέποντάς τους να προβιβαστούν στην πρώτη κατηγορία. Τα «σύνορα» άργησαν να ανοίξουν, όμως σταδιακά το κατάφεραν. Αρχικά, το 1963, οι ομάδες από την βόρεια Νορβηγία απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής στο εγχώριο κύπελλο. Στο ντεμπούτο τους στην διοργάνωση, αποδείχθηκε ότι τελικά αρκετές ήταν αξιόμαχες. Φερειπείν η Μπόντο, έφτασε μέχρι και τον 4ο γύρο του θεσμού, αφήνοντας εκτός και την ισχυρή Ρόζενμποργκ!

Με αυτά τα δεδομένα η ομοσπονδία δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριλάβει σύντομα κι αυτούς τους συλλόγους στην προκήρυξη της πρώτης κατηγορίας της χώρας. Πήρε σχεδόν μια δεκαετία για να υλοποιηθεί, όμως το 1972 οι ομάδες από τον βορρά αποκτούν το δικαίωμα της ανόδου, μέσα από ένα πολύ ιδιότροπο σύστημα.

 

μπόντο σέλτικ

Εκείνη την περίοδο η Νορβηγία είχε τρεις ομίλους στην δεύτερη κατηγορία. Οι δυο αφορούσαν ομάδες από το νότιο και το κεντρικό κομμάτι και ο τρίτος το βόρειο. Στους δυο πρώτους, οι πρωταθλητές έπαιρναν την άνοδο απευθείας, όμως στον βορρά, ο πρωταθλητής έπρεπε να παίξει δυο αγώνες μπαράζ με τους δεύτερους των άλλων ομίλων (ναι και με τους δυο)! Το περίεργο αυτό σύστημα ξίνισε πολλούς Νορβηγούς, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν το 1975, όταν η Μπόντο της δεύτερης κατηγορίας έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το Κύπελλο.

Η κατάκτηση αυτή, ήταν ουσιαστικά ο αντίλογος στις τελευταίες αντιρρήσεις της ομοσπονδίας, η οποία το 1979, άνοιξε εντελώς τον «δρόμο» και στις υπόλοιπες ομάδες, δίνοντας ισάξιες ευκαιρίες. Έκτοτε, καμία άλλη ομάδα από τον βορρά δεν κατάφερε να «συγκλονίσει» έτσι το ποδόσφαιρο της χώρας. Η Μπόντο Γκλιμτ και η Μιόλνερ περιορίστηκαν σε ρόλο «κομπάρσου» στην πρώτη κατηγορία, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, την εμφάνισή της έκανε και η Τρόμσο, με σχεδόν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Φυσικά και οι τρεις έμειναν μακρυά από διακρίσεις, με εξαίρεση δυο κύπελλα της Τρόμσο την δεκαετία του ’90 και ένα από την Μπόντο τo 1993. Έκτοτε παρέμεινε μια απλή «θαμώνας» της Ελίτεσεριεν, ενώ αρκετές χρονιές την βρήκαν και στην δεύτερη κατηγορία. Τελευταία φορά που γνώρισε τον υποβιβασμό ήταν το 2016, αλλά κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια».

 

μπόντο σέλτικ

Κάπου εκεί εμφανίζεται στο προσκήνιο ο σημερινός προπονητής του συλλόγου, Κγέτιλ Κνούτσεν. Ο 53χρονος Νορβηγός, μέχρι εκείνο το διάστημα, βρισκόταν απλά στο τεχνικό επιτελείο, ως βοηθός του Άασμουντ Μπγιόρκαν. Όταν αυτός αποχώρησε εξαιτίας ενός… στοιχήματος, ο Κνούτσεν εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και κάθισε στον πάγκο του συλλόγου, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα οδηγώντας τον σε επιτυχίες, με ποσοστό νικών 55,78% και μόλις 26 ήττες σε 147 παιχνίδια!

Για να φτάσουμε όμως στο σήμερα, πρέπει να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο χθες. Όπως ανέφερα προηγουμένως, ο Μπγιόρκαν είχε βάλει ένα στοίχημα με την διοίκηση. «Αν ανεβάσω την ομάδα ξανά στην Ελίτεσεριεν, θα αποχωρήσω για να γίνω τεχνικός διευθυντής», είπε στον πρόεδρο του συλλόγου, αυτολεξεί. Ο πρώην προπονητής προφανώς κέρδισε, παραμένοντας μέχρι και σήμερα τεχνικός διευθυντής στην ομάδα, ενώ είναι κι αυτός που όρισε τον Κνούτσεν ως διάδοχό του.

Την πρώτη χρονιά, διατήρησε την ομάδα στην πρώτη κατηγορία με άνεση, ενώ την αμέσως επόμενη οι πρώτες «εκπλήξεις» ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνιση τους. Η μικρή Μπόντο θα τερμάτιζε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, μόνο πίσω από την Μόλντε. Πολλοί πίστευαν πως ήταν απλά μια σύμπτωση, όμως μόλις ξεκινούσε η «εκτόξευση».

 

μπόντο σέλτικ

Την χρονιά του ξεσπάσματος της πανδημίας, «μούδιασε» η παγκόσμια οικονομία. Ανεπηρέαστοι δεν έμειναν ούτε οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, που αποδέσμευαν παίκτες και προσωπικό, βλέποντας τα έσοδα να μειώνονται δραματικά. Η Μπόντο Γκλιμτ όμως δεν ακολούθησε αυτήν την νόρμα. Όχι απλά δεν απέλυσε κανέναν, αλλά αντιθέτως προσέλαβε έναν πρώην πιλότο μαχητικού αεροσκάφους (!) στον ρόλο του πνευματικού προπονητή, με τον ίδιο να πραγματοποιεί συνεδρίες πριν και μετά τους αγώνες και να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες.

Επιπλέον, όταν οι άλλοι είχαν σταματήσει να προπονούνται, ο Κνούτσεν κάλεσε τους παίκτες να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση, προετοιμαζόμενοι για όταν το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε ξανά. Υπό αυτές τις συνθήκες ήρθε και το πρώτο πρωτάθλημα στην βόρεια Νορβηγία. Η Μπόντο έφτασε ακούραστα τους 81 βαθμούς έναντι μόλις 62 της Μόλντε, με 103 γκολ υπέρ, 32 κατά και τους Σάλτνες, Ζίνκερναγκελ, Χάουγκε και Γιούνκερ να σκοράρουν 72 τέρματα!

Η ομάδα όχι μόνο πήρε τα ποδοσφαιρικά ηνία της Νορβηγίας, αλλά προσέγγισε και τα μάτια της υπόλοιπης Ευρώπης. Οι παίκτες της έγιναν «ατραξιόν», με πλήθος απεσταλμένων από διάφορες ομάδες να συρρέουν στον αγωνιστικό χώρο του Ασπμίρα, γενόμενη έτσι, ένα ανερχόμενο selling club. Φέτος τα πράγματα ήταν περισσότερο «μαζεμένα», με την Μπόντο να κατακτάει εκ νέου το πρωτάθλημα, αλλά μόλις με τρεις βαθμούς διαφορά από την Μόλντε.

 

μπόντο σέλτικ

Το «θαύμα» της θα το έκανε αυτή τη φορά στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Λέγκια Βαρσοβίας στον πρώτο προκριματικό γύρο, η συνέχεια την βρήκε στο νεοσύστατο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Στα προκριματικά κατάφερε να περάσει από τους «σκοπέλους» των Βαλούρ, Πριστίνα και Ζαλγκίρις και βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Στον δρόμο της βρήκε την Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά και τις σαφώς εμπειρότερες Ζόρια Λουγκάνσκ και ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Δεν ηττήθηκε από καμία. Εκεί μάλιστα που την έμαθαν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι, ήταν στο «εκκωφαντικό» 6-1 επί της ιταλικής ομάδας. Στον επαναληπτικό του Ολίμπικο, θα μπορούσε να είχε ζευγαρώσει τις νίκες, αλλά το γκολ του Ιμπάνιεζ στο 84′ κράτησε τον αγώνα στο 2-2. Η Ρόμα στην πρώτη θέση και την φάση των «16», ενώ οι Νορβηγοί θα πρέπει να περάσουν έναν ακόμη γύρο για να φτάσουν εκεί.

Κατά πάσα πιθανότητα θα τα καταφέρουν. Αντίπαλος σε αυτόν τον «άτυπο» νοκ άουτ γύρο είναι η Σέλτικ των Ποστέκογλου, Γιακουμάκη και των τεσσάρων Ιαπώνων, που έχουν γίνει ανάρπαστοι. Κανείς από αυτούς δεν κατάφερε να σταματήσει την παρέα μερικών «ψαράδων» στο πρώτο παιχνίδι, την ώρα που οι αιώνιοι αντίπαλοι Ρέιντζερς έπαιρναν ένα απίστευτο διπλό στο απέναντι στην Ντόρτμουντ στην Γερμανία.

 

μπόντο σέλτικ

Η Μπόντο Γκλιμτ ήταν εντυπωσιακή στο Σέλτικ Παρκ και νίκησε με 1-3, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα στην Νορβηγία έχει τελειώσει εδώ και δυο περίπου μήνες και οι επόμενες εγχώριες υποχρεώσεις στο κύπελλο επιστρέφουν τον Μάρτιο. Παρά την απουσία αγώνων η Μπόντο εμφανίστηκε ανεπηρέαστη και πλέον υποδέχεται την Πέμπτη τους Σκωτσέζους στο Ασπμίρα για την ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγάλου θριάμβου!

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης

https://eyap.gr/mponto-gklimt-oi-psarades-pou-epiasan-sta-dixtya/