Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ιταλικό ποδόσφαιρο: Το γκολ νίκης στο 90′ που δεν πανηγύρισε κανείς και ο σκόρερ που έφυγε νύχτα

Ιταλικό ποδόσφαιρο: Το γκολ νίκης στο 90′ που δεν πανηγύρισε κανείς και ο σκόρερ που έφυγε νύχτα 

Η ιστορία του Τούτα και του γκολ που δεν έπρεπε να βάλει στο Βενέτσια - Μπάρι

Ηταν 24 Ιανουαρίου 1999 όταν σε ένα Βενέτσια – Μπάρι έγινε μία από τις πιο περίεργες ιστορίες στο ιταλικό ποδόσφαιρο, αφού γκολ νίκης στο 90′ αντιμετωπίστηκε σαν τραγωδία.

Το καλοκαίρι του 1998 η Βενέτσια ανακοινώνει τη μεταγραφή του Μοασίρ Μπαστός ή αλλιώς Τούτα. Μια μεταγραφή η οποία, βασικά,

πέρασε απαρατήρητη. Από τη μία, επειδή εκείνα τα χρόνια έπαιζαν παικταράδες και παικταράδες στην Ιταλία, άρα ένας 24χρονος άσημος Βραζιλιάνος πέρασε απαρατήρητος. Από την άλλη, στην ομάδα υπήρχε ο Αλβαρο Ρεκόμπα ως δανεικός από την Ιντερ, αλλά και ο Φίλιπο Μανιέρο. Ο Τούτα, επομένως, δεν ξετρέλανε κανέναν όταν πάτησε το πόδι του στην Ιταλία. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί εκείνη τη στιγμή και πάνω απ’ όλα ο ίδιος, ότι θα τρελαίνονταν όλοι από χαρά όταν θα έφευγε. Μόλις ένα χρόνο μετά. Και ο λόγος για τον οποίο έφυγε κακήν κακώς θα ήταν το γεγονός ότι θα έβαζε ένα… γκολ νίκης στο 90′.

Τρελό; Ναι, ακόμη και για το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει ζήσει τρέλες και τρέλες. Και συνεχίζει να τις ζει. Η μέρα, λοιπόν, που στοίχειωσε για πάντα τον Τούτα ήταν η 2η Ιανουαρίου 1999. Το πρόγραμμα έλεγε Βενέτσια – Μπάρι και ήταν ένα ματς που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητο. Οι δύο ομάδες, άλλωστε, δεν ήταν ούτε στις πρώτες θέσεις, ούτε στις τελευταίες. Επίσης, υπήρχαν άλλοι τέσσερις μήνες ως το τέλος της σεζόν. Τι θα μπορούσε, επομένως, να συμβεί ώστε να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα ένα τέτοιο παιχνίδι; Κι όμως, συνέβη το απίθανο.

Με το σκορ στο 1-1, ο προπονητής των γηπεδούχων, Βάλτερ Νοβελίνο, περνάει ως αλλαγή τον Τούτα. Και με το που πατάει στον αγωνιστικό χώρο ο Βραζιλιάνος, ακούει το εξής από τον Μανιέρο: «Μη βάλεις γκολ, πρέπει να λήξει 1-1». Και όλα έδειχναν πως όντως έτσι θα έληγε. Μέχρι που ήρθε το 90ο λεπτό: Εκτέλεση φάουλ με γέμισμα, κεφαλιά του Τούτα, 2-1 και… όλοι πάγωσαν. Ο Βραζιλιάνος είναι ο μόνος που πανηγυρίζει, οι συμπαίκτες του έχουν σαστίσει και οι φιλοξενούμενοι χειροκροτούν ειρωνικά… Ο Τούτα προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε, αλλά δυσκολεύεται. Και η δυσκολία του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λίγα λεπτά μετά, στη φυσούνα, όταν οι συμπαίκτες του είναι έξαλλοι.

Η… αναδίπλωση του Μανιέρο και η έρευνα – εξπρές

Η εικόνα των παικτών της Βενέτσια που έχουν παγώσει μετά το γκολ νίκης, όπως είναι λογικό, προκαλεί απορίες σε όλους. Και οι απορίες αρχίζουν να γίνονται υποψίες, όταν αρχίζουν όλοι να σκέφτονται με πιο καθαρό μυαλό. Αντιλαμβανόμενος ότι θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, ο Μανιέρο φροντίσει να προχωρήσει σε… διευκρίνιση, πριν μιλήσει ο Τούτα στις αρμόδιες Αρχές. «Οταν μπήκε του είπα ότι δεν πρέπει να φάμε γκολ, ότι το 1-1 ήταν καλό αποτέλεσμα». Η Ομοσπονδία δεν μπορεί παρά να αρχίσει έρευνα για το συμβάν, αλλά αυτή τελικά θα κλείσει πολύ γρήγορα.

Σε αυτό βοήθησε και η κατάθεση – παρωδία του Τούτα, ο οποίος επικαλείται άγνοια της ιταλικής γλώσσας. Αρνείται να καταθέσει, τελικά το κάνει απαντώντας μονολεκτικά, γενικά γίνεται ένα… show. Ενα κακόγουστο show, όμως, το οποίο θα λάβει τέλος άμεσα. «Η έρευνα διήρκεσε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται κανείς για να πει τη λέξη Τούτα», γράφει χαρακτηριστικά η πολιτική Corriere della Sera.

Οι αρμόδιοι, φυσικά, έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Εχουν καταλάβει τη συμφωνία των παικτών των δύο ομάδων για ισοπαλία. Δεν υπάρχει, όμως, καμία απόδειξη για αυτό. Ετσι, αν και όλοι ξέρουν, η έρευνα κλείνει σε χρόνο – ρεκόρ. Οπως σε χρόνο – ρεκόρ έφυγε και ο Τούτα από το ιταλικό ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν.

«Αυτό το παιχνίδι ήταν στημένο. Θυμάται τα πάντα, ειδικά το χάος μετά τη λήξη. Ημασταν μπροστά με 1-0 και μετά την ισοφάριση της Μπάρι σταμάτησαν όλοι να παίζουν. Κοίταξα τον Φάμπιο Μπίλισα, έναν άλλο Βραζιλιάνο που ήταν μαζί μου στον πάγκο. Ούτε αυτός μπορούσε να καταλάβει τι γινόταν. Οταν έβαλα το γκολ της νίκης οι συμπαίκτες μου δεν πανηγύρισαν. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Οταν είδα μετά στην τηλεόραση τη φάση, πρόσεξα ότι ένας συμπαίκτης μου τραβούσε τα μαλλιά του και μετά… έκανε πώς πανηγύριζε. Επαιζα μια ζωή ποδόσφαιρο, σε όλες τις κατηγορίες. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο. Μια μεγάλη ντροπή και έλλειψη σεβασμού προς τους οπαδούς», είπε χρόνια μετά…

Διαβάστε στο italians.gr

Κάρλο Ματσόνε: Η δαιμονισμένη κούρσα μέχρι το πέταλο της μισητής αντιπάλου

Όταν ο Μάρκο Λιβάγια αποκαλούσε μπάσταρδους τους Ιταλούς

Το σοκ από το οποίο ξεκίνησε η δυναστεία της Μίλαν του Μπερλουσκόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου