Υπάρχουν πολλά και φημισμένα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Πόλεις με ιστορία που δεν μπορείς παρά να νιώσεις δέος όταν θα βρεθείς εκεί. Και μια από αυτές είναι σίγουρα το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας όπως το αποκαλούσε ο Γιάννης Ρίτσος. Ο λόγος για την Μονεμβασιά και την εκπληκτική καστροπολιτεία της. Ένα μέρος
που όλες τις εποχές του χρόνου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά και όσους έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν ακόμη και από φωτογραφίες μέχρι να το επισκεφθούν. Αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας που κάποτε ήταν γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία. Μια ξεχωριστή γωνιά σαν παραμύθι στον Νομό Λακωνίας.Η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα και η ιστορική απόκρουση της επέλασης του Ιμπραήμ
Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας ή αλλιώς «Γιβραλτάρ της ανατολής»
Το όνομα Μονεμβασιά είναι σύνθετη λέξη. Προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Περπατώντας στην περιοχή θα δεις ότι πολλοί δρόμοι είναι στενοί και δεν μπορεί να περάσει αυτοκίνητο. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασίας βρίσκεται στο Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασίας είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Η κρυμμένη πόλη αποτελεί ένα τεράστιο βυζαντινό φρούριο πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος αποσχίστηκε από την ξηρά ύστερα από ένα φοβερό σεισμό πριν εκατοντάδες χρόνια, αλλά υπάρχει μια μικρή νησίδα μήκους 400 μέτρων που τον ενώνει με την παλιά πόλη της Λακωνίας. Γι’ αυτό και ο Ρίτσος είχε αποκαλέσει τη Μονεμβάσια «πλοίο από πέτρα».
Η Κάτω Πόλη και η ομορφιά της
Το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινά από την πύλη του Κάστρου οδηγεί στην κεντρική πλατεία με το κανόνι, που μοιάζει με ένα μεγάλο μπαλκόνι που βλέπει στη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού με σπάνιες εικόνες, μοναδικά έργα τέχνης, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης η οποία είχε κλαπεί και επέστρεψε πρόσφατα στην εκκλησία μετά από ένα μεγάλο περιπετειώδες ταξίδι. Τώρα φυλάσσεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στην Κάτω Πόλη είναι και το σπίτι του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Επίσης στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο χτίστηκε τον 16ο αιώνα και λειτουργούσε αρχικά ως τζαμί. Μια άλλη σπουδαία εκκλησιά της Μονεμβασιάς είναι η πέτρινη Μυρτιδιώτισσα, η οποία κτίστηκε το 1690. H εκκλησία οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε μυρτιές και μεταφέρθηκε από το νησί των Κυθήρων στη Μονεμβασιά. Αργότερα, η εκκλησία μετονομάστηκε σε «Παναγία Κρητικιά» επειδή τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν γύρω της πολλοί Κρητικοί.
Και φυσικά από την Κάτω Πόλη ξεκινά το ανηφορικό καλντερίμι που οδηγεί στο Επάνω Κάστρο ή Γουλά, το δεύτερο οικισμό που δεν κατοικείται. Η θέα από το Επάνω Κάστρο είναι μαγευτική, ενώ αξίζει μια επίσκεψη στην επιβλητική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που ορθώνεται στο χείλος του γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Επανάσταση 1821: Πώς είναι σήμερα το πανέμορφο χωριό που έγινε η Μάχη του Σταυρού
Μάχη Τραμπάλας: Πώς είναι σήμερα το σημείο που «έπεσαν» τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη
Η ελληνική περιοχή που δεν κατάφεραν να φορολογήσουν οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου