Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, μεγάλη νύχτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Η Εθνική άντεξε, βρήκε γκολ με το πέναλτι του Μπακασέτα και έφυγε από την Ισπανία με βαθμό (1-1) ξεκινώντας ιδανικά τα Προκριματικά για το Μουντιάλ του 2022.
Η Ελλάδα χωρίς τελική προσπάθεια, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπακασέτα, απέσπασε 1-1 στη Γρανάδα από την Ισπανία στην
πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Η γαλανόλευκη έπαιξε άμυνα για σεμινάριο και παρότι ολοκλήρωσε το ματς με 23% κατοχή μπάλας και με 727 πάσες λιγότερες από τη «φούρια ρόχα», έφυγε με τον βαθμό στην 1η αγωνιστική του ομίλου.Έτσι έπαιξαν
Ο Λουίς Ενρίκε κατέβασε την Ισπανία με διάταξη 4-3-3. Ο Σιμόν ήταν κάτω από τα γκολπόστ. Δεξιός μπακ ο Γιορέντε, αριστερός ο Γκαγιά, με Γκαρθία και Ράμος στο κέντρο των μετόπισθεν. Η τριάδα στη μεσαία γραμμή απαρτιζόταν από Κόκε, Ρόδρι και Όλμο και η επιθετική από Φεράν Τόρες, Κανάλες και Μοράτα.
Η Φαν'τ Σχιπ επέλεξε το 4-1-4-1 με τον Βλαχοδήμο στο τέρμα. Δεξιός μπακ ήταν ο Μπακάκης, αριστερός ο Τσιμίκας και οι κεντρικοί αμυντικοί έπαιξαν οι Παπαδόπουλος - Τζαβέλλας. Ο Ζέκα ήταν το 6άρι, μπροστά αριστερά του ο Μάνταλος, δεξιά μπροστά του ο Μπουχαλάκης. Αριστερά στη μεσαία γραμμή βρέθηκε ο Μασούρας, δεξιά ο Λημνιός και κορυφή ο Μπακασέτας.
Τα σουτ του Κόκε και το τακουνάκι του Ράμος
Η Ισπανία αναμενόμενα ανέλαβε εξ' αρχής την πρωτοβουλία και όλοι οι παίκτες της Εθνικής έπαιζαν στο μισό γήπεδο και προσπαθούσαν να κλείσουν τους χώρους που οδηγούσαν στην εστία του Βλαχοδήμου. Οι Ίβηρες δυσκολεύονταν να φτάσουν στην περιοχή της Ελλάδας και η πρώτη στιγμή που απειλήθηκε η εστία του γκολκίπερ της Μπενφίκα ήταν στο 14', όταν τα δύο σουτ του Κόκε δεν είχαν στόχο. Το πρώτο κόντραρε πάνω στον Τσιμίκα και το δεύτερο πάνω στον Τζαβέλλα. Μέχρι το 15' η κατοχή μπάλας ήταν στο 72% υπέρ της «φούρια ρόχα».
Η πρώτη φορά που κατάφερε να μπει στην περιοχή του Σιμόν η Εθνική προήλθε από λάθος του Σέρχιο Ράμος στο 26'. Ο στόπερ της Ρεάλ θέλησε να δώσει στον Γκαγιά, αλλά άθελά του σημάδεψε τον Λημνιό, ο οποίος καθυστέρησε υπερβολικά. Δεν έκανε απολύτως τίποτα μέχρι που ο Ράμος τον έκοψε όρθιος με τακουνάκι, διορθώνοντας το λάθος του.
Ο Μασούρας έδινε πολλές βοήθειες στον Τσιμίκα στην αριστερή πλευρά και ο Φεράν Τόρες περιορίστηκε αισθητά. Ο Μπουχαλάκης είχε πολύ καλές τοποθετήσεις στη μεσαία γραμμή, ο Μάνταλος πίεσε μπροστά όσο αυτό ήταν εφικτό. Η «γαλανόλευκη» δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αμύνεται, κρατώντας ωστόσο εύκολα το μηδέν.
Το δοκάρι του Όλμο και το 1-0 με τον Μοράτα
Στο 32' ο Ντάνι Όλμο προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Βλαχοδήμο και λίγο έλειψε να τα καταφέρει. Ο μεσοεπιθετικός της Λειψίας επιχείρησε φοβερό σουτ έξω από την περιοχή και η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ωστόσο, η Εθνική βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Κόκε με εξαιρετική μπαλιά βρήκε τον Μοράτα, ο οποίος κινήθηκε ανάμεσα σε Μπακάκη και Παπαδόπουλο. Κοντρόλαρε τη μπάλα, εκτέλεσε από κοντά και άνοιξε το σκορ (1-0).
Η καλά οργανωμένη μέχρι εκείνο το σημείο ελληνική άμυνα εκτέθηκε από τον χαφ της Ατλέτικο και τον φορ της Γιουβέντους, σε μια φάση βέβαια που ειδικά ο Παπαδόπουλος θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα και να μην δώσει τόσο χώρο στον Μοράτα. Το 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τους Ισπανούς να έχουν 79% ποσοστό κατοχής και 504 πάσες, την ίδια ώρα που η Ελλάδα άλλαξε 119 πάσες με 21% κατοχή.
Ισοφάριση με πέναλτι του Μπακασέτα
Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Ενρίκε άλλαξε τον Ράμος με τον Ινίγο Μαρτίνεθ. Ο αμυντικός της Ρεάλ είχε κάνει άλλωστε λάθος τις μισές από τις πάσες του. Ο Φαν'τ Σχιπ από την πλευρά του πέρασε εκτός αγώνα τον Λημνιό αντικαθιστώντας τον με τον Τζόλη, ενώ ο Σιώπης μπήκε στη θέση του Μάνταλου. Μετά τις αλλαγές ο Μασούρας πέρασε δεξιά και ο Τζόλης πήγε αριστερά. Η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε προς το καλύτερο και στο 55' ο νεοεισελθών στόπερ των γηπεδούχων υπέπεσε σε πέναλτι. Έκανε τάκλιν και χτύπησε στο γόνατο τον Μασούρα, με αποτέλεσμα ο Ιταλός διαιτητής Μάρκο Γκούιντα να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε με δύναμη στο κέντρο της εστίας του Σιμόν και έκανε το 1-1 στο 57'.
Άμυνα για σεμινάριο η «γαλανόλευκη»
Η Ισπανία αποσυντονίστηκε από την ισοφάριση της Ελλάδας και ο Ενρίκε αποφάσισε να ρίξει στο ματς νέο αίμα. Ο 20χρονος Μπράιαν Χιλ της Έιμπαρ και ο 18χρονος Πέδρι της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο. Ο Φαν'τ Σχιπ από την πλευρά του πέρασε εκτός τον Μασούρα (δεν του άρεσε καθόλου η αλλαγή και αντέδρασε) και έβαλε τον Φορτούνη, ο οποίος πήγε στην κορυφή και ο Μπακασέτας μετατέθηκε δεξιά.
Ο Σιώπης ήταν εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ενώ σπουδαία δουλειά έκαναν και οι Μπουχαλάκης - Ζέκα. Το ίδιο και ο Τσιμίκας, ο οποίος ωστόσο στο 80' δεν άντεξε (είχε παίξει 225 λεπτά εφέτος με τη Λίβερπουλ), ζήτησε και έγινε αλλαγή (μπήκε στο 80' ο Κυριακόπουλος). Η πρώτη φορά που κινδύνεψε πραγματικά στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν στο 75', όταν ο Ογιαρθάμπαλ δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας μετά το γύρισμα του Γκαγιά.
Στο 78' ο Γιακουμάκης μπήκε αντί του Μπακασέτα. Ο αρχισκόρερ της Φένλο πέρασε στην κορυφή και δεξιά μετατοπίστηκε ο Φορτούνης. Όλοι οι Έλληνες διεθνείς ακολουθούσαν πιστά το πλάνο. Έκλειναν τους διαδρόμους προς την εστία του Βλαχοδήμου και οι Ισπανοί περιορίζονταν απλά σε κυκλοφορία μπάλας, δίχως να είναι σε θέση να παράξουν τελικές. Μέχρι το 90'+5' η Εθνική έπαιξε άμυνα για σεμινάριο και έφυγε από τη Γρανάδα με το 1-1.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Φεράν Τόρες μπορεί να ήταν ο πρωταγωνιστής της Ισπανίας στο θριαμβευτικό 6-0 επί της Γερμανίας τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά κόντρα στην Ελλάδα δεν έκανε καμία ενέργεια άξια αναφοράς. Ο Τσιμίκας, μαζί με τον Μασούρα, περιόρισαν τον ποδοσφαιριστή της Σίτι, από τον οποίο οι Ίβηρες περίμεναν πολλά. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Ογιαρθάμπαλ.
MVP: Ουδείς από τους Έλληνες διεθνείς υστέρησε, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Θα δώσουμε όμως τον τίτλο του πολυτιμότερου στον Ζέκα. Ο χαφ της Κοπεγχάγης ήταν εντυπωσιακός και στα 95 λεπτά. Ακατάπαυστο τρέξιμο, έκλεισε χώρους, τοποθετούσε με καταπληκτικό τρόπο το σώμα, κέρδισε μονομαχίες και φάουλ δίνοντας ανάσες στην ελληνική ομάδα.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης διεκδικεί επάξια τον τίτλο του MVP, αλλά τον... κέρδισε ο Ζέκα. Ο «Μπούχα» ήταν όμως ο δεύτερος καλύτερος και από κοντά του ο Τσιμίκας. Ο αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόσπαση του θετικού αποτελέσματος. Απέφυγε τα λάθη, έδινε ηρεμία στη μεσαία γραμμή και έβαζε τα πόδια και το σώμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγαίνει νικητής στις περισσότερες μονομαχίες.
Η ΓΚΑΦΑ: Ο Λουίς Ενρίκε έκανε αλλαγή τον Σέρχιο Ράμος επειδή ήταν επιπόλαιος και έκανε λανθασμένες αποφάσεις, αλλά αυτός που επέλεξε για να τον αντικαταστήσει έκανε τη... ζημιά στην ομάδα του. Ο Ινίγο Μαρτίνεθ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφύγει το πέναλτι που έκανε στον Μασούρα. Εξέθεσε την ισπανική ομάδα και ο Μπακασέτας δεν συγχώρησε από την άσπρη βούλα.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Ιταλός Μάρκο Γκουίντα σφύριζε ελάχιστα σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ακόμα και όταν τα μαρκαρίσματα ήταν σκληρά, άφηνε το παιχνίδι να εξελιχθεί. Ήταν σωστός ο καταλογισμός πέναλτι υπέρ της Εθνικής, ενώ οι Ισπανοί ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Μασούρα στο δεύτερο ημίχρονο, στο 52'.
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Φοβερή η προσπάθεια της Εθνικής. Πολλοί την είχαν ξεγραμμένη στην αναμέτρηση κόντρα στους Ισπανούς, αλλά οι διεθνείς δεν υστέρησαν. Αμύνθηκαν με εξαιρετικό τρόπο, δεν επέτρεψαν στη φούρια ρόχα να απειλήσει σημαντικά και απέσπασαν το 1-1 στη Γρανάδα. Πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη «γαλανόλευκη» στην πρεμιέρα της στα προκριματικά, αυτό το 1-1 δίνει την καλύτερη δυνατή ψυχολογία ενόψει της συνέχειας.
Οι συνθέσεις:
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Γιορέντε, Ράμος (46' Ινίγο Μαρτίνεθ), Γκαρθία, Γκαγιά, Όλμο (64' Πέδρι), Ρόδρι, Κόκε (72' Τιάγκο), Φ. Τόρες (72' Ογιαρθάμπαλ), Μοράτα, Κανάλες (65' Χιλ).
ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν'τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (80' λ. τρ. Κυριακόπουλος), Μπουχαλάκης, Ζέκα, Μάνταλος (46' Τζόλης), Μασούρας (65' Φορτούνης), Λημνιός (46' Σιώπης), Μπακασέτας (78' Γιακουμάκης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου