Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Συναπάντημα επιστημόνων με περίεργο θέαμα: Μυστηριώδες χταπόδι «χορεύει» στον βυθό του ωκεανού

 

Ακόμη και στα πιο βαθιά, πιο σκοτεινά, πιο κρύα βάθη του ωκεανού, απίστευτα οικοσυστήματα βρίσκουν έναν τρόπο να ευδοκιμήσουν.

Η άβυσσος των ωκεανών είναι ένας τόπος απόκοσμου μυστηρίου. Τα πλάσματα κρύβονται εκεί και ζουν τις ζωές τους.

Μια τέτοια συνάντηση καταγράφηκε στην κάμερα, βαθιά κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες κατέγραψαν ένα θέαμα περίεργο και πολύ εντυπωσιακό. Ένα χταπόδι, να αναπηδά στον

πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 4.800 μέτρα - στη ζώνη της αβύσσου.

Η αποστολή ήταν το Trans-Pacific Transit και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο σκάφος Dagon χρησιμοποίησαν βυθισμένα εργαστήρια για να κοιτάξουν τη ζωή που ευδοκιμεί στις παγωμένες θερμοκρασίες, τις συντριπτικές πιέσεις και το μόνιμο σκοτάδι πολύ κάτω από τα κύματα του ωκεανού.

Στο βίντεο βλέπουμε ένα χταπόδι, γνωστό και ως ζελατίνα, με μεγάλα μάτια (Cirrothauma βλ. magna).

Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό το χταπόδι. Ζουν σε πολύ μεγάλα βάθη, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την παρατήρηση τους. Αυτό σημαίνει φυσικά πως δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτά, αφού μόνο με κάποιο βαθυσκάφος μπορούμε να τα πλησιάσουμε. Το απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί σε αυτά τα βάθη κάνει την παρατήρηση και την εύρεσή τους ακόμα πιο δύσκολη.

Μια μελέτη του 1997 προσφέρει μερικές πληροφορίες για το περίεργο αναπηδητό του χταποδιού. Περιγράφει τις κινήσεις των στρογγυλών χταποδιών, που αναπηδούν κατά μήκος του θαλάσσιου πυθμένα, σαν μορφή μετακίνησης.

Το διάγραμμα της μελέτης είναι απλά απολαυστικό.

.
.
Η κίνηση ενός χταποδιού Grimpoteuthis . (Villanueva et al., Marine Biology , 2024)

Με παρόμοιο τρόπο έχουν βρεθεί και άλλα χταπόδια να χοροπηδούν στον πυθμένα, σε μικρότερα βάθη, κάτι που θα μπορούσε να είναι άλλη μια ένδειξη για το τι κάνει αυτό το χταπόδι.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences , ο επιστήμονας της θάλασσας Alexey Golikov του Κέντρου Ωκεανικής Έρευνας GEOMAR Helmholtz στη Γερμανία και οι συνεργάτες του περιέγραψαν μια αναπηδητική συμπεριφορά αναζήτησης τροφής που παρατηρήθηκε στο χταπόδι που είναι γνωστό ως το μεγάλο πτερύγιο. ζελατένια (Cirroteuthis muelleri).

Υπάρχει ένα άλλο διάγραμμα:

.
.
Cirroteuthis muelleri . (Golikov et al., Proc R Soc Lond B Biol Sci , 2024)

Αυτό το χταπόδι εκτελεί την ίδια ακολουθία που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο βίντεο της «ζελατίνας με μεγάλα μάτια».

Αναπηδά από τον πυθμένα της θάλασσας και στην κορυφή κάθε αναπήδησης, απλώνει τα πλοκάμια του, βγάζοντας σαν αερόστατο τη μεμβράνη ανάμεσά τους για να προσγειωθεί στον πυθμένα της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσγείωσης, το χταπόδι αιχμαλωτίζει κάθε θήραμα που κατάφερε να περικλείσει, πριν αναπηδήσει ξανά και επαναλάβει τη διαδικασία.

Οι παρατηρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022, σημάδεψαν την πρώτη φορά που αυτή η συμπεριφορά σίτισης είχε παρατηρηθεί και τεκμηριωθεί σε χταπόδια.

Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη ζωή στους ωκεανούς της Γης.

Αλλά ένα πράγμα γίνεται πολύ ξεκάθαρο: ακόμη και στα πιο βαθιά, πιο σκοτεινά, πιο κρύα βάθη του ωκεανού, απίστευτα οικοσυστήματα βρίσκουν έναν τρόπο να ευδοκιμήσουν.

Πηγή: Science Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου