Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Θα ξεπερνούσε και το εμβόλιο: Το επαναστατικό χάπι που θα απογείωνε τη Pfizer πάει να δώσει τη χαριστική βολή στον Μπουρλά

 

«Νίκησε» τον κορωνοϊό, αλλά απειλείται από τους επενδυτές

Για πολλούς συγκαταλέγεται μεταξύ των ηρώων στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Άλλοι, μένοντας στο καθαρά οικονομικό σκέλος, κάνουν λόγο για ένα από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας. Επί των ημερών του Άλμπερτ Μπουρλά η
Pfizer γιγαντώθηκε κι άλλο, όμως, σήμερα ο ίδιος βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την εταιρεία.

Είναι τέτοια η φύση του ίδιο του συστήματος που μια προηγούμενη επιτυχία δεν εξασφαλίζει κανέναν. Δημιουργεί προφανώς ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά κι αυτό δεν μπορεί να σε κρατάει ασφαλή για πάντα. Τουλάχιστον όχι εκεί που ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και τα πάντα αποτιμώνται με οικονομικούς όρους. Και για τον γεννημένο στην Θεσσαλονίκη δόκτορα οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι.

Από την συμπρωτεύουσα, στην κορυφή της Pfizer

Η διαδρομή που ακολούθησε ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας εταιρείας είναι πράγματι εντυπωσιακή. Απόγονος Εβραίων που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος, είναι γέννημα – θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Εκεί μεγάλωσε, πήγε σχολείο και τελικά σπούδασε. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου απέκτησε τελικά και το διδακτορικό του στην Βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής της Κτηνιατρικής Σχολής.

Στα 34 χρόνια του, το 1993, άφησε την συμπρωτεύουσα και τον αγαπημένο του Άρη (δηλωμένος οπαδός της ομάδας) και μαζί με την σύζυγό του, άνοιξε τα φτερά του. Ήταν η χρονιά που άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό της Pfizer, περνώντας από διάφορα πόστα. Από τις αρχές του 21ου αιώνα η ανοδική πορεία του δεν πέρασε απαρατήρητη. Σταδιακά εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές μορφές της εταιρείας και ειδικά μετά το 2010, το όνομά του συγκαταλεγόταν μεταξύ των κορυφαίων.


Εκείνα τα χρόνια ανέλαβε τη θέση του  προέδρου και γενικού διευθυντή της Μονάδας Επιχειρηματικότητας Καθιερωμένων Προϊόντων της Pfizer. Σύμφωνα με το περιοδικό «The Financial», «προχώρησε τις εταιρικές προσπάθειες για να οικοδομήσει μια ισχυρή επιχειρησιακή παρουσία σε προϊόντα της εταιρίας μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους με προσπάθειες που μεγιστοποιούσαν τον κύκλο ζωής γνωστών προϊόντων της εταιρείας μετά την απώλεια της αποκλειστικότητας». Όπως καταλαβαίνουμε εύκολα, για τους μετόχους αυτό μεταφράστηκε σε κέρδη. Και τα κέρδη είναι το Α και το Ω κάθε επιχείρησης.

Στην κορυφή της πυραμίδας την κατάλληλη στιγμή

Έχοντας αυτά κατά νου, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η αναρρίχησή του στην κορυφή της ιεραρχίας. Το 2019 πήρε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και έγινε το νούμερο 1, σε μια παράξενη και απαιτητική συγκυρία. Την πανδημία του covid που θα χτύπαγε τον πλανήτη λίγους μήνες αργότερα.

Η αμέσως προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής του παγκοσμίου τμήματος εμβολίων αποδείχθηκε σχεδόν προφητική. Με την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει, ρίχτηκε στη μάχη δύο παράλληλων «πολέμων». Ο ένας είχε να κάνει με την καταπολέμηση του κορωνοϊού και η άλλη ήταν αυτή μεταξύ των επιχειρήσεων. Με τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για το ποια θα φτιάξει το πρώτο ή το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο, ο ανταγωνισμός υπήρξε αδυσώπητος.

Και η Pfizer αναδείχτηκε σε νικητή, χάρη στις δικές του «επιθετικές» κινήσεις. Πήρε τεράστιο ρίσκο αποφασίζοντας την παραγωγή ενός εμβολίου, χωρίς προηγουμένως να λάβει σχετική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια ποντάροντας στην βιοτεχνολογία του γνωστού μας πια mRNA μέσω της γερμανικής εταιρείας BioNTech.

Η ίδια η ζωή τον δικαίωσε πανηγυρικά. Όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, ο Μπουρλά είχε ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Η Pfizer κέρδισε αδιανόητα χρήματα την περίοδο εκείνη και παγίωσε τη θέση της ως κορυφαία φαρμακοβιομηχανία. Ήταν η περίοδος της προσωπικής δικαίωσης και για τον ίδιο. Όλοι τον αναγνώριζαν ως το πιο σημαντικό στέλεχος των τελευταίων ετών και οι μέτοχοι έπιναν νερό στο όνομά του. Όλοι ήταν χαρούμενοι και φυσικά πολύ πλουσιότεροι σε σχέση με πριν την πανδημία.

Η αλλαγή σκηνικού

Ωστόσο τα πράγματα δεν έμειναν για πάντα έτσι… Ως CEO ο Μπουρλά κλήθηκε να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, οι πανηγυρισμοί κρατούν λίγο καθώς ο ανταγωνισμός δεν σταματά ποτέ και οι επιχειρήσεις απλά ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο.

Πρακτικά η Pfizer είχε στα χέρια της ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Τα κέρδη τα οποία είχε αποκομίσει χάρη στο εμβόλιο του κορωνοϊού. Τα οποία και θα μπορούσε να επενδύσει σε μελλοντικά προϊόντα. Αυτό ήταν το σημείο καμπής και για τον διευθύνοντα σύμβουλο που είδε τις προσδοκίες και τα «στοιχήματά» του να μην επαληθεύονται.

Ήδη από το 2020 επενδύθηκαν περίπου 70 δις κυρίως σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα πεδία. Αποδείχθηκαν λανθασμένες επιλογές. Ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι κατακερμάτισε τις δυνάμεις σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, αντί να της ρίξει σε ένα. Έτσι η Pfizer βρέθηκε να κυνηγά τον ανταγωνισμό και να καταγράφει ήττες αλλά και ζημίες.

Οι νέοι μέτοχοι

Όταν η Starboard Value, μια αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, απέκτησε μερίδιο της Pfizer αντί 1 δισ. δολαρίων, έθεσε τον Μπουρλά προ των ευθυνών του. Με αποτέλεσμα πλέον πολλοί να προεξοφλούν την απομάκρυνσή του.

Οι νέοι ισχυροί μέτοχοι του καταλογίζουν τις παραπάνω αστοχίες, οι οποίες φυσικά συνοδεύτηκαν από την ανάπτυξη προϊόντων τα οποία τελικά δεν έπιασαν στην αγορά. Άλλα, μάλιστα, δεν κατάφεραν καν να περάσουν από το στάδιο των δοκιμών… Μεταξύ αυτών και ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας. Ο Μπουρλά είχε πει ότι μόνο από αυτό η εταιρεία θα είχε κέρδη άνω των 10 δις. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν συνέβη αφού το σκεύασμα απέτυχε ήδη από τις πειραματικές δοκιμές, την ώρα που οι ανταγωνιστές έκαναν… παρέλαση.

Αυτό ήταν μάλλον και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των μετόχων. Καθώς ήρθε μετά από ανάλογες αστοχίες σε φάρμακα για τον καρκίνο του στήθους, την αναιμία, τις δερματικές παθήσεις και την οστεοαρθρίτιδα. Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει και η αναφορά της Starboard Value, ο Μπουρλά υποσχέθηκε την ανάπτυξη τουλάχιστον 15 φαρμάκων που θα κυριαρχούσαν στην αγορά και σήμερα η Pfizer δεν διαθέτει κανένα.

https://menshouse.gr/extras/214479/tha-xepernoyse-kai-to-emvolio-to-epanastatiko-chapi-poy-tha-apogeione-ti-pfizer-paei-na-dosei-ti-charistiki-voli-ston-mpoyrla#goog_rewarded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου