Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τρία άγνωστα στο ευρύ κοινό χωριά των Ιωαννίνων

 

Τρία άγνωστα στο ευρύ κοινό χωριά των Ιωαννίνων  

Παραδομένα στο άγριο και επιβλητικό φυσικό τοπίο της Ηπείρου

Το ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο του νομού Ιωαννίνων συνδυαστικά με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική των χωριών της περιοχής, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που δύσκολα συναντά

κανείς σε άλλα μέρη της χώρας.

Μικρά χωριουδάκια παραδομένα στο άγριο και επιβλητικό τοπίο των ορεινών όγκων ολόγυρά τους, αποτελούν μικρές εκπλήξεις για εκείνους που δεν θα διστάσουν να τα ανακαλύψουν.

Πληκάτι

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στις υπώρειες του Γράμμου, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία, το Πληκάτι, είναι ένα από τα ξακουστά Μαστοροχώρια του νομού και οφείλει την ονομασία του, πιθανότατα, στη λέξη «Πελεκάτι», η οποία, εικάζεται, ότι έχει σχέση με το πελέκημα της πέτρας.

Το χωριό είναι «πλημμυρισμένο» από άγρια πλατάνια, οξιές, έλατα και πεύκα, αγριοκερασιές, σφενδάμους κ.α. υπέροχα δέντρα, που προσθέτουν στην ήδη γοητευτική εικόνα του μοναδικές πράσινες πινελιές. Η ιστορία του ξεκινάει, περίπου, πριν 1.000 χρόνια, με την εκκλησία του χωριού που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα να μαρτυρά την κατοίκηση της περιοχής από πολύ παλιά.

Αετομηλίτσα

Το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία, είναι ένα από τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων που κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη με την αγριάδα της τοποθεσίας του.

Οι κάτοικοι του χωριού ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο χωριό της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αγγίζοντας τα 1.430 μέτρα! Πρόκειται για ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό που το χειμώνα, σχεδόν, ερημώνει καθώς οι κάτοικοί του κατηφορίζουν προς τους νομούς Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς μέσα σε δάση και πάνω από εντυπωσιακές κορυφογραμμές της περιοχής αποτελεί από μόνη της δέλεαρ για να επισκεφτεί κανείς το χωριό, με τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας να το καταφτάνουν σε αυτό ακόμη και το χειμώνα.

Βροσίνα

Ανάμεσα στα κρυμμένα μυστικά των Ιωαννίνων συγκαταλέγεται το μικροσκοπικό χωριό Βροσίνα, στο δήμο Ζίτσας. Σε απόσταση 43 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, συναντάται σε υψόμετρο 117 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας.

Σημείο αναφοράς για το χωριό το ομώνυμο μονότοξο γεφύρι μήκους 25 μέτρων το οποίο βρίσκεται μέσα στη Βροσίνα. Σε απόσταση δέκα  λεπτών με τα πόδια συναντάται η Μονή της Παναγίας Ραϊδιώτισσας,  σφηνωμένη μέσα σε απότομα βράχια στην αριστερή μεριά του Ζαλογγίτικου παραποτάμου του Καλαμά. Ανακηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο χρονολογείται από το 1628.


https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/6850582/tria-agnosta-sto-eyry-koino-choria-ton-ioanninon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου